Inteligentni ključ

Ubuduće ključ možemo ostaviti u džepu, jer sada samo stisak dugmeta odnosno dodir tipke može biti dovoljan da otključamo vrata ili da startujemo motor automobila. Automobilski koncern NISSAN, proizvođač elektronskog materijala SHARP i japanski mobilni operater NTT DoCoMo, razvili su mobilni telefon koji ujedno funkcioniše kao „inteligentni ključ“ za Nisanova vozila.

Time aparat postaje zamena za automobilski ključ, otvara vrata bez dodira i startuje motor. Nisanova tehnologija intelogentnog ključa, ugrađena je samo u Japanu u skoro milion vozila. Već od 2009. godine njihovi automobili bi mogli funkcionisati bez ključa.

Još od 2002. Nisan, kako navode , je proizveo 950.000 vozila sa sistemom inteligentnog ključa. I u Nemačkoj su ovakva vozila već neko vreme u ponudi, no samo kao vozila sa dodatnom ili posebnom opremom. Dok ova tehnologija omogućuje da se bez upotrebe ključa i otvori i startuje automobil, isto tako postoji i prekidač za gašenje motora koji se, takođe, aktivira preko mobilnog telefona.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar