Energija hladne fuzije za „kućnu električnu centralu“

Naučnici Bolonjskog univerziteta uspeli da realizuju reaktor kontrolisane hladne atomske fuzije u labaratoriji!
Istraživači Andrea Rossi i Sergio Focardi su dokazali da se uz utrošak od samo 400 vati može dobiti toplotna energija od 12.400 vati uz pomoć njihovog reaktora na bazi nikla i vodonika. To bi predstavljalo pravu revoluciju u proizvodnji energije, ako zaista dođe do praktične proizvodnje i plasmana takvih uređaja. Navodno će prva serija uređaja biti već krajem godine isporučena. Prema prvim proračunima bi tako dobijena čista energija (pošto se pri tome ne proizvode nikakvi štetni gasovi ili odpad) koštala samo 1 cent po kW času.

Za sada se planira proizvodnja postrojenja koji bi se sastojao od 125 sistema a dobijena energija bi iznosila 1 MW (milion vati). Praktični eksperiment je već dve godine u toku pri čemu se jadna fabrika snabdeva tolpotnom energijom bez ikakvih problema.

Ogromna prednost ovakvih centrala u odnosu na atomske je to da se ne proizvodi nikakav radioaktivni otpad već samo „čista“ energija.
Malo je neuobičajeno iznenadno objavljivanje celog projekta u vidu press-konferencije pred 50 novinara, radilo se u tajnosti sve do ovog objavljivanja, a i patentiranje tog projekta je otežano pošto je za sada ceo proces teoretski neobjašnjiv iakoi u praksi funkcioniše. Zato su ovi istraživači izloženi velikoj kritici “konzervativnih” naučnika.
Pogledajte izveštaj: www.journal-of-nuclear-physics.com

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

10 Responses do “Energija hladne fuzije za „kućnu električnu centralu“”

 1. ZORAN MILINKOVIĆ каже:

  PROBAJTE DA MI POVERUJETE DA I JA POSEDUJEM – KUĆNU ELEKTRIČNU CENTRALU – KOJA RADI NA VODU DA NA VODU , ALI NE TEKUĆU I IMA GUBITAK DOBIJENE ENERGIJE SAMO OKO 20 % . I JA IMAM PROBLEM OKO ZAŠTITE I IZRADE PROTOTIPA , PRONALAZAĆ ZORAN MILINKOVIĆ IZ ZEMUNA .POZDRAV

 2. vladimir kulacanin каже:

  Ovo je bolje od moje ideje te sam zainteresovan za vise detalja i saradnju po mogucnosti.

 3. Svin Grafik каже:

  Da li ce nam Yoran reci nesto poblize o pronalasku koji je napravio.

 4. dragomir tosic каже:

  toliko toga postoji oko besplatne energije i toliko saznanja da ovi iz sistema ne mogu da sprece da se proizvodi ili da se prave masine kucne izrade. znanje ne moxe da se sputa i zabrani.

Ostavite komentar