Astrološka saznanja naučno potvrđena

Prevod i obrada teksta:  Branka Mraz


Položaj planeta upliviše biološki sat živih bića – Da bi poverovao astrologiji čovek mora razumeti osnovni koncept uzajamnog delovanja između svih živih bića.

Mnogi skeptici se uzbude čim se pomene reč „Astrologija“. Predstava da osobenost nekog čoveka može biti određena pozicijom Sunca, Meseca i planetama u trenutku rođenja, deluje kao opsena „naučnoj zajednici“ koja odbacuje svaku holističku povezanost između pojedinca i Kosmosa. Prema prihvaćenom gledištu vaspitanje i geni određuju razvoj ličnosti a položaj Zemlje u času rođenja ne igra nikakvu ulogu u tome.Istovremeno zvanična nauka odbacuje svaku predstavu da pozicija Meseca stoji u bilo kakvoj vezi sa životom na zemlji.
Odbacuju se stoletna iskustva zemljoradnika da setva ili sadnja u harmoniji sa Mesecom vodi do većeg prinosa. Čak i razmnožavanje ljudi je pod uticajem Meseca s obzirom na povezanost mesečevog i menstrualnog ciklusa od 28 dana.

Položen naučni princip astrologije

Novi rezultati istraživanja sa univerziteta Vanderbilt, koji su objavljeni u stručnom listu Nature Neuroscience ( http://dpblab.fiu.edu/courses/psy5058_cacetal2000.pdf ) pokolebali su mnoge skeptike jer ova saznanja pružaju neposredna naučna objašnjenja za osnovni princip astrologije, naime da pozicija planeta u vreme rođenja upliviše osobenost tog živog bića. U okviru ovih ispitivanja pokazalo se da mesec rođenja ne samo da ima uticaj na ličnost već istovremeno uzrokuje funkcionalne izmene na mozgu a koje su merljive.
Istraživanje sprovedeno na miševima rezultiralo je saznanjem da zimi rođeni miševi pokazuju „postojano usporavanje“ dnevnih aktivnosti. Sem toga delovali su osetljivije na simptome koji bi se označili ka o „sezonske -afektivne smetnje“ ili zbog njihovog ponašanja u jesenjim i zimskim mesecima „zimska depresija.“
Istraživanje su sproveli biolozi prof. D. McMahon, dr.C.Cialeglio, dr.K.Gamble sa dva studenta, a da pri tome niko od njih nije verovao u astrologiju već su nasuprot svi su verovali jedino školskoj nauci.

Stoga su njihova otkrića i izražena jednim strogo naučnim jezikom iako u suštini podupiru astrološke principe.
„Činjenica da je predisponirano kako ponašanje životinja, tako i neuralni ciklus koji u osnovi upliviše biološki sat njihovog mozga, je bila ogromno iznenađenje.“ objašnjava Cialeglio.

Upravo je to jedan od osnovnih principa astrologije: Položaj planeta u vreme rođenja (može se reći i kao godišnje doba rođenja) može voditi do fizioloških promena mozga koje celi život deluju na ponašanje.

I ova ideja deluje apsurdno mnogim ljudima sa naučnim obrazovanjem, dok je sami ne otkriju, a onda postaje izuzetno naučna, umesto da je zovu astroligija označili su je kao „sezonska biologija“.

Kako je podcenjena istinska nauka

Bez obzira na sve astrologija poseduje solidnu naučnu osnovu. Odnosi koji vladaju između Zemlje, Meseca i Sunca na prirodan način menjaju svetlosne odnose, temperaturu, zemljinu težu i druge datosti koje deluju na žive organizme.

Da bi poverovao astrologiji čovek mora razumeti osnovni koncept uzajamnog delovanja između svih živih bića. Deluje li Sunce ili Mesec na zemaljski život? Naravno da, život kakvim ga znamo bez delovanja sile teže Meseca ne bi postojao. Između ostalog stara se i o tome da je položaj ose rotacije relativno konstantan i time postojanje stabilnih godišnjih doba. Kad to ne bi bio sličaj došlo bi do ekstremnih izmena temperature, što bi uslove za nastanak života znatno otežalo.(Tako gledajući Mesec je jedan od najbitnijih faktora stabilnosti na Zemlji).

Ove uzajamnosti ni u kom slučaju ne znače da će nam današnji položaj Saturna pomoći da dobijemo na lotou ili se zaljubimo. Tako zvuče obećanja pseudo-astrologije koja nema veze sa istinskom astrologijom.

Pseudo-astrologija i istinska astrologija

I astronomija ima takođe svoju pseudonaučnu podvrstu. Modeli Sunčevog sistema koje možemo videti su naučno neprecizna verzija stvarnosti koja je usađena u glave dece i učitelja. Teško da neko može sebi predstaviti istinsku veličinu našeg Sunčevog sistema ili naše Galaksije ili prostora između njih.

Ti detinjasti modeli Sunca velikog kao košarkaška lopta i Zemlje kao klikera grade astronomsku verziju „trik-horoskopa,“ koji nekom obećava dobitak na lutriji, jer je rođen u jednom ili drugom znaku. Oboje su samo opsene i uvreda za istinsku nauku.

Horoskopska predskazanja u nedeljnim izdanjima su jako pojednostavljene, karikirane verzije razumevanja jedne duboke istine – istine da živimo u sveukupnom Univerzumu u kome svaki komadić materije, svaka i najmanja količina energije i svo svesno mišljenje na suptilan način utiču na ostatak Univerzuma. Ne postoji ništa kao individua što bi bilo odvojeno od Kosmosa, svi smo deo Kosmosa i egzistiramo kao fizički izraz energije, koja je organizovana kao živo biće, dok god smo živi.

„Sačinjeni smo od zvezdane prašine“ s pravom kaže Carl Sagan. Mi nismo samo od zvezdane prašine napravljeni već smo njome i uplivisani. Moderna nauka započeće onda, kada ta duboka istina koju su astrolozi od početka čovečanstva shvatali, bude i priznata.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar