POSTOJI LI ZASTAVA KOJA NE ODVAJA VEĆ SPAJA? POSTOJI – TO JE JEDINSTVENA ZASTAVA MIRA!

ZA ZEGDE IMA MIRA, IMA KULTURE, GDE IMA KULTURE, IMA MIRA.” N. Rerih

Reč kultura, dolazi od latinske reči cultus, poštovati, čuvati. Označava duboko poštovanje, duhovnu obnovu čovečanstva. Kultura stvara civilizaciju, ali u jednom trenutku civilizacija, orijentisana na fizičku, materijalnu obnovu, kao da počinje da negira i uništava kulturu.

To se i dogodilo kada je počeo Drugi svetski rat, samo nekoliko godina posle potpisivanja internacionalnog sporazuma, tzv. Rerihovog pakta, tvorca Zastave mira, 15. 04 1935. godine u Beloj kući u Vašingtonu, u kome su učestvovale Indija,  Baltičke države i 22 za 1nacije Amerike uključujući SAD. Pao je u zaborav ovaj pakt kojim se dozvoljava svakoj naciji da zaštiti svoje kulturno ili umetničko nasleđe ovom zastavom koja je imala još jedno zvučno ime: Crveni krst kulture.

Prema Rerihu, “kultura ne pripada nijednom čoveku, grupi, naciji ili epohi. O
na je zajedničko dobro celog čovečanstva, nasleđe generacija kako bi se postiglo permanentno jedinstvo i mir. Poštovati i vrednovati kulturu osigurava medjusobno razumevanje, ljubav prema čovečanstvu. Ona je motivišuća snaga koja daje pravac ka savršenstvu, najuzvišenija percepcija Lepote i ZZA 0nanja. Bez kulture nema istine, nema jedinstva, nema mira.”

Malo je poznato da je ovaj sporazum, koji su tada podržale ličnosti kao što su bili Ajnštajn, Gandi, Tagore, Bernard Šo, Igor Stravinski, predsednik Ruzvelt,  internacionalni zakon sročen uz prisustvo eksperata i advokata, zakon koji pruža mogućnost da svaki aspekt kulturne aktivnosti širom sveta može da priključi sebi Zastavu mira kako bi deklarisao svoju neutralnost, nezavisnost od vojnih uticaja i zaštićenost internacionalnim sporazumom.

 Danas, ona predstavlja moćan medijum, prisutan u više od 75 zemalja sveta, koji ima moć ujedinjenja ljudi na planetarnom nivou putem ideala Mir putem kulture.

Ko je taj vizionar koji je osmislio ovaj sveti simbol koji ujedinjuje sve narode sveta?

ZA RE

Nikolaj Rerih(1874-1947), rođen u San Petersburgu, istinski građanin sveta  i borac za jedinstvo i očuvanje svetske kulturne baštine, vizionar koji je zahvaljujući svom humanizmu i neverovatno plodnom radu bio prvi umetnik nominovan za Nobelovu nagradu. Kao advokat piše o legalnim i etičkim temama. Kao vrhunski umetnik, poeta, filozof piše o umetnosti, razvoju svesnosti promovišući svoj ideal mira i internacionalnog bratstva, ali i o filologiji, metafizici, botanici pa sve do proročanskih stihova – ukupno dvadeset sedam knjiga. Kao slikar, ostavlja nasledje od 7000 slika u Muzejima sveta, a pre svega u Muzeju Rerih u Njujorku i San Petersburgu. Kao hodočasnik u potrazi za Šambalom, bezvremenim carstvom u kome žive mudraci, čarobnjaci i mahatme (velike duše) gde caruje istina za kojom traga čovek, stiže sa celom svojom prosvetljenom porodicom (žena Helena, osnivač Agni joge, sinovi Juri, arheolog i Svetoslav, slikar) do krajnjeg istoka Rsije, Sibira, Mongolije, Tibeta, Indije. Briga za očuvanje kulture vodi ga do otkrića Rerihovog pakta i Zastave mira i zbog toga mu se pripisiju zasluge naučnika kulture.

ZA SL

Simbol Zastave se nalazi u svim kulturama širom sveta i u svim vremenima, počevši od Mongolije gde je nađen  pre 9.000 godina, pa do ulaza u Katedralu Notrdam u Parizu. Tri crvena kruga u sredini, okružena spoljnjim crvenim krugom mogu imati različita značenja. Simbolizuju duhovnost, nauku i umetnost okruženu krugom kulture; takođe mogu da predstavljaju prošlost, sadašnjost i budućnost, okružene krugom večnosti; ili pak instinkt (nesvesno), inteligencija i intuicija (nadsvesno) okružene svesnošću…

Ovaj vizionar stavlja zastavu u ruke žene, Madone Oriflame, kao simbola ženske energije koja je tako preko potrebna svetu: energija ljubavi, nežnosti i kreativnosti. Došlo je vreme da ovaj simbol izađe na svetlost dana i da ovo bogato nasleđe širimo i otelotvorimo, pre svega sobom i svojim životom. Da svako od nas bude živa Zastava mira, postižemo polako, u tišini, kad se umirimo i kad počnemo da osvajamo unutrašnji mir, a srce otvaramo na ljubav i praštanje.

Od 1975. god postoji Internacionalni komitet, nevladina organizacija u okviru Ujedinjenih nacija na čelu sa dr Alisijom Rodriges koja je putem meditacije uspostavila kontakt sa svojim Kosmičkim učiteljem, Rerihom, dobivši zadatak da prenosi Zastavu svetom. Zastavu je uručila u velikom broju zemalja, Dalaj Lami, astronautima koji su je već 80 puta nosili na putu oko Zemlje, svim opštinama Meksika, na ceremonijalnim mestima sa hiljade bubnjeva, starosedelačkim narodima, državnom muzeju u Altaju…, i skoro svi su padali ničice pred Zastavom.

Trenutno, brojne fondacije prenose svetom ideal Rerihovog pakta i Zastave mira širom sveta, medju kojima je i Svetski mirovni pokret za promenu na Kalendar 13 luna, 28 dana, osnovan od strane dr Hose Argueljesa, još jedne od izuzetnih figura koje nam dolaze iz budućnosti da podignu svesnost čovečanstva. Njegova istraživanja o nauci i matematičkim kodovima Maja dovode ga do otkrića Zakona vremena i Kalendara 13 luna čije praćenje nas uskladjuje sa prirodnim ciklusima sinhronijskog, četvorodimenzionalnog vremena, menja mentalnu frekvenciju, budi duhovni aspekt bića i vraća ga jednostavnijem, prirodnijem načinu života što kao za posledicu ima i regeneraciju biosfere, planetarnog ekosistema.

Radeći kao profesor istorije umetnosti na Univerzitetu Prinston, Argueljes posećuje Rerihov muzej u Njujorku i otkrivši Zastavu mira spoznaje koliko je ideal mira putem kulture komplementaran sa njegovim shvatanjem uloge umetnosti kao osnivača Mreže Planetarne umetnosti koja se sastoji od umetničkih grupa i individua koje zajedno rade na dinamičkoj transformaciji planete, te je od  davnih 80’ godina, prisutno i slikanje i prenošenje Zastave sa proširenom krilaticom PAX CULTURA-PAX BIOSFERA.

ZA AR

Godine 2002, u Teotiuakanu u Meksiku, na ceremoniji predvođenoj grupom starešina starosedelačkih naroda Meksika, Hose Argueljesa proglašavaju za Onog koji zatvara ciklus zbog njegovog rada na Kalendaru 13 luna koji predstavlja jedinstveni Kalendar za Mir! Kalendar ispunjava naučni uslov, jer je zasnovan na savršenoj matematici vremena, duhovni uslov, jer budi duhovni svet ljudskog bića, i umetnički, jer nas podseća da smo svi umetnici i da je VREME UMETNOST! Na toj svečanosti darivan je i Zastavom mira od dr Alisije Rodriges koja mu 2010. uručuje i najvišu medalju Internacionalnog Komiteta za mir, Medalju Nikolaj Rerih.

Kada se NAUKA posveti istraživanju jedinstva koje postoji u svemu, i to ne samo u ovoj trećoj dimenziji, već i u višim  dimenzijama, STVORIĆEMO ISTINSKU KULTURU MIRA NA PLANETI.

Kada se RELIGIJE posvete negovanju veze sa Tvorcem, direktno i bez posrednika, razvijanjem intuicije, telepatije i drugih uspavanih sposobnosti, STVORIĆEMO ISTINSKU KULTURU MIRA NA PLANETI.

Kada se UMETNOST posveti izražavanju jedinstva i harmonije kao neraskidivim delovima LEPOTE, STVORIĆEMO ISTINSKU KULTURU MIRA NA PLANETI.

 

ZA ZE

KRUG koji okružuje OVE 3 SFERE, NAUKE, DUHOVNOSTI I UMETNOSTI, je upravo ta KULTURA MIRA NA PLANETI, KOJA JEDNOM DOSTIGNUTA OMOGUĆAVA NAŠE SINHRONIZOVANJE SA GALAKTIČKOM KULTUROM MIRA, jer svi se rađamo u frekvenciji koja izivire iz centra Galaksije, kao njenog srca, koga su Maje nazivale HUNAB KU.

Samo rađanje jedne nove kulture čiji smo tvorci SVI MI koji smo izabrali da živimo SADA NA ZEMLJI, može da obnovi stabilnost biosfere kao odraza našeg kolektivnog uma. Ta nova kultura je zasnovana na novom vremenu i novim životnim zadacima, a pre svega, UJEDINJENJU. Hajde da žarko težimo i zajedno stvorimo svet u kome je VREME UMETNOST, a MIR KULTURA BIOSFERE. Ako ostvarimo PLANETARNU KULTURU MIRA MOŽEMO DA REGENERIŠEMO CELOKUPNU BIOSFERU. Usred svetske atmosfere  terorizma, ratova i nasilja, POČNIMO OD DANAS, SVAKO OD NAS, DA BUDEMO SIMBOL MIRA, PITAJUĆI SE SVAKI DAN ŠTA MOGU DA UČINIM ZA MIR.

* Slika Zastave

* Slika Nikolaja Reriha

* Nikolaj Rerih sa sinom, Indirom Gandi i Nehruom u Indiji.

* Madona Oriflama

* Dr Hose Argueljes prima nagradu od predsednice Internacionalnog komiteta za Zastavu mira, dr Alisije Rodriges

* Planeta Zemlja sa Zastavom mira preko Hunab Kua, centra galaksije. Iz Srca Zemlje isijava mir.

Mira Korać, kin 112 i Katarina Prokić, kin 79, Mreža Planetarne Umetnosti,

Svetski mirovni pokret za promenu na Kalendar 13 luna

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar