Tesla dani u Filadelfiji

TT 0Filadelfija – U subotu su egzibicijom mašina koje proizvode “slobodnu energiju” i “Maršom za nezavisnost energije” otvoreni peti po redu “Teslini dani” u pomenutom američkom gradu. Teslina naučna fondacija iz Filadelfije na čelu sa predsjednikom Nikolom Lončarem je organizovala petodnevne Tesline dane od 6. do 10. jula, sa namjerom da promoviše lik i djelo našeg genija i velikana elektriciteta, kao i da podstakne i podrži nove načine proizvodnje besplatne energije.

Teslini dani su započeli egzibicijom mašina u Parku nezavnisnosti ispred Zvona slobode u Filadelfiji. Definitivno najtraženiji i najradije viđen gost bila je postavka Tesla Motors kompanije. Naučna fondacija je ostvarila dobru saradnju sa poslovnicom

TT autoTesla Motors-a u Filadelfiji i oni su odlučili da daju svoj doprinos dovozeći jedan od najprestižnijih Tesla automobila u Park nezavisnosti tokom prvog dana u cilju promocije ekološki zdravijih tehnologija. Svi prisutni su u poslijepodnevnim časovima “Maršom za nezavisnost energije” kao  i potpisivanjem “Peticije za nezavisnost energije” izrazili svoje nezadovoljstvo upotrebom trenutnih tehnologija koje su veoma skupe i često neefikasne i apelovali na proizvodnju daleko efikasnijih a jeftinijih načina proizvodnje energije.

Drugi dan, koji je ujedno i glavni dan na Teslinim danima je bio obilježen sličnim programom u prijepodnevnim satima, a onda je grupa prešla u prostorije “Etičkog društva” u Filadelfiji i prisustvovala prijemu pod organizaciom Tesline naučne fondacije. Prisutni su imali priliku da probaju hranu koju je Nikola Tesla najčešće konzumirao, kao i poznata Mađarska vina koja je najviše volio. Na večeri su dodijeljene i nagrade predsjednika Tesline fondacije za pojedince koji su prema mišljenju upranog odbora Fondacije predstavili i ostvarili najuspješnije patente i izume u prethodnoj godini. Godišnje nagrade Fondacije za rad u promovisanju Teslinog imena i djela dobili su akteri predstave “Tesla sa Brodveja”, koja je bila rasprodata dvije nedelje u Njujorku – dramska spisateljica Šeri Graubert, rediteljka Sanja Beštić i glumac Željko Dimić, koji je igrao Teslu u predstavi. Nagradu je dobio i Nenad Stanković, izdavač i urednik Tesla Magazina, za izdavački poduhvat godine. Dobitnici su i Brajan Jetser za inovativne projekte koji spajaju umjetnost i tehnologiju, Marina Švabić za izuzetnu organizaciju januarske Tesla komemorativne konferencije u Njujorker hotelu. Nagradu je dobio i Sam Mejson za organizaciju manifestacije “ Marš Milion Volti“.

Veče je zatvoreno koncertom Divajn hend ansambla koji je prisutnima izveo nekoliko numera na rijetkom ali za mnoge intrigantnom instrumentu tereminu, čija je proizvodnja opet zasnovana na nekim od Teslinih patenata. Naime, u dvije najprestižnije biblioteke u Filadelfiji, Fondacija je organizovala predavanja većeg broja zainteresovanih umjetnika i muzičara. Svoje knjige su predstavili prof. dr W. Bernard Carlson sa Virdžinija univerziteta, Mark Sejfer i David Kent, dok je Nenad Stankovic predstavio premijerno izdanje TESLA MAGAZINA koji izlazi u Torontu. Na Teslinim danima razmatrani su aspekti uticaja Tesle na umjetnost, medicine i druga polja nauke.

TT 1Nikola Loncar, predsednik Fondacije je najavio izložbu „Nikola Tesla- juče, danas, sutra“ koja će putovati u sve veće gradove Amerike i Kanade. Na Teslin rodjendan, 10. jula u Njujorku biće potpisan ugovor o saradnji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i Muzeja Nikole Tesle o realizaciji ovog projekta.

Vjerovatno najzanimljiviji dio Teslinih dana je bila proslava Teslinog rođendana u noći između 9. i 10. jula koja je organizovana ispred Zvona slobode. Uz gašenje rođendanskih svjećica i sječenje rođendanskog kolača prisutni su obilježili 157 godina od rođenja srpskog genija i poručili da nije zaboravljen ni on ni njegovi patenti, i da ostvarenje njegovih želja tek treba da se realizuje.

Teslina naučna fondacija

Ova naučna fondacija je osnovana u cilju promovisanja lika i djela Nikole Tesle kao i podizanja svijesti o njegovim dostignućima i doprinosima 21. vijeku. Teslina naučna fondacija već godinama radi na predstavljanju Teslinih patenata i načinu njihove primjene u savremenim svrhama. Ova fondacija okuplja sve zainteresovane za Teslin rad kroz brojne edukacione programe, egzibicije, sastanke, javne događaje i sl. Na godišnjem nivou se bira nekoliko najuspješnijih inovatora koji su predstavili inovativne koncepte u tehnologiji bazirane na Teslinom radu i dodijeljuje im specijalne plakete i nagrade. Naime, Teslina naučna fondacija je najaktivnija svjetska organizacija koja se bavi promocijom lika i djela Nikole Tesle i raspolaže stručnim kadrom koji savjetima i iskustvom pomaže doradu patenata najnovije tehnologije u cilju izlaska na tržište.

Raspored svih manifestacija može da se nađe na sajtu  http://www.meetup.com/ntesla-38

Mirna Momčičević

Portparol Tesline naučne fondacije

http://teslasciencefoundation.org/index.php/en/

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar