Ribe pate od morske bolesti

Nemački zoolog dr Rajnhold Hilbig iz Štutgarta smatra da je dokazao da ni ribe nisu imune na tzv. bolest kretanja. Njegovi ogledi su pokazali da pri naglim promenama u vodi postaju dezorijentisane.

Naučnici su se dugo pitali mogu li ribe patiti od morske bolesti, a on je tvrdi da je to dokazao. Proučavao je, naime, učinak bestežinskog stanja u vodi u sklopu istraživanja koje je trebalo da odrediti posledice na ljudsko telo u svemiru. Stavio je 49 riba u maleni akvarijum, uneo u avionu i obrušavao prema tlu da bi oponašao gubitak gravitacije s kojim se suočavaju astronauti. Osam ribica se počelo okretati u krug.
„Potpuno im je nestao osećaj ravnoteže, ponašajući se kao ljudi kojima je zlo”, kaže dr Rajnhold Hilbig. „Izgubile su orijentaciju, postale su zbunjene i izgledale su kao da će povratiti. U divljini bi takve bile lak plen drugima, jer nisu u stanju pobeći od opasnosti”.
Osam s morskom bolešću kasnije je secirano da bi se utvrdio tačan uzrok poremećaja. Čini se da je gubitak kontakta očima s kretanjem vode i vibracijama ima veliki uticaj na dezorijentaciju!

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar