Kristali i kristaloterapija

akv0Kristali su „tihi učitelji“. Svojom tišinom nas uče i pronalaze naš pravi put do nas samih. Ono što dobijamo od kristala, to   se ne može ispričati! To se može samo osetiti. J.W:Goethe

Mada istorija beleži prilično dokaza o tehnološkim uredjajima drevnog sveta, poput električne baterije pronadjene na teritoriji starog Bagdada, ili uredjaja iz Antikitere za koji se smatra da je služio kao navigacioni komjuter, ili možda figurice aviona koje datiraju iz perioda od pre 1500g iz južne Afrike, moderni umovi ne prihvataju stopostostnu mogućnost vekovne upotrebe kristalne energije.

Možda zahvljajući proučavanju magnetizma poslednjih stotinak godina, ili možda baš istraživanjem njegovih potencijala možemo reći da se desio pomak koji je dao uvide u to kako deluje kristalnaenergija, koliko je važan piezoefekat, kako ga primeniti u tehnici, kako u prirodi, kako kod isceljivanja.

Proučavanjem procesa kristalizacije npr. stvoren je veštački kristal sa snažnim energetksim potencijalima, od kojeg se izradjuju ćelije kolektora solarne energije. Sa druge strane izloženost kristala kvarca mehaničkom pritisku, dovodi do toga da titraji kristala proizvode merljivi električni napon. Taj merljivi napon je važan za časovnike, jer precizno meri vreme. Ukoliko električnu struju primenimo na kristal, ona će indukovati mehaničko kretanje. Većina elektronskih uredjaja koristi listiće, ili pločice od kvarca. Te pločice imaju posebnu prirodnu rezonantnu frekvenciju i kroz te pločice se propušta naizmenična struja. Pojava ovih kvarcnih pločica u kombinciji sa strujom uz dodavanje veštački stvorenih silikonskih elemenata postala je sastavni deo raznih tehničkih komponenti, tehničkih uredjaja. Tako naši kompjuteri npr. odlično pamte, ali rade i druge operacije.

akv1Pa šta su u stvari kristali?

Kristali, ili tačnije minerali su prirodna jedinjenja, koja su nastala prirodnim geološkim procesima koja su karakterističnog hemijskog sastava, imaju precizno uredjenu atomsku strukturu i imaju različite fizičke karakteristike. Svi kristali spadaju u minerale, ali svi minerali nisu kristali. Kristal je termim koji se odnosio samo na kristale kvarca, ali se danas taj termin odnosi na većinu, često i na sve vrste minerala…

Koliko god da se naučnici trude da dosegnu krajnje moći upotrebe kristalne energije i primene je u tehnologiji, jedna druga grupa istraživača se trudi da istraži kristalnu energiju za drugačije potrebe. Te i takve potrebe su u vezi sa čovekom, sa prirodom i njihovim medjusobnim odnosom. Ta druga grupa istraživača se bavi takozvanim alternativnim proučavanjem kristalne energije i ta druga grupa istraživača posmatra energiju čoveka, prirode i njihov odnos sa energijom kristala.

Nije moguće precizno odrediti vreme kada je čovek počeo da se zanima za kristale. Neki izvori povezuju drvenu Indiju i Kinu kao centre iz kojih su krenule tehnike energetskih isceljivanja uključujući kristale kao bitne instrumente lečenja. Neki drugi izvori ukazuju na legende, gde prednjači legenda o Atlantidi, o njenoj moći i propasti, gde se kao glavni izvor energetskog bitisanja opisuju kristali. Ako je verovati Platonu, a valjalo bi, imali smo moćnu civilizaciju koja je znala kako da primeni energiju kristala.

Sad, nije moguće nastaviti dalje izlaganje, a ne pomenuti da je silicijum najčešći element među kristalima, iza njega, veoma važan, nalazi se ugljenik. Silicijum je jedan od najzastupljenijih elemenata u zemljinoj kori i onda ne bi trebalo da čudi to što su u terapijama kristalima najviše zastupljeni kristali kvarca koji su u osnovi formula silicijum dioksida (SiO2). Kristali kvarca se u prirodi mogu naći u eruptivnim, sedimentnim i metamorfnim stenama. Poznati su po svojim osobinama, gde prednjači osobina koju poznajemo kao piezoelektricitet, zatim veoma važno svojsvo kristala kvarca jeste da apsorbuje i titra boje iz svetlosnog spekta, da pamti, prenosi inforamcije, isceljuje i druge osobine.

akv5Pa da počnemo…

Mnogo je pristupa koji uvode u oblast koju nazivamo „kristalna“. Meni najinteresantniji jeste onaj koja se tiče kristala i njegovog odnosa sa čovekom. U tom pravcu zastupam teoriju koja čoveka definiše kao biće koje je sastavljeno iz obrazaca, koji obrazuju njegovo energetsko telo. Kao takav, čovek je okružen, ispunjen i stvoren iz energije i kao takav njegov energetski sklop jeste kopija jednog makro sveta koji ima odnos i sa prirodom i sa kosmosom. Takav pristup posmatra ljudsko energetsko telo kroz sistem energetskih kanala – meridijana, kroz sistem energetskih centara – čakre i kroz sistem energetskog polja koje obavija telo – aura. Polazeći od toga da čovek nije savršeno biće, odnos razmene informacija sa prirodom i kosmosom se postepeno razvija i to u skladu sa stepenom ravoja njegove svesti. Takav, individualan i uvek u razvoju, čovek je sklon da prihvati i štetne informacije iz spoljnjeg okruženja koje mogu da poremete njegovo energetsko telo, koje opet zbog neravnoteže ulazi u stanje koje se naziva bolest. Kako je opremljen obrascima razmišljanja, čovek te poremećaje različito doživlja: kao bolest fizičkog tela, kao poremećaj emocija, kao poremećaj svesti. I nije tajna da su još i drevni majstori, vidari, ili šamani, napominjali da onda kada osoba postane emocionalno nestabilna bolest „zaposeda“ telo.

Kristal je neutralan element čija unutrasnja struktura pokazuje stanje savršenog reda i ravnoteže. Ukoliko samo ovo saznanje uzmemo kao uzor, imamo dovoljno osnova da stupimo u vezu sa tom savršeno preciznom strukturom, komuniciramo sa njom i pokrenemo svoje potencijale ka samoisceljnju. Drugo, kristali kvarca zrače energiju u visoko koherentnom obliku, koja kao takva ima velike potenicjale, koji se najviše ističu u komunikaciji i povezivanju sa energijama kao što su svetlost, toplota, pritisak, zvuk, elektricitet, bioelektricet, čak i energije svesti (misaone forme, talasi misli ) što nam daje izuzetno široku lepezu energija, energetskih elemenata sa kojima možemo komunicirati preko kristalne rešetke, čija struktura inače ima specifičan odnos oscilovanja prema unosima koje prima, te tako udruženi zajedno možemo proizvesti energetske obrasce koji nas vode ka samoisceljenu, ili višem razvoju. To je donelo još jedno saznanje.

Za kristale važi saznanje da pozitivno utiču na funkcije mozga, menjaju ih, te da mozak čoveka takođe pozitivno reaguje na energiju kristala stvarajući tako uslove koji jačaju one suptilne obrasce koji, opet, imaju za cilj da razvijaju i unapređuju prirodne potrebe čoveka kao štu su dobro zdravlje, medjusobni odnosi, ljubav, saznanja, iskustva… Kristali to prirodno rade i za neko spontano druženje sa njima, dovoljno je da se unesu u dom, postave na mesto koje želimo i oni će spontano delovati. Možemo, takodje, izabrati neki kamen koji možemo nositi sa sobom, ili prosto – držati ga u ruci neko vreme i dozvoliti mu, a i sebi da se opustimo uz saznanje da se prepuštamo savršenim, svetlim vibracijama koje deluju bez obzira da li mi to svesno registrujemo, ili ne.

Često pitanje koje se postavlja jeste ono koje se tiče veličine kristala koji je potreban da bi oplemenio i sihronizovao neki dom. Skoro svaki kristal će oplemeniti dom. I skoro svaki kristal će uneti određenu prijatnu promenu koja će se registrovati negde više, negde manje, ali će se definitivno registrovati. Međutim ukoliko imamo složene probleme i želimo nešto promeniti, onda je najbolje da se takvo i slična pitanja postave direktno majstoru – terapeutu, koji bi trebalo da bude opremljen znanjem i odgovorima. Pod složenim problemima se obično podrazumevaju: poremećeni odnos osoba koje borave u tom prostoru, razna podzemna, kosmička zračenja. Onda, bolesti kao odredjene posledice i druge štetne energije koje dodatno utiču na razvoj složenih situacija. Za iskusne terapeute veličina kristala ne igra važnu ulogu, jer oni znaju da i veoma malo parčence kristala može biti pravilno tretirano, aktivirano u usmereno baš u pravcu iz kojeg se emituje štetno zračenje i kako se uz pomoć tog „parčenceta“ mogu neutralisati, ili makar umanjiti delovanja štetnih energija. Ukoliko pak sami odlučimo da nabavimo kristal koji će oplemeniti nas prostor, čistiti ga, onda bi zaista bilo dobro da se povedemo za unutršnjim osećajem, za intuicijom i tako izaberemo kamen. Ne bi trebalo da budemo vodjeni veličinom, već onim nečim čto nas je „pozvalo“.

Druga česta pitanja vezana za nabavku kristala, jesu ona koja se odnose na čišćenje i punjenje kristala…

Taj savršeni element prirode vekovima čak i duže, mogo duže, stoji zakopan, sakriven prirodom, ne dodirnut ljudskom rukom i čitav taj period on upija, on komunicira sa sunčevom, mesečevom, kosmičkom energijom. Nije direktno izložen zracima Sunca, ili energiji punog Meseca. Nije direktno izložen vodenom mlazu, niti kristalima soli, dimu tamjana, ili nekim drugim predloženim oblicima čišćenja, ili punjenja… On ima svoju prirodnu osobinu samočišćenja. To ga i čini toliko čudnovatim. Čovek ima i nečistoće. I čovek može ostaviti nekakav energetski trag na tom kristalu, ali ukoliko to nije ozbiljan program, takve tragove će kristal sam prečistiti. Neke prečisti za par sati, neke prečisti za par dana, za neke nečistoće mu treba malo duži period… Molim vas, bez straha od kupovine… Uglavnom svaki kristal koji je nabavljen u specijalizovanim prodavnicama nema ozbiljne tragove zaprljanosti i nije mu potrebna tortura koja uključuje višemesečno čišćenje, punjenje ili slično. Ono zbog čega bi trebalo biti oprezan jesu takozvane kupovine kristala iz neproverenih izvora: preko interneta, preko nekih udruženja ezoterične i druge prirode. To ne znači da su ti kristali „loši“ to može da znači da priroda tih udruženja možda zrači onim energijama koje ne odgovaraju našim unitrašnjim svesnim potrebama, da te energije upija kristal i da ih onda dovodi do vas. Takve nabavke bi mogle malo da poremete neke relacije, ali obično se i one daju ispraviti…

Jedan od prirodnih pristupa čišćenja nabavljenog kristala jeste da ga ne unosite odmah u dom, da mu date jedna period odmaranja (nekoliko sati, dan, ili dva ) tek nakon toga uraditi ono sto će ukloniti neke od, možda, preostalih informacija koje se nisu za taj period samouklonile. To je pranje kristala i eventualno izlaganje sunčevoj svetlosti. Možete ga izložiti Suncu (a i nije potrebno, jer on sam ume da uzme upravo ono što mu je potrebno) neko vreme, par sati i to ukoliko nije takav kristal koji bledi u dužem kontaktu sa Suncem… Ovi postupci pranja i čišćenja su veoma stari. Osnova im je da se razmegnetišu informacije koje su se eventualno zadržale i koje kristal nije prečistio u nekom periodu koji je čovek zamislio kao dovoljan.

Kada sve to obavite, ponašajte se spontano sa njim… Ne namećite periode čišćenja, punjenja, ukoliko vam nisu direktno preporučeni od strane majstora-teraputa, već ga perite, punite po sopstvenom unutrašnjem osećaju. Ukoliko to znači da ćete ga oprati jednom za godinu dana, onda je to to, ali ukoliko to znači da ćete kristal prati svaki put kada ga dodirnete, onda je i to prirodno, prosto… intuicija…

Kod profesionalne nabavke kristala priča ide malo drugačije. Majstor –terapeut ide po kristal koji je mu je potreban za određenu akciju: isceljivanje, sihronizacija, pravljenje nekog uređaja tipa orgonita i sl… On već ima informaciju kakav mu je kristal potreban. I on na osnovu iskustva i iz komunikacije sa svojim radnim kristalima bira kamen koji prepoznaje kao odgovarajući. Taj kamen ima kvalite onoga za šta ga majstor priprema, ima i potrebne odgovarajuće elemente koji se otvaraju ka tome da baš taj izabrani kristal primi onaj tretman, ili program koji je predviđen i potreban. U stvari ima sve ono što je potrebno da bi se formirao energetski obrazac koji emituje svetlosne informacije kako bi se izvela određena pozitvna reakcija.
akv6

Priprema tog kristala, odnosno ono što se najčešće naziva punjenjem, ili čišćenjem jeste u stvari usaglašavanje tog kristala sa potrebama koje je majstor-terapeut primio. Ta priprema kristala se obavlja u skladu sa znanjima koje majstor-terapet poseduje, uz pomoć alata koje već ima i uz druge elemente koji služe da se taj izabrani kristal pripremi i primeni na način koji je predvidjen nekom potrebom. Majstor može tako pripremiti kristal za tretiranje određenog stanja nekog pacijenta. Pripremiće ga tako da taj kristal ciljano usmerava energiju na one deleve poremećenih energija koje traže tretiranje. Tu u tom pravcu se može pomenuti Sunce, odnosno sunčeva energija, odnosno boje.

Iskreno, ne poznajem niti jednu osobu koja nije odreagovala na neki kamen. Prvi utisci su reakcije koje prozivodimo na boju kamena, na oblik, na šare. To nije slučajno.

Boja je svetlost različitih duzina i frekvencija koja čini samo mali deo elektromagnetnog spektra. Ono sto mi zapažamo kao boju, jesu u stvari svetlosni talasi razlicitih dužina. Bojama se bave naučnici, ali bojom su se bavili i naši pra-pra stari i umeli su da izlažu bolesnog svetlosnom spektru, tretirajući tako i oboleli organ i dušu obolelog. Nije nepoznato da su neki Hramovi bili projektovani tako da su se sunčevi zraci prelamali u sedam boja sunčevog spekra i sve to govori da je čovek oduvek imao odnos sa Suncem, sa svetlom, sa bojom…

Naše kompletno energetsko telo: aura, sistem čakri, sistem meridijana reaguje na svetlost. Dugo već znamo i skoro potpuno smo prihvatili da centri našega tela, misli se na čakre, reaguju na boju, zrače bojom, deluju bojom i sve što rade i što se oko njih dešava jeste u relaciji sa određenom frekvencijom, odredjenom bojom.

Za kristale kažu da su zamrznute čestice svetla. Čak i ukoliko je to skoro nemoguće poređenje, fascinira mogućnočću, inspiriše i daje neke uvide.

Čakri, ili energetskih centara u telu ima mnogo, opšte prihvaćeno brojno stanje, jeste sedam. I oni su poređani dužinom kičmenog stuba, svaki na određenoj poziciji i svaki sa svojom svetlosnom formulom. Tako prvi centar zrači najsnažnije crvenu boju, drugi centar narandžastu, treći žutu…četvrti… I svaki centar dalje ima odnose sa meridijanima tela, posebno naglašene odnose sa aurom, koja takođe ima svoje slojeve u boji… Svaki organ u telu ima svoju odredjenu frekvenciju i samim tim reaguje na boju. Svaki meridijan tela ima svoju grupnu frekvenciju i reaguje takođe na boju. Svaka čakra ima svoju boju…

Svesno, ili ne – mi kao bića reagujemo na boje. Imamo jedinstvene, individualne palete omiljenih boja na koje reagujemo, koje nas opuštaju, regenerišu i harmonizuju… To su još i drevni znali, ali danas imamo pip kamere i imamo Kirlijanove fotografije koje pomažu da istinu integrišemo…

I u prošlosti i danas se za čakre predlažu odredjeni kristali. Pa se za prvi – crveni centar predlažu kristali koji su ili crne, ili crvene boje (jaspis, hematit)… i tako redom: za narandžasti centar – svadistanu – narandžasti kristali (narandžasti ahat, karneol), za žuti, treći centar – manipura, kristale žute boje (citrin…), za srčani centar – anahatu, kristali zelenog spektra (žad…), za peti centar – višudi, predlaže se kamenje svetloplave, ili svetlozelene boje, za šesti centar – ađna predlažu se kristali plave i tamnoplave boje, za sedmi centar – sahasraru, predlažu se kristali ljubičtastog spektra, ili jednostvano Gorski kristal…

Odnos čakri i kristala oduvek postoji. I ako je danas u modi turbo razvijanje duhovnih potencijala i u tom pravcu, turbo razvijanje tehnika isceljenja, uključujući i navalu tehnika koje predlažu kristale na ove, ili one načine, ja naginjem onim starim, drevnim, postupnim tehnikama koje uključuju rad na čoveku uz pomoć kristalne energije, koja će sigurno prići onim delovima svesti koji odbijaju da uklone blokade bilo kog tipa i tiho ubediti osobu, svest da pokrene procese ka samoizlečenju, ka samoostvarenju… Tehnika kristalo-terapije ne insistira uvek na polaganju kristala na odredjene čakre, niti insistira na povezanosti Reiki tehnike i kristala… Insistiraju na jednom, jedinom mogućem povezivanju sa kristalnom energijom, a to je spontanost, prihvaćanje i saznavanje. Takodje upućuju na to da kristali imaju svest, da ta svest drugačije fukcioniše od ljudske, te da jeste pozitivna i da ima sve potrebno da nas povede ka višem, boljem, istinitijem…

Ipak ne možemo ignorisati vekovne korenspodencije kristala sa nekim stanjima, ili bolestima. I kako god da pogledamo, uvek će se tu pronaći neki odnos boje kristala sa određenim poremećajem. I nije uvek poremećaj taj koji je potražio pomoć od krisala. Kristali su ljude privlačili svojim potrebom za višim saznanjima, uključujući i saznanja kako prevazići niže nivoe naše egzistencije, gde se npr. ljubav povezuje sa strastima. Kristali su i tu potraženi, ili ako volite, pozvani da pomognu i podignu nivo vibracija kako bi se niži nivoi poimanja ljubavi integrisali i poprimili nove vibracije koje ne povezuju strast i ljubav u jedno, već upućuju na to da je ljubav fluid koji tiho, nežno i uporno vibrira na svim nivoima egzistiranja. Kako god, ti ljubavni siptomi su nekako po pravilu uvek pozivali, tražili kamenje koje poznajemo kao Rozenkvarc, Mesečev kamen, Rubin… itd.

Svetlana

-autorka je kristaloterapeut:  bgsvetlana@mail.ru

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

2 Responses do “Kristali i kristaloterapija”

  1. Lili каже:

    Kristali so zaista čudo narave. So živo biče i imaju svijest. Odlični su.

  2. Mališa каже:

    Imam želju da nabavim bar jedan kristal. Gde i kako. Kakve su orijentaciono cene kristala?

Ostavite komentar