Treće oko- prava funkcija epifize

Mala žlezda duboko u ljudskoj lobanji koja razlikuje svetlo od tame i produkuje melatonin koji nas uvodi u san i reguliše vreme početka puberteta.

Epifiza je postala poznata kao „treće oko“ i radi  položaja na jednoj od sedam čakri kao centar duhovne i psihičke energije.

Radi toga što su kako serotonin tako i melatonin koncentrisani u epifizi ovo „treće oko“  predstavlja portal svesnosti, „vrata percepcije“.

„Svi psihički sistemi imaju svoje telesne aspekte na telu… kod „Ajna čakre“ je  fizički ekvivalent epifiza „Veliki jogini objašnjavaju da je epifiza prijemnik i odašiljač suptilnih vibracija koje kroz kosmos pronose misli i phihičke fenomene.“ Mnogi eksperimenti su sedamdesetih sprovedeni na takozvanom Psi (paranormalnom) fenomenu. Konstantovano je da je epifiza težište tih aktivnosti.

Glandula pinealis, Epiphysis cerebri, Corpus pineale

1884 u oblasti uporedne anatomije pojavili su se dokazi da ljudski organi mogu biti praćeni u razvoju unazad  do nižih kičmenjaka. F.Albhorn je prepoznao da je žlezda epifiza izvorno bila fotoreaktivni organ kod riba i amfibija koji se ponekad nalazila van lobanje direktno ispod kože. Njena funkcija u razmnožavanju je tek 70 godina kasnije prepoznata. Epifiza je bila odgovorna za procenu dužine dana i noći, za proračun  najboljeg godišnjeg doba za parenje i da „uključi“ seksualno nagon kad je vreme.  1958. A.L.Melatonin je otkrio važan molekul u epifizi, produkovan od jednog deugog neurotransmitera –serotonin. Takođe je potvrdio i činjenicu da produkcija melatonina varira,  tokom dana se zaustavlja i kratko nakon sumraka se ponovo povisuje. Melatonin, zaključio je, je odgovoran za to da nas opusti i da nas uljulja u san. Neko vreme nije bilo poznato kako ta mala žlezda duboko zavučena u središtu ljudskog mozga, može da razlikuje svetlo od tame. Ali kasnije je otkriveno da postoji veza između epifize i mrežnjače, koja čudnovato opet sadrži melatonin.

Za kratko vreme epifiza je postala poznata kao „treće oko“ i radi svog položaja na jednoj od sedam čakri kao centar duhovne i psihičke energije. Kada su krajem šezdesetih postali popularni halucinogeni, interes za izmenjenu svesnost  kao sredstvo spiritualnosti dostigao je vrhunac. Istraživači su otkrili da  LSD u epifizi i u hipofizi  dostiže visoku koncentraciju. Izmenjeno stanje svesti je stvoreno kroz osobenost LSD-a da imitira serotonin na sinapsi- tamo gde neuroni komuniciraju.  Radi toga što su kako serotonin tako i melatonin koncentrisani u epofizi ovo „treće oko“ je uzeto da predstavlja portal svesnosti, što je Aldos Huxsly nazvao „vrata percepcije“.  Takođe su i gurui komentarisali položaj epifize na čakri: „Svi psihički sistemi imaju svoje fizičke aspekte na telu… kod „Ajna čakre“ je  fizički ekvivalent epifiza koja je dugo vremena zbunjivala lekare i naučnike… Jogini, koji su naučnici suptilnog duha su uvek govorili o telepatiji kao jednoj „siddhi“, fizičkoj snazi za komunikaciju mislima i vidivitost itd.  Medijum takvih siddhi je Ajna čakra i njen fizički termin je epifiza, koja je povezana sa mozgom. Veliki jogini objašnjavaju da je epifiza prijemnik i odašiljač suptilnih vibracija koje kroz kosmos pronose misli i phihičke fenomene.“ (Satjananda 1972.)

Mnogi eksperimenti su sedamdesetih sprovedeni na takozvanom Psi (paranormalnom) fenomenu. Konstantovano je da je epifiza težište tih aktivnosti. Dixon je zapazio da su „psi fenomeni“ najuspešniji u opuštenom, pospanom stanju- slično onom koje indukuje melatonin. Druge studije pronalaze korelaciju sa melatoninom u  praksi joga meditacije, zamišljene kao preduslov za „prosvetljenje“, joga praktike za 3 meseca  vode ka poboljšanju kardiorespiratorne efikasnosti i psihološkog profila. Plazma-melatonin  se povećao nakon tri meseca praktikovanja joge. Krvni pritisak, pritisak u srednjim arterijama,  i ortostatička tolerancija nisu pokazali signifkantne korelacije sa plazma –meletoninom.

Takva istraživanja su blizu zaključka da praksa joge može biti primenjena kao psiho-fiziološki nadražaj da se podigne endogena sekrecija melatonina, što je opet odgovorno za dobro osećanje.

Dramatičniji dokazi dolaze od mističnih iskustava i doživljaja  „blizine smrti“, indikovane hemikalijom po imenu Dimethyltryptamine (DMT). Ovaj tradicionalni „sakrament“ južnoameričkih šamana se u normalnim uslovima javlja u tropskoj vegetaciji i ljudskom telu, DMT sliči melatoninu kao i serotoninu. Naslućuje se da epofiza oslobađa nakupljeni DMT neposredno pre smrti, tako da preživeli koji su se našli pred licem smrti govore o iskustvu van tela  i o mističnim vizijama. Ne postoje empirijski dokazi da je produkcija DMT-a povezana sa epifizom, ali njegova veza sa melatoninom (od koga je načinjen)  ukazuje na tu mogućnost.“

„Kao endogeni, prirodni, psihodelični čovek, verovao sam, da su se spontana psihodelična iskustva kao blizina smrti i mistična stanja mogla isposredovati.Takođe sam ispitao epifizu kao najverovatniji izvor ovog endogenog DMT-a i kao takva epifiza bi mogla da bude „Duhovna žlezda.“ –  Rick Strassman 2001)

Medicinski istraživač JC Callaway je dao ideju  da je prirodno dobijeni DMT povezan sa vizuelnim fenomenima  sna, kada se u mozgu uključeni DMT nivo redovno povisuje, izaziva vizuelne slike a moguće i druga paranormalna stanja duha. Iako empirijski dokazi za ezoteričnu funkciju epifize nisu nađeni, ideja u celini deluje smisleno i zaslužuje dalje praćenje.

Anatomi su dokazali da je ljudska epifiza najaktivnija u mladosti, neposredno pred pubertet.  Ovo bi imalo smisla ako bi žlezda imala kontrolu nad reproduktivnim sistemom razmnožavanja, da uključi neophodne hormone, koji su potrebni se  postane odraslim. Ali epifiza nakon puberteta deluje kao okoštala, što je poznato kao brain sand. Iako epifiza okoštava, produkcija melatonina ne pokazuje smanjivanje.

Drugi faktori,međutim, ozbiljno ometaju epifizu. To je značajno jer  nova otkrića pokazuju koliko je melatonin bitan za imuni sistem, njegov nozak nivo se dovodi u vezu sa rakom dojke i prostate, dva velika razloga prerane smrti. Sem toga reguliše metabolizam šećera u krvi. Ispitivanje pokazuju da radnici u noćnoj smeni češće oboljevaju od dijabetesa tip II naspram kolega koji rade danju.

„ Zimska depresija  takođe je u vezi sa niskim novoom serotonina i melatonina, iako taj mehanizam još uvek nije sasvim objašnjen.  Sa svim tim zdravstvenim efektima mogućnost prosvetljenja u vezi sa proizvodnjom melatonina deluje pomalo daleka.

Ometanja iz okruženja su svuda prisutna.  Dva najveća protivnika  žlezde epifize  su elektromagnetsko zračenje i fluorid. Ispitivanja na hrčcima su pokazala da  vreme izlaganja polju 50 ili 60Hz (a to je vrsta struje koja teče našom mrežom)  signifikantno redukuje funkciju epifize da tokom noćnog ciklusa produkuje melatonin.  Ponovo je ustanovljeno da akutna ekspozicija magnetnom polju  trajno potiskuje noćni porast melatonina.

„Ispitivanja na ljudskim probantima koji su bili izlagani magnetnom polju do 60Hz dokazala su tu anomaliju.  Bolno  je shvatiti da smo svi mi doslovno izloženi  električnom polju do 60Hz, u kućama, na radnom mestu i van njega gde stubovi za struju stoje na svakom uglu.  Ne postoji način da se to zračenje izbegne sem da se pobegne u udaljene nenaseljene oblasti.

I tamo epifiza može biti napadnuta. Sećate li se HAARP-a?  Patent  R. Eastlunda za istraživanje jonosfere  koji je preuzelo ministarstvo odbrane i razvija ga delom u vojne svrhe.

Deo prvobitnog patenta opisuje kako Exstrem Low Frequency (ELF) – zračenje uzrokuje akutnu pospanost i ometa regulaciju toplote, što je funkcija epifize. Nema sumnje da ova siguronosna opaska može biti iskorištena i da je u decenijama od kad ova tehnologija egzistira „profinjena“ za ne baš najbolji povod.  U međuvremenu postoji nekoliko takvih  sprava koje su globalno pozicionirane da kontrolišu stanovništvo i da sputavaju naš spiritualni napredak. Možemo se nadati da sve to nije ipak tako.

Do 1990. nije postojalo istraživanje koje pokazuje delovanje fluorida na epifizu. Fluorid je jedan rutinski dodatak  u skoro svoj pijaćoj vodi da bi navodno sprečio karijes(USA)  Njegova je primena je od uvek bila kontroverzna, istraživanja oko sporednih dejstava su često obeshrabrena.  Melatonin produkovan u epifizi, ne koristi samo u regulaciji puberteta već pomaže i telu da se štiti od oštećenje ćelija, koje uzrokuju slobodni radikali. Poznato je, (zahvaljujući temeljnom  rešašitranju dr. Dženifer Luk) da je epifiza primarni cilj akumulacije fluorida u ljudskom telu. Meko tkivo odrasle epifize  sadrži više fluorida od bilo kog drugog mekog tkiva u telu- povećan nivo fluorida je sposoban da stopira enzime. Epifiza poseduje i čvrsto tkivo i ono sakuplja više fluorida od bilo kog drugog čvrstog tkiva u telu uključujući i zube koje navodno štiti. Shvativši da je epifiza stvarni cilj tolikog fluorisanja, doktorka Luk je sprovela eksperimente na životinjama da bi ustanovila da li nakupljeni fluorid može negativno uticati na regulaciju melatonina.  Pokazala  je da životinje tretirane sa fluoridom imaju manji nivo cirkulišćeg melatonina. Ovaj redukovani nivo melatonina  pratio je prerani početak puberteta kod ženki tretiranih fluoridom. Luk je obuhvatila rezultate na ljudima i životinjama i zaključila: „ ljudska epifiza sadrži najviši nivo fluorida u celom telu. Fluorid  asocira na potisnutu epifizu i na umanjenu sintezu melatonina kod pustinjskih miševa u pubertetu i povezan je sa ubrzanom polnom zrelošću.  Ovi rezultati pojačavaju hipotezu da epifiza ima vrlo veliku ulogu u vremenskom određivanju pravog momenta za početak pubetreta …“

Do sad smo ukazali na dva zaista velika napadača iz okruženja  po normalno funkcionisanje epifize.  Ukoliko je ona stvarno “sedište duše“ ili  „vrata ka prosvetljenju“ onda je čovečanstvo svoj prirodni put ka samospoznaji takoreći izgubilo.  Okruženje u kome se trenutno nalazimo- vi sedite pred kompjuterom- je povezano sa  negativnim efektom na epifizu. Tako stižemo do pitanja ima li nešto što se može učiniti da se popravi zdravstveno stanje ove značajne moždane strukture?  Možda nešto pak postoji….

Nada u ritmičkom disanju i pevanju

Epifiza je smeštena  na krovu, 3. komore mozga, direktno iza korena nosa i pluta u malom jezeru likvora. Za razliku od ostalih struktura u mozgu ona se oslanja na konstantni dotok krvi koja je liferovana u posebno bogatoj mreži krvnih sudova. Aktivnosti, kao ritmično disanje i pevanje obezbeđuju dosta kiseonika za epifizu.  Mnogi jogiji opisuju predmet svoje tehnike disanja tako da se frekvencija srca povisi i istovremeno krvni pritisak se redukuje.

Čudnovato je da je upravo to što se desi neposredno pre nego što umremo. Stoga može biti da je namera ovog procesa da oslobodi DMT, za koji mnogi veruju da je pohranjen u epifizi, DMT je telesna psihodelična supstanca.  To je specijalno sastavljena neurohemijska supstanca da fokus naših misli okrene ka unutra. Iako tačna hemijska reakcija još nije sasvim objašnjena DMT omogućava sinaptičkim putevima da izbegnu rutinski način, tako da se mogu pojaviti nove zamisli i osećanja.. Autoritet moždanih hemisvera je uklonjen  za ono što se prikaže kao inkomensurabilni- da dešifruje činjeničnu stvarnost koji nije racionalno (uzrok-posledica) objašnjiva ali je ipak realana.

Svi ti preduslovi su neophodni  da bi se čovek konfrontirao sa teško shvatljivim jastvom.

Pokazalo se da niske frekvencije magnetnog zračenja redukuju melatonin dok druge vrste zračenja deluju podstičuće na epifizu. Pre više godina opisano je kako su psi ili paranormalne sposobnosti  dostizale vrhunac kada je centar mlečnog puta bio u jednoj tačno određenoj poziciji na nebu. Centar galaksije je bogat izvor radio zračenja.  Ovo zračenje bi moglo biti „viđeno“ preko epifize, na jedan način koji mi još uvek ne razumemo.

Postoje radovi koji opisuju kako ultrazvučna vibracija utiče na svesnost. Polazi se od toga da epifiza reaguje na svetlo, radio frekvencije i ELF zračenja- sve ekstremi na elektromagnetskom spektru . Zvučni talasi su takođe deo spektra. Dalja istraživanja se odnose na sonarnu stimulaciju, a postoje i patenti gde se zvučni talasi primenjuju da se stvore misli.

Ova tehnika daje mogućnost da se olakša u perspektivi slepim ili gluvim ljudima. Takođe i stimulacija epifize sa ciljem spoznavanja sebe samoga. Potencijal postoji, potrebna je još i volja.

 

Prevod i obrada: Branka Mraz

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

9 Responses do “Treće oko- prava funkcija epifize”

 1. ivant каже:

  hvala

 2. snežana каже:

  Mozak je naj,naj,naj čudesniji organ. Mozak je tajna nad tajnama. Ni 23.vek neće otkriti sve njegove moći, potenciju i SNAGU. Fiziologija mozga i CNSa je ravna vrhunskoj naučnoj fantastici, uslov i osnov svih nauka, priznatih i ne priznatih znanja . Podjednako misteriozna i izazovna kao svemir sam.

  • pavle каже:

   Nije tajna u mozgu,mozak je samo aparat koji desifruje odredjene frekvencije i prenosi nam ih,to je aparat koji desifruje jako mali dio realnosti.Najvece cudo je dusa koja je svjesna svega i u kojoj se nalazi sve i alfa i omega.Dusa egzistira na svim denzitetima,mozak je samo tu u 3D dusa je svugdje odjednom.Odavno je poznato da se sva znanja u vezi mozga cuvaju pogotovo u vezi pinealne zlijezde jer se pomocu tog aparata moze dosta nauciti o dusi.

   • Igor каже:

    Upravo tako dusa ili sustina coveka je ta koja je svesna svega ali nije nam dano da mi znamo u fizickom telu ono sto nasa dusa zna. Jedino ukoliko covek duhovno napreduje i koliko duhovni napredak ima toliko i ima i spoznaja od duse i same povezanosti sa njom. Ljudsko telo se sastoji od vise aspekata ali ovo vidljivo fizicko je samo biomasa koja dusi sluzi da boravi na ovoj planeti i bude zasticena od vidljivog i nevidljivog zato covek treba vezbati i um i telo. Covek ima toliko potencijala da da velika vecina to nemoze ni da zamisli a da ne pricamo za dalje e sad zasto je to tako treba uzeti u obzir borbu izmedju tame i svetlosti i vekovno ropstvo coveka. Svako se moze izdici iznad toga ali VOLjA je slaba iz miliona razloga. Probajte bar malo ,videcete da je covek bice koje sve moze ,da kreira i stvara svetove,otarasite se dogmi i budite prirodni ,onakvi kakvi smo sustinski stvoreni. Volite ljude i sva druga bica na planeti ,prirodu koja je stvorena za nas i ponasajte se u skladu sa tim i napredak je tu. Dizite frekvenciju mozga i dusa ce se brzo uskladiti sa tim ,pozitivne misli ce vas izdici iz tame. Pozdrav

  • pavle каже:

   Vecinja priznate nauke je ogranicena upravo radi ovoga sto sam naveo.Osnovna skola,srednja,gakultet i ostale daljne studije su do krajnje mjere ogranicene jer ne zele da posjedujemo odredjena znanja,ako nas zele kontrolisati,pa pobogu onda zele da ne znamo puno,ko moze kontrolisati onoga koji puno zna?Stvari u vezi mozga su ODAVNO poznate ljudima „iza zavjese“ rasparcaju ljutsko bice na 100 licnosti brisu i ubrizgavaju podatke iz covjeka kao iz racunara,pa covjek iz obavjestajne zluzbe u 70. godini zivota opet probava ukuse jabuke kruske cokolade radi ponovnog prisjecanja,takve tehnologije su vec odavno zastarjele… Odlicno su svjesni entiteta sa vece „stvarnosti“ nase oko vidi samo 0.1% stvarnosti,poznaju se metode kako vidjeti vise,oni ne zele da mi znamo ista o tome,zele da smo robovi i da smo uplaseni i da mislimo da smo „bube u kosmosu“ staro orudje vladavine je strah koji direktno proistice iz neznanja.

 3. Mendel каже:

  Sposobnosti,mogućnosti i kapacitet ljudskog mozga su prosto rečeno NEZAMISLIVE…Toliko savršen skolp i uravnoteženo međusobno funkcionisanje moždanih struktura je prosto čudo prirode.Mislim da su verovatnoće da ikada shvatimo kako mozak stvarno u celini funkcioniše,veoma male,jer čak i pored obimnog znanja koje posedujemo o fizionomiji i funkcionisanju mozga i moždanih struktura,i pored toga što se svakim danom vrše brojna ispitivanja,u stvari nismo ,,zagrebali“ ni površinu problema,a kamoli došli do srži.Čist primer jeste opisano funkcionisanje epifize,koja se apsolutno može nazvati fenomenom u okviru sklopa CNS-a.Smatram da čovek ne koristi ni 10% od ukupnog kapaciteta mozga u toku svojih psiho-fizičkih aktivnosti,pogotovo ne što se tiče najneistraženijih centara viših nervnih delatnosti,tipa asocijativne zone…Mi,i ne znamo koliki je u stvari kapacitet našeg mozga,ali je sigurno to da razvoj ne samo mozga već i ostalih delova CNS-a teče progresivno,jer je kod ČOVEKA(preciznije Homo sapiens-a) kao jedinog živog bića na planeti svesnog svoga postojanja,primećen veoma napredan razvoj cerebralnih hemisfera,u odnosu na životinjske vrste,čak i u odnosu na ostale Hominidae.

 4. Dragorad Duknic каже:

  Sve je to tacno ali kako mozak okrenuti da misli pozitivno?pozdrav

Ostavite komentar