Kako pobediti glavobolju kineskom masažom?

Slika 9 jianjingPiše: dr. Nataša Kostić

Moderna zapadna medicina smatra da je glavobolja prouzrokovana štetnim faktorima koji utiču na nerve, krvne sudove i moždane membrane. Na bazi ovih faktora, razlikujemo funkcionalni i organski tip glavobolje. Tradicionalna kineska medicina smatra da je pojava glavobolje povezana sa izloženošću spoljašnjim patogenim faktorima (vetar, hladnoća, suvoća, vlaga, vrućina i vatra) i unutrašnjom povređenošću emocijama (radost, ljutnja, briga, zamišljenost, tuga, strah, iznenađenje).

Vetar u kombinaciji sa hladnim ili toplim okruženjem remeti rad mozga, dolazi do hiperaktivnosti jetrinog Yang-a, što slabi funkciju bubrega, tako da vitalna energija Qi i krv ne mogu da se popnu do mozga i nahrane ga. Svi ovi faktori zajedno mogu dovesti do glavobolje.

 

Uobičajeni klinički simptomi glavobolje su bol u glavi sa jakom senzacijom i vrtoglavicom, bol je lokalizovan ili se „šeta“, a prate ga zapušen nos, zimogrožljivost, temperatura, crvenilo lica i ušiju ili bledilo lica. Bol se obično najviše oseća u predelu čela, slepoočnica, potiljka ili na vrhu glave.

Osnovni principi lečenja glavobolje kineskom masažom su izbegavanje vetra i promaje,  otklanjanje blokada u energiji, hranjenje krvi i zaustavljanje bola. Što se kineske masaže u borbi protiv glavobolje tiče, u nastavku ćemo opisati nekoliko jednostavnih manipulacija:

Pacijent sedi. Doktor sa oba palca masira na gore i na dole (guranjem) duž oba meridijana mokraćne bešike (slika 1) u predelu vrata 3-4 minuta, kombinujući sa    Slika 1 urinary bladder meridian

 

 

slika 1 Meridijan mokraćne bešike koji je simetričan sa obe strane kičme

 

 

pritiskanjem aku-tačaka Fengchi (G 20 na slici 2),  Fengfu (GV 16 na slici 3) i Tianzhu (BL 10, slika 4).

Slika 2

 

 

 

Slika 2 aku-tačka Fengchi (G 20)

 

 

 

 

 

 

slika 3 fengfu

 

 

Slika 3 aku-tačka Fengfu

 

 

 

 

 

 

 

slika 4 tianzhu

 

 

Slika 4 aku-tačka Tianzhu

 

  1. Nakon toga masira obe tačke Fengchi (G 20 na slici 2) i oba meridijana mokraćne bešike (slika 1) od vrha na dole 4-5 puta.
  2. Pacijent sedi. Doktor masira palcima napred – nazad od tačke Yintang (EX-HN 3, slika 5) duž prednje linije kose do Touwei (ST 8, slika 6) i Taiyang (EX-HN 5, slika 5) 3-4 minuta, kombinujući sa pritiskanjem tačaka Yintang (EX-HN 3, slika 5), Taiyang (EX-HN 5, slika 5) i Baihui (GV 20, slika 7). Onda sa 5 prstiju krene od vrha glave ka tački Fengchi (G 20, slika 2) i sa 3 prsta napred i nazad od vrata do tačke Dazhui (GV 14, slika 8) 4-5 puta.

     slika 5 yintang i taiyang

 

 

Slika 5 : aku-tačke Yintang i Taiyang               

 

 

 

 

 

 

slika 6 touwei(1)

 

 

 

Slika 6: aku-tačka Touwei

 

        

   slika 7 baihui

Slika 7: aku-tačka Baihui

 

 

slika 8 dazhui

 

 

                    

Slika 8: aku-tačka Dazhui

 

  1. Pacijent sedi sa ispravljenom kičmom, a doktor stoji iza njega i obema rukama masira tačku Jianjing (G 21, slika 9) i okolnje mišiće 5-10 puta.

 

 

 

Slika 9 jianjing

 

Slika 9: aku-tačka Jianjing tj. G-21

 

 

Bolovi u prednjem delu glave nastaju usled patoloških promena na Yangming meridijanima, što je najčešće izazvano bolešću očiju, nosa i grla ili anemijom. U ovim slučajevima, pored gore navedenih manipulacija, može se primeniti i sledeće: a) štipanje i uvrtanje kože i mišića oko tačke Yintang (EX-HN 3, slika 5) palcem i kažiprstom, pri čemu se koža uštine i pusti naizmenično 20 puta. b) palcem ili donjim delom dlana masirati tačku Hegu (LI 4, slika 10) u trajanju od 1-3 minuta.

 

slika 10 hegu

 

Slika 10: aku-tačka Hegu

 

Migrena nastaje kao posledica patoloških promena Shaoyang maridijana (kanala žučne kese), koje su često uzrok i bolovima u uhu, zubobolji ili ginekološkim smetnjama. Osnovne manipulacije se mogu proširiti i sledećim metodama: a) trljanjem obe strane glave kao da mesite u trajanju 3-5 minuta ; b) pritiskanjem tačke Dadun (LR 1, slika 11) u trajanju od 1 min (pritisak noktom jak).

slika 11 dadun

Slika 11: aku-tačka Dadun

Glavobolja u temenu je posledica patoloških promena na centralnoj arteriji i na meridijanu jetre Jueyin koji kreće od stopala. Ove patološke promene su uzrokovane funkcionalnim oboljenjima nerava kao što su neurastenija i neuroza. Osnovna masaža u ovom slučaju je: a) pritiskati i brzo u krug mesiti palcem tačku Baihui (GV 20, slika 7) u trajanju od 1 minut; b) pritiskati i brzo u krug mesiti palcem ili rubom dlana tačku Taiyang (EX-HN 5, slika 5).

 

Glavobolja u zadnjem delu glave je posledica patoloških promena meridijana Taiyang, što je obično izazvano hipertenzijom i oboljenjima vratnih pršljenova. Masaža je sledeća: a) horizontalno trljati zadnji deo vrata jednim dlanom dok se ne oseti toplota; b) pritiskati, mesiti u krug i trzati (trzanje je pokret gde se 4 prsta sem palca stave na tačku koja se tretira, palac se postavi tako da bude oslonac i onda se 4 prsta trzaju kao da sviramo žičani instrument) tačku Weizhong (B-40, slika 12) u trajanju 1-3 minuta.

slika 12 weizhongSlika 12: aku-tačka Weizhong

 

Bol u celoj glavi je uzrokovan uglavnom cerebralnom arteriosklerozom ili potresom mozga. Sledeće metode se mogu primenjivati pored već gore navedenih: a) pritiskati i trljati tačku Tongtian (BL 7, slika 13) celim dlanom dok se u toj tački ne oseti toplota;

 

 

slika 13 tongtianSlika 13: aku-tačka Tongtian

b) gnječiti u lomiti ušne školjke svim prstima obe ruke, kombinovano sa izvlačenjem donjeg dela ušiju dok ne postanu topli.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Kako pobediti glavobolju kineskom masažom?”

  1. Anonimno каже:

    * Jeste dobro,odlično i dragoceno ono što je od Boga *

    * Treba znati da onaj što ovo piše,jeste u svemu manji u odnosu na vas * Delovanje na povratak ljudi u svoje zemlje koji su u evropi i svetu * Na umu imati da,vlasti vaše zemlje,vlasti u svetu i vlasti u evropi,jesu vlasti od Boga kroz narod postavljene * Ohrabrenje od strane vlasti i države da,hoće biti mnogo bolje narodu u tvojoj zemlji * Ti sve možeš * Bog jeste sa vama * U tvom srcu jesu reči isceljenja * Ti si dragocen(a) u mojim očima,veli Gospod * Otvori svoje srce * Onaj narod koji je mali,ustvari jeste veliki narod * Vi ste predivni,i ono što je u vama,dar je od Boga * Znajući koliko ste veličanstveni i predivni u očima Gospodnjim,malo po malo,sve veći broj vašeg,i naroda evrope i sveta,vas će prihvatati * Vi imate um Božiji * Ne bojte se nevolja što ponekad naidju * U svakome danu,nova je milost Gospodnja * Sa potpunom slobodom,ohrabrujte svoj narod * Vi znate kako da delujete,jer nad vama jeste ruka nevidljivog Boga * Večna je ljubav Gospodnja * Neka vas vodi ono što je ponizno,i o ovome govori Bog * U ime Gospoda Isusa Hrista,na svemu i za sve,Bogu i nebeskom Ocu slava i hvala *

Ostavite komentar