Kineski mit o stvaranju sveta

Na osnovu istraživanja kineskog astro-arheologa gospodina Feng Shi-ja, 1942. godine u gradu Changsha provincije Hunan u grobu iz perioda kasnih Zaraćenih država (3. vek pne) pronađen je veoma dragocen svileni svitak nazvan „Knjiga o nebu“. Na četvorougaonom svilenom svitku drevni Kinezi su ispisali mit o stvaranju  sveta. Danas se ovaj svitak čuva u „Sackler“ galeriji u Washington-u.

 

U prastara vremena, kada Nebo i Zemlja jos uvek nisu bili oformljeni, rodio se Fuxi iz klana Velikog Zmaja. Njegova majka zvala se Huaxu. Fuxi je prebivao u mestu Leixia, živeo je od lova i ribolova. U to vreme Vaseljena je bila velika i bezoblična, teško je bilo razlikovati svetlost od tame, vegetacija je bujala, poplave su bile velike, nije postojao ni vetar ni kiša, to je bio jedan prizor totalnog haosa. Fuxi je oženio Nüwa, dobili su četvoro dece, stvorili su Nebo i Zemlju i sva postojeća bića. Tako su formirani Nebo i Zemlja, tako je stvorena Vaseljena.

Izgled svilenog svitka

Nakon toga, vladar Yu iz dinastije Xia i vladar Qi iz dinastije Shang počinju da dele Nebo i Zemlju, Zemlju dele na devet oblasti, oblikuju prirodnu sredinu, dok Nebo dele na devet delova, mere nebeski svod stepenima, vredno radeći u prostoru između Neba i Zemlje. Na Zemlji stvaraju brda i planine kao prirodne prepreke koje obuzdavaju poplave. Yu i Qi određuju pravce pružanja planina i reka, pešače preko planina i brda, brzaka i blata, određuju da Yin i Yang energija skladno teku kroz planine, reke i mora. U to vreme Sunce i Mesec jos uvek nisu postojali, i zato četvoro dece Fuxija i Nüwe smenjujući se na nebeskom svodu koracima računaju vreme, jedan za drugim, utvrđuju prolećnu ravnodnevicu, letnju dugodnevicu, jesenju ravnodnevicu i zimsku kratkodnevicu.

 

Nakon stvaranja četiri godišnja doba, prošlo je na hiljade godina, da bi Bog Neba rodio i stvorio Sunce i Mesec. U to vreme teren devet oblasti nije bio ravan, Zemlja i planine kao da su bili nagnuti na jednu stranu. Zato se četvoro dece Fuxi i Nüwe ponovo penju na nebeski svod, pokreću ga da se okreće oko severnog pola, i pažljivo postavljaju pet stubova koji podupiru nebeski svod kako energija Neba i Zemlje ne bi mogla da se rasipa i potroši.

 

Nakon toga bog vatre Yan Di naređuje četvorici dece Fuxi-ja i Nüwe da odrede tri nebeske putanje po kojima će se kretati Sunce u vreme dve ravnodnevice, dugodnevice i kratkodnevice, da gvozdenim žicama učvrste 4 zemljine dimenzije, i odrede četiri pravca u prostoru. Nakon sto su utvrđena tri neba i četiri granice, Bog Neba konačno počinje da regularno pokreće Sunce i Mesec.

 

Naposletku, Gonggong izračunava kalendar, ali ispada da je solarni kalendar duži 10 dana od lunarnog kalendara, što izaziva nesklad godišnjih doba, ali su 4 deteta Fuxi i Nüwe izmislili interkalaciju kako bi rešili problem raskoraka trajanja solarne i lunarne godine. Gonggong-ova greška je izazvala nesklad u pojavi vetra i kiše, neregularnost kretanja planeta, nered u pojavljivanju mesečevih mena, i zato 4 dece Fuxi-ja i Nüwe nanovo određuju putanje Sunca i Meseca. Na ovaj način tek nastaju zora, suton, obdanica i noć, čime je završen proces stvaranja Vaseljene.

 

 

Fuxi i Nüwa

 

Opis stvaranja sveta na svilenom svitku ima vrlo bogat mitološki sadržaj. Ne samo da sistematski prikazuje pogled na nastanak Vaseljene i drevnu istoriju, nego nam istovremeno omogućava i da steknemo uvid u nastanak drevne kineske astronomije. Svileni svitak opisuje da su Nebo i Zemlja nastali iz ljubavi Fuxi-ja i Nüwe koji su ništa drugo do personifikacija energija Yin i Yang. Fuxi i Nüwa su bića sa ljudskim glavama i zmijskim-zmajolikim telima. Fuxi u ruci drži uglomer, a Nüwa šestar. Šestar služi za crtanje kruga i simbolizuje Nebo, dok se uglomerom crta kvadrat koji predstavlja Zemlju, u skladu sa drevnim kineskim kosmološkom stavom da je Nebo okruglo, a Zemlja četvorougaona (天圆地方), koji predstavlja drevno kinesko kosmološko učenje o nebeskoj kupoli (盖天说).

Prevela sa kineskog mag. Nataša Kostić

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Kineski mit o stvaranju sveta”

  1. Novica каже:

    Da li imate još nešto o ovom tekstu?Zanima me ovaj mit ali nigdje nema ništa opširnije…Imate li Vi još nešto??? Prevodilac-uvažena mag. Nataša Kostić, je li prevela još nešto od teksta? Ima li veća fotografija svitka??? Hvala Vam.

Ostavite komentar