Preosetljiva na vodu

Mlada je Britanka nedugo nakon poroda iskusila muke alergije kakvu je teško i zamisliti – preosetljiva je na vodu! Već jedna kapljica na njenoj koži stvara opekotine kao od vrućeg ulja, zbog čega se tušira jednom sedmično.
Gotovo sve tečnosti, od fizioloških do svakodnevnih napitaka, predstavljaju veliku muku za 21-godišnju Majkelu Daton.
Nakon što je 2005. rodila sina, otkriveno joj je stanje poznato kao preosetljivost na vodu (akvagenska urtikraija)! U bilo kakvom dodiru s tečnosšću dobije osip, pa i plikove, zbog čega sme da se tušira, u proseku, deset sekundi, a napitke poput čaja, kafe pa i sokova mora izbegavati ako ne želi bolne čireve u grlu.
Začudo, jedino što podnosi jeste dijetalna „koka kola”. Život u grču nastavlja se kroz strah od kišnih kapi, čak i znoja i suza vlastitog deteta koji joj mogu izazvati osip i svrab. „Bol je nepodnošljiv, prožet vrućinom – poželim da obrijam glavu samo da bih se rashladila”, nesrećna mlada žena kojoj su lekari saopštili da je takvom stanju doprinela neravnoteža hormona posle porođaja.
U svijetu je do sada zabileženo od 30 do 40 ovakvih slučajeva otkada je stanje prvi put opisano 1964. godine. Šta ga uzrokuje, još nije poznato. Veruje se da osip izaziva navala hemikalije histamin u dodiru kože sa alergenom.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar