Lekovi oduzimaju telu životno važne materije

Obično se prepisuju za ublažavanje simptoma, retko dotaknu uzrok bolesti  i izleče je; izazivaju često nepoželjne posledice.

U knjizi „Pažnja kradljivci hranljivih materija“ Suzi Koen (Suzy Cohen, RPh) nisu nabrojane samo nepovoljne posledice, već je opisano kako lekovi neku bolest mogu i pogoršati,“time što izvlače hranljive materije ili sprečavaju njihovu apsorbciju.“ To ne vodi samo do toga da se čovek još lošije oseća, već može izazvati druga oboljenja.

Suzi Koen poznata američka apotekarka tvrdi: „Nedostatak jedne jedine hranljive materije može da dovede do kaskade neprijatnih sporednih pojava.“  Nije dovoljno samo se zdravo hraniti ukoliko se istovremeno uzimaju lekovi koji telu uzimaju hranljive materije.

„Čak i da na svakih sat pojedete sveže voće ili povrće, unećete  samo delić  neophodnih životno važnih materija- a ako ih  medikamenti koje uzimate  izvlače telu, potreba je još i veća.“

Prema autorici izlaz leži u dodatcima ishrani, ona  u svojoj knjizi preporučuje specifične doze prema vrsti medikamenata koji ih oduzimaju.

U svom pozivu kao apotekarka Suzi Koen je često imala iskustvo da vidi kako lekovi telu kradu hranljive materije ili kako je njihovo preuzimanje blokirano lekovima.

Sledi  lista lekova i njihove nuspojave:

Statini – protiv holesterola, blokiraju produkciju CoQ10 koji je antioksidans i hranljiva materija značajna za produkovanje energije.

Rizik: iscrpljenost, slabost, gubitak pamćenja, kratak dah, grčevi u nogama i česte infekcije.

Antibiotici: ubijaju bakterije uključujući i one  korisne koje produkuju B vitamin.

Rizik: Srčane bolesti, povećan rizik od raka, grčevi u nogama, smanjena aktivnost štitne žlezde i gradnja koštane mase.

Ne-steroidna protiv-upalna,  vrsta sredstva protiv bolova (NSAID) među njima Ibuprofen i Aspirin: povećavaju rizik čira na želudcu i krvarenja tako što napadaju prostaglandine koji štite zid želudca. To vodi do nedostatka gvožđa, neki od NSAID, vezuju  gvožđe tako da je bez dejstva, što vodi do daljeg pogoršanja.

Rizik: srčane bolesti, depresija, proliv, rane u ustima i slabokrvnost.

Pojedini ACE-inhibitori, lekovi protiv visokog krvnog pritiska, koji proširuju krvne sudove u telu se vezuju za cink. To se može loše odraziti na rast pojedinih telesnih ćelija kao  i na imuni sistem i produkciju testosterona.

Rizik: Smanjenje  seksualnog nagona, problemi sa prostatom, opadanje kose i teško zarastanje rana.

SSRI-Antidepresivi ili selektivni ihibitori ponovnog preuzimanja serotonina kao Paroxetin i Fluoxetin (Prozak)  vrše uticaj na   gradnju hormona štitne žlezde, razmenu materija, varenje, raspoloženje, mogu upravljati mišićnom funkcijom i imunim sistemom.

Rizik: Smanjena funkcija štitne žlezde, depresija, dobijanje kilaže, oslabljen imunitet.

Diuretici protiv visokog pritiska, srčane isuficijencije i edema povećavaju produkciju urina što vodi do gubitka vitamina C i kalcijuma.

Rizik: sporo zarastanje rana, grčevi u nogama, gojaznost i krtost kostiju.

Pilule i sredstva za hormonsku terapiju prepisuju se za kontrolu nivoa hormona, uništavaju korisne crevne bakterije i otežavaju sintezu hranljivih materija kao vitamin B6 i cink.

Rizik: Nesanica, gubitak pamćenja, razdražljivost, bolest srca i povečan rizik od raka.

Dijabetis-medikamenti među njima Metformin (Glucophage) Metformin, Sitagliptin kao i Glipicidi smanjuju nivo enzima  SDH, CoQ10 i hemoglobina.  Nizak nivo hemoglobina vodi u  nedostatak B12.

Rizik: slabokrvnost, grčevi u mišićima, iscrpljenost, zaboravnost i aritmija

http://dearpharmacist.com/

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar