ENERGIJA LJUBAVI – Zvoneći kedri Srbije

U Manili se svake godine odražava velika svečanost, dodela prestižne nagrade Gusi  Peace Prize, velike nagrade  za mir, pojedincima  koji su najblistaviji primeri onih koji rade danas  na postizanju mira i poštovanju ljudskog života i dostojanstva. Gusi nagrada za mir  promoviše najbolja dostignuća, ideale i vrednosti, u cilju zaštite dostojanstva svih živih bića na planeti. Laureati za  ovu nagradu, koja je na nivou Nobelove nagrade  za  Azijski region, potiču iz različitih naučnih ili kulturnih oblasti, a ono  što ih povezuje je konačni cilj, suština  i poruka njihovog  dela-samoočuvanje, samospoznaja, kako bi život na planeti postao podnošljiv i moguć za sva živa bića podjednako.
Jedan od ovogodišnjih dobitnika pomenutog priznanja je bio i Ruski laureat Vladimir Nikoljevič Megre, možda najneobičniji čovek sa  najneobičnijim delom u istoriji dodele ovog priznanja.

Gospodin Megre je ovogodišnji dobitnik Gusi Peace Prize za književno delo-ediciju knjiga Zvoneći Kedri Rusije. Oni koji su imali prilike da se susretnu sa  ovim delom znaće o čemu je reč, i sigurno će se složiti da je nagrada otišla u prave ruke.
U čemu se ogleda posebnost ovog neobičnog pisanija?
Odgovor je zapravo nemoguć, jer svaka kategorizacija ili bilo kakvo objašnjenje ovih tekstova, minimizira samog analitičara, istih. Lepota, grandioznost i neobjašnjiva čar  leži unutar samih redova, izmedju slogova i slova…dolazi iznutra iz neke druge dimenzije, toliko bliske a toliko različite od one u kojoj živimo.
Pisac ovde edicije ,Vladimir Nikolajevic Megre, je zapravo samo posrednik i prenosilac misli, spoznaja i znanja, čudesne zene iz sibirske  tajge, koja živi izvan civilizacijskih tokova, duboko povezana sa prirodnim okruženjem u kojem, na isti način vekovima, obitavaju generacije njenih predaka! Sibirska usmljenica Anastasija, žena ili biće, koja je već deset godina u nazad predmet velike radozanlosti i neverice, kako običnih ljudi tako i najviših naučnih insitucija, je zapravo izvorni autor svih „skaški“, koje je Vladimir Megre uobličio, i „prosledio“ do nas.
Ko je Anastasija?
Ona sama za sebe kaze-Ja sam Čovek-Zena!
Zapljusnuta prostom jednostavnošću ljudske radoznalosti, koja se kreće od krajnje neverice do krajnje ostrašćcenosti, nadmoćna i svevideća, jednostavno i spokojno kaze:
“Postojim za one za koje postojim.” I tu je zaista početak i kraj svih analiza i umovanja.
Na ovogodišnjoj zvaničnoj svečanosti dodele Gusi Peace Prize u Manili, Vladimir Megre, se na najlepši mogući način obratio svim prisutnima, obraćajući se zapravo samoj stvoriteljki ovog dela, predajući nagradu  Njoj-Anastasiji-Ženi, kao najiskreniji beočug ljubavi. Njegov upečatljiv , sažet i nadahnuti govor, nikoga nije  ostavio ravnodušnim, jer je izrečen od srca i bez primesa oficijelne kurtoazije koja je uvek prisutna na takvim manifestacijama.
Predstavljanje gospodina Megrea je bio čist izraz bezuslovne ljubavi prema ženi koja je iz korena promenila njegov život, misao i delanje, kao što je, na isti,neobični i neopisiv  način promenila i osvetlila  živote i poimanja milionim onih koji su imali prilke da se susretnu sa njenim rečima. Istovremeno njegov govor  je bio i Oda svim ženama! Žena kao izvorište ljubavi, donosilac života, nežni kreator velike snage….
Poželeo je svim prisutnim muškarcima  da svako pronadje “svoju Anastasiju”, …lepu, jaku, inteligentnu ženu, koja če biti njihova “jasnooka vizija”, baš kao što je Anastasija iz Sibira-njegova.
Svetlana Đurović
Kako izgraditi svoje Zavičajno imanje?  http://kpv.rs/?p=1241
Sibirska priča   http://kpv.rs/?p=1303

Zvoneći kedri Srbije
Phone number: + 381 65 2377189
Email: masterlasica@gmail.com
www.zvonecikedrisrbije.com
http://www.vmegre.com/

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar