DNK otkriva poreklo rukopisa

Uzorak genetskog kôda s pergamenta mogao bi pomoći naučnicima da odgonetnu poreklo i starost tajanstvenih srednjovekovnih tekstova. Naime, DNK analiza životinjske kože kao osnovne podloge za tadašnje rukopise pouzdan je vodič na putu otkrivanja mesta i vremena nastanka.

„Pokušavamo da na osnovi rukopisa saznamo odakle potiče. Do sada se zahtevalo mnogo nagađanja, jer su alati kojima se služimo bili, uglavnom, neprecizni, ali stanje se menja”, objašnjava Tim Stinson sa Univerziteta Severna Karolina. Inicijalni testovi pokazali su da štavljena životinjska koža sadrži dovoljno DNK da analiza bude valjana.

Braća Tim i Majk Stinson uzeli su uzorke kože s pet stranica francuskog molitvenika iz 15. veka. Sačuvana mitohondrijska DNK pokazala je da sve ćelije potiču od blisko srodne teladi. A to ukazuje da je moguće stvaranje DNK baze rukopisa poznatog porekla i starosti. Manastirski rukopisi su obično datirani, pa mogu poslužiti kao uporednik.

DNK analiza bi olakšala pronalaženje nestalih stranica rukopisa koje su preprodavane i nalaze se u vlasništvu kolekcionara, muzeja i galerija. Ali pre toga valja usavršiti postupak: za testiranje se mora izrezati kvadratić od pola santimetra iz knjige, što je dovoljno da se svakom pravom bibliofilu okrene želudac.

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar