Mikromikroskop

Naučnici sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju Kaltek, SAD, razvili su mikroskop koji nije veći od nokta i može biti ugrađen u mobilni telefon.

Čip-sistem nudi uveličavanje koje se postiže najboljim mikroskopima. Umesto sočiva ovde se koristi mikrofluid. Ovaj mini-mikroskop bi mogao da se, u serijskoj proizvodnji, dobije za samo deset dolara po komadu. Konačan rezultat: mikroskopska analiza tečnosti preko mobilnih aparata. „Ceo sistem je zaista kompaktan i mogao bi se ugraditi u mobilni telefon.”, kaže Čanguji Jang (Changhuei Yang) profesor i vođa istraživačkog tima.

Kaltek- sistem kombinuje mikroelektroniku i mikrofluid. Jedan CCD-čip, kakvog nalazimo u digitalnim kamerama i u mobilnim telefonima, deluje kao senzor. Tako nastaje čitav niz snimaka svetlosti i senki koje se međusobno kombinuju da bi se dobila detaljna dvodimenzionalna slika. Kao osvetljenje je dovoljno sunčevo svetlo, što ovaj sistem čini atraktivnim i za upotrebu u Trećem svetu, naglašava Jang.

Posebno je pogodan za primenu u domenu biomedicine. Mini-mikroskopi bi se mogli koristiti kao mobilni aparati za dijagnozu malarije ili za analizu vode. „Jedan takav ugradni sistem bi mogao autonomno da traži ćelije kancera u krvotoku“, navodi Jang. Zahvaljujući malim troškovima izrade ovi sistemi bi se mogli koristiti i za jednokratnu upotrebu u svuda gde postoji visoki rizik od kontaminacije ili u ratnim područjima. Pregovori sa biotehnološkim proizvođačima u vezi sa masovnom proizvodnjom su već u toku.

Kompaktne građe: mikrofludini mikroskop je veličine novčića (Foto: caltech.edu)

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar