Zemlja duše- duhovna avantura na magičnom Altaju

Zem 0Olga Karitidi je psihijatar u Sibiru. Nakon što je spontano doputovala  na altajske planine postaje učenik  tamošnje šamanke koja je vodi kroz niz magičnih iskustava i pokazuje  joj  izvore dubljeg znanja.

Na putu ka Belovodju- mitskoj zemlji Šambali, domovini naših duša, susreće se sa revolucionarnim mističnim učenjem i otkriva drevne tajne isceljenja koje sa uspehom integriše u psihijatrijskoj praksi. Paralelno dobija potvrdu iz sibirskog Akademskog grada, naučne elite SSSR, gde prolazi  kroz  iskustvo sa čuvenim Kozirjevljevim ogledalom.

Roman  Zemlja duše u izdanju izdavačke agencije Grifon, autobiografski zapis Olge Karitidi lekara psihijatrije iz Novosibirska koja ljudski toplo i živo opisuje iskustva sa šamanizmom na Altajskim planinama i svoju duboku čežnju u unutrašnjoj  potrazi za Belovođem – mističnom zemljom Šambalom, domovinom naših duša.

Šamani su oduvek bili glasnici između različitih dimenzija čovečanstva, tako i ovde Umaj preuzima ulogu vodiča do jezera čistog duha u kome boravi naše drugo ja, besmrtna duša, stanovnik večnog Belovođa. U romanu su preneseni autentični izvodi iz autorkinog dnevnika iz toga vremena.

Zem 1 Altaj je jedna od najtajanstvenijih i najneobičnijih regija sveta. Njegov kulturni značaj za istoriju čovečanstva još uvek nije u potpunosti otkriven. Nikolaj Rerih i Helen Blavacka tražili su tamo Šambalu, čistu zemlju  opisanu u indijskim i tibetanskim mitovima ili kako je rusi zovu Belovođe, zemlju belih voda čiji putevi započinju u  predelima duše.

U Altaju vladaju snažne sile transformacije i isceljenja, tamo je veo ka onostranom veoma tanak i lako se nalazi prolaz ka dimenzijama koje deluju izgubljeno.

Prema legendi u Beluhi, vrhu altajskih planina kuca srce boginje Umaj, tamo je centralna sila Altaja,  odatle se rasprostire blagoslov na biljke i kamen, na vodu i hranu koji dolaze do čoveka.

“Belovođe nije izmišljena zemlja. Ona je stvarna. U legendama mnogih naroda imala je različita imena. Velika sveta bića, pomoćnici Uzvišenog Sveta žive tamo. Zajednički, oni neprestano rade sa svim nebeskim svetlosnim snagama kako bi pomogli i vodili sve narode na zemlji. Njihovo je carstvo čistog Duha, sa divnim plamenovima punim uzvišenih tajni, radosti, svetla, ljubavi, nadahnuća, lakoće i nezamislive veličine”

Zem 2

Zemlja duše govori da je želja za  znanjem i ličnim razvojem, nagon koji je usađen u sve ljude, bili oni toga svesni ili ne. Oni koji ga nisu svesni, ili svesni samo povremeno, mogu da dođu u kontakt sa njim preko nekog neobičnog događaja ili šoka  koji ih može dovesti u dodir sa svojim Duhovnim Blizancem i omogućiti da dožive čudo života u punom smislu.

…”Svako ima svoj individualni put do Belovođa. Radilo se jednostavno o tome jesu li ljudi  probuđeni za to. Nažalost, za veliku većinu taj put ostaje izvan sfere  pažnje. Njihovo Jezero Duha sasvim je zaokupljeno spoljašnjim potrebama.

Postala sam svesna da je to uzrok velike patnje. Očima mog sopstvenog Duhovnog Blizanca videla sam koliko mnogo mentalnih problema i bolesti nastaje zbog blokade nesvesnih, ali moćnih pokušaja bića da se usredsredi na svoje unutrašnje potrebe.

 Ponekad je potrebno da ogroman šok potrese čoveka iz njegove lažne ravnoteže kako bi ga usmerio ka potpunijem zdravlju. Shvatila sam da je to bio način na koji je altajska šamanka Umaj lečila.“

Po zakonu privlačenja sličnosti, Olga se obrela u čuvenom Akademskom gradu, gde su najveći umovi SSSR-a u punoj slobodi  samostalno obavljali istraživanja. Ugledni fizičar koji je ispitivao subjektivnu prirodu vremena i stvarnosti, omogućio joj je da među prvima uđe u Kozirjevljevo ogledalo, napravu koja menja percepciju vremena. Naučno istraživanje konvencionalnom metodom i eksperimentalnim tehnikama se poklopilo sa  intuitivnim i magičnim pristupom.

Zemlja duše je objavljena u više od dvadeset zemalja. Njen nastavak, Majstor lucidnih snova, predstavlja radikalno nov pristup u lečenju trauma. Olga Karitidi danas živi u USA, prakticira kao psihijatar i vodi radionice sa temom prevazilaženja trauma.

„Prvo pravilo je da svaki izbor koji napraviš u svom životu, od najvažnije pa do najsitnije svakodnevne odluke, mora da prođe svesno preispitivanje. Za svaku odluku s kojom se suočiš, moraš da se zapitaš da li tvoj izbor ispunjava pet neophodnih atributa. Tih pet atributa su: istinitost, lepota, zdravlje, sreća i svetlost….“

Zainteresovani za kupovinu knjige mogu  se obratiti na branka.mraz@web.de

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

5 Responses do “Zemlja duše- duhovna avantura na magičnom Altaju”

 1. jelena каже:

  pozdrav
  gde mogu da nabavim knjigu?
  dajte kontakt jer ovaj textu nije dobar
  hvala

 2. rade šarac каже:

  Molim gospođu Branku Mraz da me izvesti na mejl adresu da li je još prevela neke knjige od Olge Karitidi.Čini mi se da je Slađana Marjanović nagovestila da će uskoro izaći“Majstor lucidnih snova“.Ali i bilo koju druga koja je prevedena bih odmah kupio.Hvala unapred

Ostavite komentar