KRAJ MISIJE FENIKSA NA MARSU

Poslednje javljanje kosmičkog broda Phoenix Mars Lander sa planete Mars prijemnom centru na Zemlji bilo je 2. novembra ove godine. Osam dana kasnije NASA je saopštila da su velike hladnoće i vetrovi, koji su naneli prah po solarnim panelima broda, onemogućili dalji rad ove istraživačke jedinice. Jednostavno, njene baterije su ‘’iscurile’’. Međutim, kraj misije nije bio propraćen razočaranjima, već slavljem, jer je ona prevazišla očekivanja koja su u nju polagana.

Da li će ‘’Feniks’’, kao mitska ptica, ‘’izroniti’’ iz studi i naslaga praha i oglasiti se Zemlji nije isključeno. Kada Sunce ‘’ogreje’’ možda će se ona oglasiti novim vestima. Na drugoj strani, nezavisno od toga, izvesno je da će analiza podataka koji su od ‘’Feniksa’’ stigli istraživačima potrajati više godina.

Ukratko, ‘’Feniksa’’ je sa Kejp Kanaverala ka Marsu 4. avgusta 2007. god. ponela raketa Delta II. Na svoje severno odredište na Marsu ‘’Feniks’’ se meko spustio 26. maja 2008. god. i uspešno izvršavao svoje zadatke znatno duže od predviđenih 90 dana.

On je uzimao uzorke leda vode i tla da bi ih analizirao na kompleksne organske molekule, moguće znake postojanja života na Marsu, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Svojim meteorološkim instrumentima ‘’Feniks’’ je po prvi put pratio padanje snega i pojavu suvomrazice na tlu bliske planete.

Sa velikom pažnjom očekujemo prve rezultate naučnih analiza obilja podataka koje je ‘’Feniks’’ sa crvene planete poslao istraživačima na Zemlji, verujući da će oni doprineti razrešenju jedne velike misterije – misterije postojanja života i na drugim nebeskim telima.

 

V. Ajdačić

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar