Veliko izumiranje već u 22. stoleću?

Masovna izumiranja vrsta događala su se u vreme toplih i vlažnih „stakleničkih razdoblja”. A rast globalnih temperatura, prognoziran za iduće stoleće, mogao bi biti uvod u sledeći veliki pomor!Prema proračunima britanskih naučnika, one će biti slične temperaturama koje su vladale u ranoj „stakleničkoj fazi” Zemljine istorije kada je izumrlo oko 95 odsto biljaka i životinja. Dr Piter Mejhju sa Univerziteta u Jorku i saradnici proučili su, na temelju fosilnih ostataka, povezanost klime i bioraznolikost u proteklih 520 miliona godina. Otkrili su da je raznovrnost visoka tokom hladnijih i suvih razdoblja, a niska u doba toplih i vlažnih „stakleničkih razdoblja”.
„Ako su tačna naša predviđanja sadašnjeg otopljenja, koje se može uporediti s dugoročnim kolebanjima, to znači da će doći do porasta izumiranja”, objašnjava Piter Mejhju.
Izučavanje britanskog tima pokazalo je da je četiri od pet masovnih izumiranja vrsta povezano s toplim i vlažnim uslovima, uključujući i najveće pre 251 miliona godina kada je nestalo 95 posto svih vrsta! Mnogi naučnici veruju da je klimatske promene tada izazvao udar velikog meteorita.
U najgorem slučaju, takvo izumiranje doživećemo već u sledećem veku, kroz samo nekoliko ljudskih generacija, upozorava engleski naučnik.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar