Bicikl koji ne trucka!

Piše Milan Ivković

Standardni točkovi, imaju veliku manu jer baš nisu namenjeni za vožnju po svako terenu.

Bolje rešenje bi bilo da umesto vazduha u gumama bude primenjeno magnetno polje koje omogućuje vožnju po neravnom terenu sa mnogo manje truckanja a i oštećenje gume tj. točka  ekserima ili oštrim kamenjem bi bilo skoro nemoguće.

– Točak je zamišljen tako da se rotorski deo(2) okreće oko osovinskog dela(1). S tim nema nikakvog kontakta ozmeđu dva dela niti ima trenja. Na površini rotorskog dela(2) je guma radi boljeg prijanjanja sa tlom kao kod klasičnih točkova. Zbog čvrstine rotorskog dela a to je tvrda guma sa magnetnim slojem i  nijedan oštar predmet ne bi mogao da prođe niti niti da poremeti rad točka.

 

slika 1 b) pokazuje točak sa bočne strane.  3 je krug koji je dvostruko izšrafiran pa do preve isprekidane linije predstavlja osovinski deo, a od druge isprekidane pa do krajnje linije 5 prestavlja rotorski deo. Prazan prostor između dve isprekidane linije 4 je vazdušni procep gde deluju sile osovinskog i rotorskog dela.

Ovde se javlja problem jer rotorski deo nikada ne bi mogao da stane i stalno bi ,,klizao“ oko osovinskog dela, tj. automobil ne bi mogao da krene niti da ukoči.

 

Zbog toga je modifikovam oblik rotorskog i statorskog dela i umesto kružnog oblika je predviđen  četvrtast oblik koji bi omogućio zaustavljanje i pokretanje rotorskog dela.

 

Isti je princip kao i kod prvog primera samo što sada osovinski deo nije kružni nego četvrtast i to omogućuje da rotorski deo ,,prati“ kretanje osovinskog dela tj. da ne proklizava.

 

Problem koji se javlja kod ovih točkova je što u vazdušnom može upasti nekakvo trunje i donekle onesposobiti rad točka, ali to se jednostavno rešava postavljanjem poklopca na -1- na otvor točka.

Milan Ivković, učenik Mašinsko-elektrotehničke škole ,,Goša“, 18. godina

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

5 Responses do “Bicikl koji ne trucka!”

 1. el_ninJo ; каже:

  Mnogo sam pro

 2. el_ninJo ; каже:

  ‎91.150.72.229:27022 CuDnA SuMa ♥

 3. Miki каже:

  Problem koji vidim:

  – potrebno vece rastojanje unutar odbojnog magnetnog polja koje limitira minimum i maksimum hoda „vesanja“, zahteva jace magnete, a jaci magneti znace teze magnete, makar oni bili ovi novi neodijumski (ili neodimijumski) … a poenta svakog bicikla je da bude sto laksi zbog uzbrdica

  • Milan каже:

   Zapravo, ideja je bila da se tocak koristi kod obicnih vozila bas zbog gabarita samoga tocka, ali kada bi hteli nasli bi nacin i za ovaj izazov 🙂

Ostavite komentar