Kvantni kompjuter je stvarnost!

Iako se smatralo da je „kvantni kompjuter“ daleka budućnost – ralizacija je već ostvarena! Američka korporacija Lockheed je kod kanadske firme D-Wave Systems naručila prvi komerijalni sistem koji nameravaju da koriste za verifikaciju softverskih rešenja, finansijske analize kao i za probleme vezane za analiziranje slika i bioinformatiku.

Poznato je da se svi standardni kompjuterski sistemi baziraju na obradi „bita“ najmanje jedinice koja može da ima vrednost „nula“ i „jedan“ i prvi računari su radili sa 8 bita, zatim 16 pa 32 i 64 bita. Kod kvantnog kompjutera D-Wave One se obradjuju 128 Qubits-a koji se takođe baziraju na poluprovodničkoj tehnologiji gde je iskorišten Josephson-efekat gde postoji tunelski efekat između dva super-provodnika. Pri tome svaki Qubit može da poprimi ne samo stanje „nula“ ili „jedan“ već istovremeno i oba stanja. Time je omogućeno da se kombinacijom više Qubits-a ostvaruju stanja na drugu potenciju (n2) te se dobija mogućnost da ovaj sistem kod određenih zadataka vrši veoma brzo razdvajanje primarnih brojeva.

Poznato je da je i Google ostvario kooperaciju sa firmom D-Wave Systems kako bi se razvio jedan brz sistem za prepoznavanje slike i oblika.

Članak „Quantum annealing with manufactured spins” objavljen u NATURA:

http://www.nature.com/nature/journal/v473/n7346/full/nature10012.html

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar