Kepler otkrio dve planete sa dva sunca

Otkriće Nase može doprineti susretu sa životom izvan zemlje

Svemirski teleskop Kepler otkrio je dve planete, koje kruže oko dva sunca. To spektakularno i do sad jedinstveno otkriće bi moglo doneti revoluciju u naše znanje o formiranju planeta i možda dati doprinos tome da se pronađu naseljive planete van našeg sunčevog sistema.

Ovaj sunčev sistem sa oznakom „Kepler-47“ je udaljen oko 3.900 svetlosnih godina  i nalazi se u sazvežđu Labud. Obuhvata jedno svetlo i drugo bledo sunce koja međusobno kruže jedno oko drugog, kao i dve planete veće od zemlje koje ih opet okružuju.

Greg Louglin profesor na univerzitetu Santa Cruz u Kaliforniji objasnio je da bi ovo otkriće moglo postaviti naglavačke naše razumevanje procesa nastajanja planeta nakon velikog praska:  „To je neverovatno otkriće, sa vladajućom teorijom je nastanak takve planetarne konstelacije teško objašnjiv. sada se teoretičari moraju dati na posao da iznova formulišu nastanak i formiranje planeta i planetarnog sistema.“

U poznatom filmskom nizu Zvezdani ratovi  se pojavljuje pustinjska planeta Tatuin  koja obilazi oko dva sunca Tatu I i Tatu II što je čista fantazija scenariste filma. Tek pre manje od 20 godina u svemiru je otkrivena slična konstelacija te vrste.

Moglo bi se poći od toga da bi takav sistem sa više od jedne planete i dva sunca bili nestabilan usled istovremenog delovanja sile gravitacije: ili bi planete bile izbačene iz putanje ili bi bile privučene i onda se sudarile.

Fizičari se nadaju da će naći i druge kompleksne sunčeve sisteme.

„Ukoliko bi imali i druge podatke koje potvrđuju i treću planetu tada ne bi postojale gornje granice.“ Kaže Dzerom Oroš sa univerziteta San Dijego  koji je objavio otkriće sistema Kepler-47  u magazinu Science. Naravno da nije isključeno da postoji još neka planeta u sistemu Kepler-47.

Svemirski teleskop Kepler je stavljen u upotrebu u martu 2009 sa ciljem da traži ekstrasolarne planete  nalik zemlji u „principijelno naseljivim zonama“ gde je moguć život. Ukupno je nađeno 2.300 svetova u kojima bi mogao biti život ili bi se mogao pojaviti.

Novo otkriće pojednostavilo je pretragu . „Kod većine sunaca naše galaksije radi se o svostrukim zvezdanim sistemima ili sistemima višeg reda sa ostalim suncima. Otkriće  da se u ovim  sunčevim sistemima mogu obrazovati planetarni sistemi je od velike važnosti. Moramo li se ograničiti na to da tražimo samo planetu  koja kruži oko jednog sunca ili moramo li odbaciti većinu sunčevih sistema naše galaksije.“ dodaje Oroš.

Unutrašnja planeta sa oznakom „Kepler-47 b“ ima vreme obilaska od 49 dana. Na osnovu blizine oba sunca je planeta triput velika kao zemlja verovatno zbog vrućine nenaseljiva.  Druga „Kepler 47 d“ Obilazi oko 303 dana oko oba sunca i na udaljenosti koja je principijelno naseljiva i dozvoljava mogućnost pojave vode. Verovatno je u pitanju gasni gigant veličine Urana ali prema viđenju naučnika život na njenim mesecima bi bio eventualno moguć.

Čak i da to nije slučaj u našoj galaksiji egzistiraju još milijarde drugig duplih sistema. „Nalazim da je potencijal za naseljavanje na duplim sistemima veoma uzbudjujući“ kaže Vilijam Velš jedan od autora Science studije.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Kepler otkrio dve planete sa dva sunca”

  1. MarkoGlisic каже:

    What? Two sunca… Moze biti stetnoponas!

Ostavite komentar