NOVA OTKRIĆA NA BOSANSKOJ PIRAMIDI MJESECA

Intenzivna iskopavanja proizvela su čitav niz dokaza o veštačkom karakteru Bosanske piramide Mjeseca

Druga najviša piramidalna gradjevina na svijetu, Bosanska piramida Mjeseca, bila je središte arheoloških istraživanja ove sezone u Visokom. Mnogobroji volonteri, arheolozi i geolozi, imali su prilike da otvaraju nove sonde i proširuju postojeće. U iskopavanjima su učestvovali volonteri iz Italije, Hrvatske, Bangladeša, Srbije, Egipta, Danske, Kanade i Velike Britanije, predvodjeni italijanskim arheologom Riccardom, tokom proširivanja arheološke sonde.

Od ranije je poznato da ova trostrana piramida ima unikatan terasasti dizajn. Pravljena je kombinacijom majstorski slaganih ploča pješćara i gline koja je korištena i kao vezivni i kao gradjevinski materijal. Slična kombinacija se u svijetu može naći kod večeg broja kineskih piramida.

Na trećini visine zapadne strane piramide, volonteri su tokom tromjesečnog  rada otkrili sjajno očuvanu terasu. Sastavljena je od blokova pješčara. Zasada su otkrivena tri vertikalna reda slagani jedan na drugi, te četiri horizontalna niza blokova slaganih jedan do drugog.

Italijanski i španski arheolozi su otkrili postojanje odvodnih kanala za vodu. Na polovini terase nalazi se stepenica čija je vanjska strana obradjena pod istim uglom. Karakterističan je i poluradijus ove terase koji je postignut elegantnim pulukružnim završecima na spoju blokova.

Ova arheološka sonda, nosi oznaku „20” i postala je najatraktivnija na Bosanskoj piramidi Mjeseca, privlačeći veliku pažnju hiljada posjetilaca ove godine u Visokom.

http://www.piramidasunca.ba

info@piramidasunca.org

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar