TAJANSTVENI OBLAK U CENTRU MLEČNOG PUTA

Najnoviji snimci vasionskog teleskopa Herschel Space Observatory prikazuju iznenadjujuće formiranu i do sada u vasioni neviđen oblak zgusnutog gasa i prašine u centru naše galaksije.  Prečnika oko 300 svetlosnih godina ovaj oblak potpuno neobjašnjivo obrazuje jednu čudnu strukturu „kosmičke osmice“ koja je od nas udaljena oko 52 miliona svetlosnih godina i dobla je naziv NGC 1097.

 

Prema izjavi naučnika iz Instituta za svemirsku fiziku iz Rima radi se o još jednoj nerešenoj svemirskoj zagonetci.

 

Herschel Space Observatory je vasionski teleskop težak 3,4 tone i nalazi se u zemljinoj orbiti od maja 2009 godine, raspolaže infracrvenom kamerom i ogromnim 3,5 metara velikim ogledalom koji omogućava visoku rezoluciju snimljenih objekata u svemiru.

Radi se o teleskopu: „Far Infrared and Submillimetre Telescope (FIRST)”. http://herschel.jpl.nasa.gov/

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “TAJANSTVENI OBLAK U CENTRU MLEČNOG PUTA”

  1. nikolaos каже:

    Ko je to provukao osmicu kroz trodimenzionalni kosmički prostor? Zanima me da li je moguća trodimenzionalna osmica na dvodimenzionalnoj slici? Ili ti, najnoviji svemirski teleskopi skeniraju trodimenzionalno kosmički prostor, pa nam daju realnu sliku?
    Mislim da se neko igra s naukom!
    Koliko vidim, ovaj teleskop samo snima na infracrvenom i submilimetarskom području. A to nije pun spektar.
    Naravno, na sličan način su naši davni preci, gledajući u nebo, viđali u konstelacijama zvezda razne oblike i tako im davali imena. Nisu li neki „naučnici” još uvek na tom nivou?

Ostavite komentar