CERN – prebačena brzina svetlosti

Kako je pre nekoliko sati (22 September 2011 Last updated at 17:28 GMT) javio BBC, naučnici Cerna su u jednom eksperimentu izmerili let neutrina koji premašuje brzinu svetlosti. Neutrino su elementrne čestice izuzetno velike brzine ali naušnici koji rade na eksperimentu OPERA u Cernu još nemaju objašnjenje za ovu pojavu. Naravno da je pre objavljivanja ove vesti izvršena provera eksperimenta da se ipak ne radi o grešci pri merenju ali to je isključeno.

Da bi ovu pojavu rešili, vest je ipak objavljena, kako bi i ostali naučnici radili na rešenju ove zagonetke. Naime, poznato je da prema Ajnštajnovoj teoriji relativiteta nisu u našem univerzumu moguće veće brzine od brzine svetlosti. Naravno da je Ajnštajnova postavka često napadana a posebno i od autora – sradnika KPV-a koji su u svojim teoriskim radovima tvrdili suprotno.

http://kpv.rs/?p=1079

Međutim ova vest iz Cerna bi mogla dati i eksperimentalnu potvrdu.

Speed-of-light experiments give baffling result at Cern:  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

5 Responses do “CERN – prebačena brzina svetlosti”

 1. Seadin Jelovac каже:

  Da li ce sada biti dozvoljeno da se Einstein kritikuje u javnim medijima i fakultetima?

 2. Vladimir каже:

  „Mi intelektualci smo strašne stvari radili, mi predstavljamo jednu veliku opasnost. Mi i ne znamo koliko malo znamo. Mi ne da nismo skromni nego smo i koruptivni.
  Ja ne mislim samo sa novcem, nego smo podplatljivi kroz ugled, moć, uticaj itd. Na žalost to je tako. Morala bi se ovdje takođe neka nova moda da stvori. Nadam se da će za intelektualce jednom postati moderno da bude skroman. To je već bilo i moglo biti.
  Danas se prave iz naučnih teorija ideologije. Samo u fizici kao i u biologiji postoji nažalost mnogo ideologija.
  Svuda, takodje i u ovim naučnim područjima postoji jedan dogmatizmus, protiv kojeg se teško boriti.

  Intelektualci nisu uopšte kritični i ravnaju se po modi, što znači ko se ne slaže sa modom taj ubrzo stoji van kruga onih, koji se uopšte uzimaju za ozbiljno. Ja sam pristalica nauke, pogotovo fizike i biologije, i ja držim većinu fizičara i biologa vrlo stručnim i savjesnim. Ali: Oni stoje pod pritiskom koji uglavnom postoji od drugog svjetskog rata, tj. od kada se toliko mnogo novca izdaje za nauku…

  Stari imperativ koji vrijedi za intelektualce je; budi jedan autoritet. Poznaj sve u svom području.
  Kad jednom budeš priznat kao autoritet, tada će tvoj autoritet štititi i tvoje kolege, a ti sa svoje strane moraš štititi autoritet tvojih kolega.

  Ja jedva treba i da spomenem da je ova stara PROFESIONALNA ETIKA, bila daleko od dostojanstva i srži istinske intelektualnost i.
  Ona vodi tome da se greške, jednog priznatog autoriteta, skrivaju ito uz veliku pomoć njegovih kolega.

  Mi moramo zato naš dosadašnji odnos prema greškama da promjenimo. Zato je vrijeme da započne naša praktična, etična reforma. Novi zakon je, da bi učili, da što više izbjegavamo greške – upravo od naših grešaka moramo učiti.
  Sakrivati greške je zato, najveći intelektualni grijeh.“

  (Karl R. Poper u intervjuu za „Die Welt“ 29. januara 1990. godine.)

 3. Vladimir каже:

  Kada se bude potvrdila dilatacija vremena i kontrakcija prostora u svjetlosnoj brzini rakete kao „jedinoj najvećoj brzini u prirodi“, tada će se moći teorija relativiteta iz 1905. i 1916. godine slaviti kao genijalno ostvarenje. Onda će i atomski satovi raditi za tu namjenu takođe. Ali kad stvarno bude potvrđeno, a ne kad dokazanost bude 10 odsto ili nešto malo više kao što je bilo sa MM eksperimentom 1883. i kasnijim 1919. koje je ušao kao „potvrda“ nečega. Nešto što je i 98 odsto dokazano a 2 odsto ne NIJE DOKAZ.
  Isto važi i za paradoks blizanaca, isto važi i za relativističku sinhronizaciju i tuce drugih tema ovih dveju teorija. Jedno je za svoj rad imati krevet, tablu, kredu i pomoć Maksa Planka i dijelom svoje žene, a drugo je imati labaratoriju.
  Zato budite ozbiljniji, oo „autoriteti“, i konačno priznajte greške teorije relativiteta XX vijeka, besmislice, nagađanja i nelogičnosti umjesto što ćutite i što gledate da sačuvate KULT LIČNOSTI preko akceleratora. Nije akcelerator jedini segment te teorije. Tu su još i Veliki prasak, zakrivljeni prostor, crveni pomak kao „dokaz“ brzog udaljavanja galaksija od nas, sažimanje Kosmosa…
  No, u mutnome se riba lovi, a jasno je iz kritike od 1908. godine pa do danas kao i iz ovog Poperovog intervjua.
  Ako su već naučnici i odgovorni ljudi prije svega, neka konačno progovore u potpunosti o teoriji relativiteta XX vijeka, a ne da u znanju svijet ima rupu, dogmatizam i ideologiju kao što je bio slučaj po pitanju heliocentrizma i geocentrizma od vremena Aristarha do Kopernika.

 4. Vladimir каже:

  Šta znači ovo:

  http://www.24sata.info/lifestyle/nauka/73405-Einstein-okrece-grobu-Otkrivene-cestice-brze-svjetlosti.html

  A šta znači ovo:

  „U vreme kada je javnost, u leto 2000. godine, obaveštena da je u akceleratorima u Prinstonu i Firenci, gotovo istovremeno, ostvarena brzina veća od svetlosti, u australijsko-američkom magazinu „Nexus“ objavljeno je moje pismo-podsetnik da je Tesla još 1900. tvrdio da su talasi koje je poslao iz svog odašiljača obišli Zemlju brzinom od 470.000 km/sec. Između mnogih pisama koje sam tada dobio posebno je zanimljiva priča Brajana Selara, direktora Mount Gungin Radio opservatorije i tehničkog direktora SETI (Search for Extraterestrial Inteligence) programa za Zapadnu Australiju…“

  (Aleksandar Milinković, Tesla-čarobnjak i genije,“Zlaja“, Beograd, 2006, str. 71 i 72.)

  I šta znači ovo:

  -Frederick Soddy, američki nobelovac, otkrivač izotropije je 30.06.54. u Lindau rekao: „Kada jedan student počini jedan takav zločin i frizira njegove brojeve i račune, da bi dobio tačan rezultat, on bi bio proglašen kao sramota za školu. Ove teorije, posebno Teorija relativnosti i Kvanta fizika, imaju transcedentalnu osnovu i graniče na bizarno, tako da je osnovano pitanje, koliko uopšte mogu da vrijede kao ozbiljna nauka? Sa time je počela jedna velika prevara , koja prema mom mišljenju mora biti označena kao korak unazad u carstvo fantazije i mistike. Pravi krivac je Einstein.“ Ovaj govor je bio od njegovih kolega kao i medija cenzuiran i samo jedan manji dio je došao do javnosti.

  -Oskar Kraus profesor na univerzitetu u Pragu i kasniji koautor knjige „100 autora protiv Einsteina“ je napisao 1925. godine jedno otvoreno pismo Einsteinu i Max von Laue u kojem piše: „Vi (Einstein i Laue) pokazujete diječje bolesti. Ove bolesti su smrtne; i Teorija relativnosti ih neće preživjeti. Ništa od invariantnosti brzine svjetlosti neće preostati; prostor neće biti zakrivljen, istovremenost neće biti relativna. Ja izgovaram ova predviđanja sa takom tvrdokornošću, koja je znak jednog á priori u istinu ubjeđenog filozofa.“

  -Albert Einstein u pismu svom drugu Solovine 1949:“Vi zamišljate, da ja sa jednim mirnim zadovoljstvom mogu gledati na moje životno dijelo, ali izbliza gledano, izgleda potpuno drugačije. U mom dijelu ne postoji ni jedan jedini pojam, za koji sam uvjeren, da će u budućnosti ostati postojan, i ja se osjećam potpuno nesigurno i pitam se, da li sam uopšte na pravom putu…“

  -Wilhelm Conrad Röntgen, Nobelovac: „Meni ne moze nikako uci u glavu da su potrebna takva apstraktna posmatranja i pojmovi, da bi smo razumjeli prirodne pojave. Odakle dolazi to da me niko ne razumije a svi vole?“

  Dakle, stvari su kristalno jasne! Ko god je napisao ovaj tekst, pošto nema hrabrosti da se potpiše, treba da zna za praksu a ne samo za teoriju, pa da mu bude jasno da je odnos između električnih pojava i strukture etra ključ za to kako se može uspješno prenositi energija bežičnim putem.
  Krenite kritikom tamo gdje treba. Nije inž.Goran Marjanović niti bilo ko drugi iz oblasti zdrave nauke progurao greške u nauci koje vladaju od 1905. pa da se svijet više pravi blesavim kao nekada što je uspjelo preko medija.
  Kako god, i CERN vidi već da nema kud, pa kao i drugi od 2000. godine polako pripremaju teren da priznaju ono što je Tesla odavno vidio.

 5. Ludi naučnik каже:

  „Наука никада није дала своју последњу реч“.
  Појаве брже од брзине светлости су сасвим могуће.
  Ево простог примера:
  http://www.youtube.com/watch?v=lR4tJr7sMPM

Ostavite komentar