UVODNIK

Poštovani čitaoci,

kakvo je ovo doba u kome živimo?

Šta se  dogadja čovečanstvu, društvu, prirodi? Kuda to idemo, gde se nalazimo, dokle smo stigli?

Najnovija katastrofa u atomskoj centrali u Fukušimi, do koje je došlo nerazumnom politikom velikih koncerna koji, na žalost, već svugde u svetu sprovode devizu: što manje investirati – sa što većom dobiti, pokazuje svu moguću apsurdnost te iste devize.

Zašto političke strukture svuda u svetu dozvoljaju ovakav razvoj kapitalizma?

Finansijska kriza je pokazala slabost globalizma, jer je kapitalu omogućeno da cirkuliše bilo gde u svetu, a investicije se ulažu samo i isključivo tamo gde se očekuju najveći profiti. Ispravno bi bilo da se višak kapitala ulaže tamo gde je profit i ostvaren, vodeći pri tome računa o ljudima i društvenim potrebama.

Opšte klanjanje kultu novca i vladavini stranaka koje dolaze na vlast jer su podobne moćnim finansijskim centrima, suočava društvo sa gotovo nepremostivim problemima.

Postoji li uopšte neko rešenje ovako nagomilanih problema u svetu?

Zar ne bi svaki pojedinac, u svom okruženju na ovoj lepoj Planeti, morao da se zapita: da li je on kao čovek, Božje biće, moralan i pozvan da svojim učešćem i delovanjem doprinose napretku društva u kome živi?

Da li je rešenje ovih problema u tome da svi stanovnici Planete, siromašni i bogati, daju doprinos ličnim primerom –  svojom ljubavlju i požrtvovanjem prema drugima, kao i  prema Majci prirodi – i time doprinesu sopstvenom napretku i dobrobiti društva? Odrekavši se svojih sitnih sebičnih prohteva.

Ovo je, za mene, jedino moguće rešenje, uz dosta optimizma.

Ideja KPV je da, sa svojim saradnicima i čitaocima, podržimo tu ideju ličnog i opšteg razvoja. Razmatranjem aktuelnih tema, čitaoce inspirišemo na aktivno učestvovanje u pozitivnom  razvoju društva.  Kao i ranije, i u ovom broju, tekstovima i prilozima nudimo drugačiji, pozitivan i svestraniji pogled na svet.

Svi smo rođeni sa ličnim predodredjenjima da nešto u svojim životima uradimo!

Svako može da otkrije svoj talenat, pozvanje koje mu najviše leži i koje mu čini zadovoljstvo.

Ako se tome dosledno i posveti, uspeh je tu!

Srdačan pozdrav uz najbolje želje,
Čedomir Mraz

(Uvodnik za KPV No.9)

__________________________________________________________________________

Poštovani čitaoci,

svet u kome živimo intenzivno se menja, informacije postaju svima dostupne dok mogućnosti komunikacije ne poznaju granice. Rezultati se svakodnevno pokazuju i na pozitivan i negativan način.
Jedan je od paradoksalnih fenomena našeg doba da uprkos količini informacija nivo obrazovanja biva sve manji. Sa druge strane svet se ujedinjuje zahvaljujući internetu i poprima novu formu koja bi mogla podsećati na matrijahalno društvo, a do sada neprikosnoveni autoriteti i elite razvojem događaja padaju, dok se sve jasnije pokazuje da smo svi, mali i veliki, našoj majci Zemlji jednako vredni.

Duboka znanja iz prošlosti čovečanstva koji su često sa prezirom odbacivana od školske nauke i svrstavana u „mitologiju“ na velika vrata ulaze i postaju “vrlo naučna”, jer se dogodilo da ih naučnici i sami otkrivaju i dokazuju. Ljudska duša je besmrtna i stvaralačka pra- reč su moderne teme kojima se bave kvantni fizičari.
Snagom misli, pozitivnim i negativnim, utičemo na sopstveno zdravlje i stanje života uprkos genetskom nasleđu. Nova oblast u biologiji Epigenetika uči da geni nisu presudni i da se može na njih svesno delovati.
Naše Sunce je vrlo aktivno i goni nas na jednaku aktivnost, iz čega se rađa šansa da postupno postanemo bolji i zreliji – to su reči savremenih astrobiologa, dok astrologija dobija ozbiljniju pažnju naučnih krugova.
Iako turbulentno, naše doba otvara kapije za novi, svesniji i ljudskiji budući život koji nas spremno čeka.
Zdravlje i energija ne moraju biti samo razlozi za brigu, vidimo da postoje putevi lakšeg i jeftinijeg kako snabdevanja energijom tako i lečenja.

Kroz PROSTOR-VREME se konstantno trudi da taj pozitivan tok podrži tekstovima koje vam predstavljamo i nadamo se da će i novi broj učvrstiti nadu i ojačati optimizam naših čitalaca.

Svako dobro u ime svih saradnika

Branka Mraz

(Uvodnik za KPV No.8)

__________________________________________________________

Poštovani čitaoci,

 

sigurno ste primetili da se broj poseta našoj WEB stranici od uključenja brojača pristupa (tj. od novembra 2009) povećao na preko 35.000. Celoj redakciji to daje snagu i podstrek da se i dalje sa entuzijazmom trudi.

Ovaj zadatak podupirete i vi vašim javljanjem i dopisima koje rado objavljujemo i na čemu smo vam zahvalni.

Neki tekstovi su izazvali i negodovanje par „konzervativnih naučnika“ ali mi smo bez obzira otvoreni i za „smele ideje“ koje se inače retko publikuju.

Nekoliko još takvih ideja su u pripremi za objavljivanje!

Preporučujem ozbiljan i izuzetno sadržajan tekst o Svedenborgu i njegovom delu koje je i danas aktuelno, a koji je već izazvao mnoštvo pozitivnih reakcija.

Izuzetan je rad dipl. Inž. Gorana Marjanovića gde objašnjava sledeće: Model Večno Oscilujućeg Svemira direktna je posledica postavke o kvantovanim gustinama energije, odnosno temporalizacije prostora…Ekskluzivonst modela VOS-a ogleda se ne samo u tome što su potpuno poistovećeni objekti korpuskularne i talasne prirode, nego i objekti niza duhovnih kategorija i to bez narušavanja osnovnih postavki kvantne i/ili teorije relativnosti…

Želim posebno da istaknem dopis dr. Velimira Abramovića o detaljima Tesling života i rada koji do sada nisu bili dostupni javnosti i koji između ostalog iznosi i sledeće:

Po nekim simptomima specijalnog interesovanja za Teslu, može se zaključiti da je Teslina naučna ideja ona od koje se danas najviše očekuje u krugovima svetske vlade koji se bave naučnim istraživanjima…

Kao i do sada nudimo članke iz oblasti zdravlja i ekologije

Ohrabrujuća je i dozvola holandskog filozofsko-gnostičkog časopisa „Pentagram“ da prenosimo veoma interesantne tekstove i nama ponekad nepoznata gledišta …. „Materijalističko mišljenje došlo je na granicu, ako čovečanstvo na našoj planeti hoće da preživi, potreban mu je novi životni stav. Tu spadaju prirodne nauke koje priozilaze od duše u životnoj formi umesto od mrtve materije.“

Nadam se da ćete vi, dragi čitaoci i dalje podupirati naš rad i redovno pratiti i širiti pozitivne impulse obaveštavajući i vaše prijatelje.

Srdačan pozdrav,

Čedomir Mraz

(Uvodnik za KPV No.6)


Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a