LETEĆI AUTOMOBILI

Da pronalazaći u svetu ne spavaju dokazuju sledeći izveštaji o automobilima sutrašnjice.

Najnoviji projekat planira Burt Rutan, poznati američki konstruktor aviona koji je tvorac i poznatog projekta Galactics SpaceShip Two – komercijalna svemirska putovanja čiji je probni let već obavljen.

 

Njegov projekat pod nazivom 367 BiPod karakteriše to da vozilo ima dva trupa sa po jednim putnikom koji su u poluležećem položaju. Krila su veoma mala a za pogon točkova i propelera se koriste elektromotori koji energiju dobijaju preko dve gorivne ćelije. Dodatno su ugrađeni i litijum-jonski akumulatori koji pomažu energijom pri poletanju.

Pilot sedi u levoj a na zemlji je aktivan vozač koji je u desnoj kabini. Letenjem se postiže razdaljina do 750 milja brzinom oko 100 km/čas a na zemlji bi bio domet čak 820 milja!

Razvojni stadijum je trajao samo četiri meseca.

 

TRANSITION

je konkurentsko rešenje koje je već dobilo u Americi dozvolu letenja a i vožnje po javnim putevima. Kod tog vozila se krila sklapaju ”na dugme” za samo pola minuta. Dužina je šest, širina dva metra a cena mu je oko 195.000 USD.  Brzina na zemlji je oko 115 km/h, potrošnja 7 l/100 km, a u vazduhu se leti brzinom 185 km/h.

Nezgodno je da je za poletanje i sletanje neophodna pista od bar 500 m koja je predviđena za avione tako da se gužve pri vožnji na zemlji ne mogu izbeći.

 

myCopter

ie projekat EU i dokaz da ni Evropa ne spava! Izdvojeno je 4,2 miliona evra za ovaj projekat sa konceptom auta-helikoptera. Projekat vodi prof. Heinrich Bulthoff sa Max-Plank instituta biološke kibernetike sa ciljem da do 2014 razvije projekat vozila sa vertikalnim poletanjem i sletanjem a visina leta bi bila ispod zone određene za avionski saobraćaj te vozilo ne bi podpadalo pod vazdušnu kontrolu letelica.

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

13 Responses do “LETEĆI AUTOMOBILI”

 1. toske каже:

  svaka im cast 😀

 2. Bracola каже:

  nista posebno ovo je krntis!

 3. Decak Na Informatici каже:

  Ekstra

 4. Djole каже:

  extra

 5. Tadic каже:

  Ovo je zanimljivo..Reci cu ministru infrastukture da nabavi i nasoj Srbiji malo ovakvih automobila..

 6. Uros Baba каже:

  JAJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Djoleee каже:

  LOLOLOLOLOLOLLOOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLol

 8. DeKi-SmEkI ^^ каже:

  Caooo ^^ Jaa sam Dekiii :DD Lep je ovaj post ;))

 9. devojcica sa informatike каже:

  🙂

 10. milos каже:

  kakve kutije hahahahahahah

 11. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Sin Pro cs 🙂

 12. Travel каже:

  Appreciation for other sorts of amazing report. In which more may any individual obtain that types of information ordinary fantastic technique of producing? I own a business presentation in the future, that i’m in the hunt for these kinds of details.

Ostavite komentar