2013. – GODINA CRNE VODENE ZMIJE

kina zmajPiše: dr Nataša Kostić

Prema drevnom kineskom kalendaru, 2013. godina je 4710.-ta godina računanja vremena. Godina crne vodene Zmije počinje 10. februara 2013. Po svojoj osnovnoj prirodi, znak Zmije pripada elementu vatre u okviru kineskog zodijaka i prvi je znak trogodišnjeg ciklusa vatre koji još obuhvata i znakove Konja i Koze. Pošto 2013. kao godina pripada vodenom elementu, nailazimo na sučeljavanje vode i vatre, koje su suprotni elementi, tako da nam ova godina donosi mešavinu dobre i loše sreće. Osobe koje su rođene sledećih godina, rođene su u znaku Zmije: 1929., 1941., 1953., 1965., 1977., 1989., 2001.

U kineskom zodijaku Zmija je predstavljena kao smirena, tiha, mudra, usamljena, skromna, stidljiva, oprezna, hladna životinja sa zavidnom dozom samokontrole. Zmija neće preći u napad na drugoga, osim ako je neko žešće ne izaziva i ugrožava. Mada sa strane posmatrano deluje ranjivo i nežno, u suštini je vrlo jaka i ima moć da se izbori sa raznim opasnim situacijama i ljudima. Pošto Zmija može da proguta i krupnije zverke od sebe, ne treba podcenjivati njene sposobnosti i ambicije. Zmije su, takođe, sklone uvredama, sporovima i klevetama, što simbolizuje Zmijino palacanje jezikom. Zmija je znak nesporazuma i svađa, tako da se u 2013. treba pripremiti na rasprave i sukobe. Mnogo ljudi, kompanija i država će imati značajne sukobe u vezi ugleda, novca i teritorija. Iz tog razloga će 2013. godina biti vrlo dinamična i finansijski plodna za advokate, sudije i zakonske insitutcije. Ipak, bolje je u godini Zmije izbegavati sudske parnice. Treba, takođe, izbegavati nesporazume sa ljudima, jer Zmija može lako da razruši i prijateljstva i ljubavne veze.

Godina Zmije

Kinezi Zmiju nazivaju „Malim Zmajem“, pošto ona nastaje padom Zmaja sa neba na zemlju. Zato Zmija u kineskom zodijaku prati Zmaja. U kineskoj mitologiji, Zmija simbolizuje i boginju Nǔwa, koja ima glavu i torzo žene i donji deo u vidu zmijskog tela. Boginja Nǔwa je kineska boginja stvaranja, koja je stvorila ljude i životinje, popunila rupe u nebeskom svodu i zaustavila poplave. Nakon toga se udala za Fuxi-ja uz blagoslov neba. Fuxi je takođe bio biće sa glavom i trupom muškarca i donjim delom tela u vidu zmijskog repa. Fuxi je rodonačelnik kineskog naroda koji je zaslužan za mnoge izume, između ostalog i za otkriće trigrama i heksagrama „Knjige promene“. Pošto su Zmajevi i Zmije zajedničkog porekla, a Fuxi i Nǔwa kao pra-roditelji Kineza očigledno sadrže polovinu zmijsko-zmajske genetike, Kinezi za sebe kažu da su „zmajska rasa“ tj. potomci zmaja.

 

Kako su u kineskoj astrologiji obično okarakterisane osobe rođene u znaku Zmije? Zmije mogu postati dobri filozofi, naučnici, političari i finansijeri, te duboki mislioci. Zmije poseduju prirodnu mudrost, to su rođeni mistici. Lepo vaspitane i rafinirane Zmije obožavaju da čitaju i uče, slušaju dobru muziku, uživaju u gurmanlucima, vole da idu u pozorište. Smatraju da je cilj života duhovni rast i evolucija duše. Zmije se obično ponašaju u skladu sa svojim uverenjima, religiozne su i veliki optimisti. Slede samo svoju intuiciju, koja je uglavnom nepogrešiva, a retko poslušaju tuđ savet. Vrlo su posesivne i ljubomorne, a partnerima postavljaju visoke zahteve. Kada ih neko uvredi ili naljuti, svoju mržnju sakrivaju, a neprijatelja kažnjavaju hladnoćom i ignorisanjem. Vode buran život, žive punim plućima. Veliki su idealisti i individualisti. Besparica ih ne uzbuđuje. Vole originalne poslove, a klišei ih zamaraju i odbijaju. Kreativne su i na svoj osobenjački način završavaju poslove. Potrebne su im stalne promene i noviteti u poslu, kao i u životu. Ne podnose autoritete.

 

*    *    *    *    *    *    *    *

 

Poklon za Kinesku Novu godinu: recept za najpopularnije kinesko jelo!

 

Carska piletina

Carska piletina

U vreme kada su kineski specijaliteti sve popularniji kako širom sveta, tako i kod nas, danas smo pripremili recept za jedno od najpopularnijih kineskih jela. U pitanju je carska piletina tj. piletina sa kikirikijem, koja se na kineskom zove „gongbao jiding“ tj. 宫保鸡丁. Za ovo jelo ima nekoliko vrsti spravljanja, a iz autorkinog iskustva, sledeći recept je najukusniji, a autorka ga je probala i zapisala još 2000. godine kada je živela godinu dana u centralnoj Kini, u gradu Wuhan, koji se nalazi na reci Jangcekjang.

 

Pileće grudi ….. 300g

1dl belog vina

Dva belanca

So

 

Pileće grudi iseckamo na kockice veličine 1cm x 1cm. Stavimo u odgovarajuću posudu i posolimo sa dva prstohvata soli. Izmesimo kockice piletine kako bi so prodrla svuda. Potom te posoljene pileće kockice prelijemo jednom čašom belog vina. Izmutimo dva belanca kao za palačinke i prelijemo preko piletine i ponovo je dobro izmesimo kako bi meso ravnomerno upilo so, vino i belance. Ovako pripremljenu piletinu ostavimo u frižider sat vremena da se lepo izmarinira. Nakon sat vremena, izvadimo piletinu iz frižidera, ocedimo marinadu uz pomoć velikog cednika, zagrejemo umerenu količinu ulja u tiganju, i kad je ulje 60% vruće, ubacimo piletinu u tiganj. Propržimo je tako da se sve kockice lepo odvoje, to traje oko 5-7 minuta, probamo jednu kockicu da vidimo da li se meso ispržilo i unutar kockice. Kad je piletina pržena, ponovo je procedimo cednikom, kako bi se odbacio višak ulja. Operemo tiganj i pripremimo ga za sledeću fazu prženja.

 

Jedna šargarepa

Pola krastavca

 

Šargarepu iseckamo na kockice 1cm x 1cm. Obarimo je u vodi, ali ne previše, već da krcka pod zubima kad je probamo. Krastavac lepo operemo, ne skidamo koru i isto iseckamo na kockice 1cm x 1cm. Krastavac za sada termički ne obrađujemo.

 

Sitno seckani sveži đumbir

Sitno seckani beli luk

Prazi luk seckan na kolutiće

Prstohvat cvetnog bibera (posebna vrsta bibera „bridećeg ukusa“, ima ga u kineskoj četvrti u radnjama sa začinima, na kineskom jeziku izgovara se „huajiao“ (huađiao)

Suva ljuta papričica iseckana na sitne parčiće

Kiki-riki – pečeni, bez soli, oljušteni

 

U čisti, suvi tiganj sipamo ulje, kad se zagreje 50% ubacimo đumbir, beli luk, prazi luk, cvetni biber i ljutu papriku i lepo promešamo. Kad začini puste miris, a ulje je zagrejano 80%, ubacujemo ispržene kockice piletine sa početka recepta, skuvane kockice šargarepe i svežeg krastavca. Promešamo nekoliko puta, pa ubacimo kiki-riki, ponovo promešamo i prelijemo sledećom kombinacijom:

 

2 kašike belog vina

1 kašika šećera

1 kašika sirćeta

2 kašike soja-sosa

1 kašika gustina

1 kašika vode

 

Najbolje je da ovu kombinaciju začina pomešamo u jednoj ćasi i potom zajedno prelijemo celo jelo. Ponovo promešamo nekoliko puta da se jelo fino ukrčka, ali ne više od minut, kako se kiki-riki ne bi prepekao. Jelo će se malo zgusnuti zbog gustina. Probamo, te ako nije dovoljno slano, dodamo još malo soli. Jelo je gotovo i može se služiti uz pirinač ili testeninu. Princip kod kineskih jela je da se jedu dok su topla, a podgrejana carska piletina nije više tako ukusna, kao sveže ispržena. Prijatno!

 

Napomena: pošto je soja-sos dosta slan, moramo paziti koliko soli stavljamo u prvoj fazi spremanja jela tj. prilikom mariniranja piletine.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

2 Responses do “2013. – GODINA CRNE VODENE ZMIJE”

  1. Ana каже:

    Prelep tekst!
    Profesionalno napisan.
    Hvala autorki i srecna joj KINESKA NOVA GODINA!

  2. Masha каже:

    Divan tekst! Edukativan i istovremeno razumljiv i za one koji nisu veliki poznavaoci kineske kulture i mitologije. Hvala i za recept, mada ja uvek popijem belo vino namenjeno za recept dok spravljam jelo 🙂 Srecna godina Zmije!

Ostavite komentar