SUDAR GALAKSIJA IZAZVAO IZUZETNO JAKO KOSMIČKO ZRAČENJE

Na udaljenosti od oko 2,5 milijarde svetlosnih godina je kako izgleda došlo do sudara dva oblaka galaksija i pri tome do najneobičnijeg dogadjaja u svemiru do sada. Količina i energija tih materijalnih čestica koje skoro da postižu brzinu svetlosti govori o tome da se ne radi „samo“ o sudaru galaksija već o izuzetnom dogadjaju tj. sudaru dve „grupe“ galaksija.

Holandski i Nemački astronomi su registrovali izuzetno jako isijavanje materije na udaljenosti do više miliona svetlosnih godina a već ranije su astronomi primetili da na severnom obodu postoji velika koncentracija galaksija. Pod nazivom CIZA J2242.8+5301 je primećen veliki skup galaksija neuobičajeno razvučenog oblika tako da je najverovatnije da je došlo do njihovog sudara.

Sličan dogadja se zbio i 1991 god. kada su američki vojni stručnjaci registrovali specijalnim detektorom kosmičkih zračenja „Fly’s Eye“ (kosmičko oko) nikad do tada viđen sudar vodoničnog jezgra, superbrzog protona koji je naleteo energijom od 300 miliona biliona elektronvolti. Taj udar jednog jedinog protona bi se mogao porediti sa udarom fudbalske lopte brzine 100 km/sat! Da tako nešto može da uradi jedan jedini proton je bilo potpuno nerazumljivo, pa se proračunom došlo do toga da je brzina protona bila skoro u dlaku ista sa brzinom svetlosti! Istraživači su bili toliko iznenađeni da su tom protonu dali nazim ”o-moj-Bože-delić”. Dugo se nije znalo odakle se taj proton pojavio i koji proces u svemiru može tako nešto da prizvede. Ovakve procese u vasioni ne mogu da proizvedu čak ni eksplozije supernove, tako da se izgleda sada rešila i ta zagonetka.

To bi bio još jedan dokaz da postoje u prirodi i svemiru još uvek veliki broj pojava koje ni najhrabriji naučnici nisu mogli ni da predpostave. Astronomi i fizičari nas stalno iznenađuju vestima koje od nas zahtevaju potpuno drugi način razmišljanja.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar