Spomenik Nikoli Tesli

Tesla spNa inicijativu Tesline naučne fonacije iz Filadelfije i njenog predsjednika Nikole Lončara, a pod pokroviteljtsvom Kabineta predsjednika Srbije, u Sorhemu u državi Njujork ce 23. septembra predsjednik Tomislav Nikolić otkriti spomenik Nikoli Tesli.

Naime, ovaj spomenik če da se nalazi ispred jedine laboratorije očuvane do današnjih dana u kojoj je Nikola Tesla radio. Teslin naučni centar na čelu sa direktorkom Dzejn Alkorn je u maju ove godine zvanično otkupio zemljiste na kome se nalazi laboratorija, i polako počinje da realizuje planove na obnavljanju ove laboratorije.

Spomenik je dijelo umjetnika Nikole Koke Jankovica, člana Srpske akademije nauka i umjetnosti. U projektu su učestvovali Kabinet predsjednika Srbije, Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom, Stalne mislije Srbije pri UN-u i Generalni konzulat Srbiju u Njujorku.

Loncar i Nikolic

Postoje značajne inicijative da se replika ovog spomenika postavi sledeče godine u Filadelfiji, povodom obilježavanja 200 godina od dolaska prvog Srbina na američko tlo.

 

tsf

 

jane, matt inman, draskovic

 

 

 

 

Mirna Momčićević   Portparol Tesline nacne fondacije

+1 215 410 6914

http://www.teslasciencefoundation.org/

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar