Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home/content/89/7929989/html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287

Zadržite zdravlje – četkanjem kože

Najjeftiniji, najbrži i najlakši način za izbacivanje otrova iz tela, dobar izgled i bolje zdavlje.

 

1920. je u jednoj brodvejskoj reviji učestvovao izvesni Samson „saksonski džin“. Osim  kao  dizač tegova i rvač bio je čuven i po svojoj lepoj i mekoj koži kao kod bebe, koju je po sopstvenoj tvrdnji svakodnevno četkao na suvo.

 

Jedne godine Samson je izgubio svetsko prvenstvo u dizanju tegova za smešnih 300 grama.

U  dnevnicima  koje je vodio moglo se naći njegovo objašnjenje poraza: naime, tri nedelje pre svetskog takmičenja Samson nije više svoju kožu trljao četkom na suvo.

Američki stručnjak za ishranu i autor preko pedeset knjiga Bernard Jensen, opredelio se da izvede mali eksperiment na sebi i utvrdi zbog čega je Samson došao do tako neobične teorije svog poraza.  Kupio je, dakle, četku za telo i stajao pri četkanju  na parčetu braon pak papira.

Kada se sakupilo dovolnjo materijala, Jansen ga je poslao u laboratoriju. Kao što se i očekivalo ustanovili su gomilu mrtvih ćelija kože.  Ali našli su takođe i puno drugih materija medju njima i ureu, natrijum, hlorid, mast i metaboličke kiseline.

 

Kroz ovaj eksperiment Jansen je došao do zaključka  da ove supstance, ukoliko ne bi bile otklonjene sa kože, bi se „zapekle“ u mišićnu strukturu i vodile do gubitka vitalnosti. Tako je Jensen postao vatreni pobornik svakodnevne masaže suvom četkom.

 

Jedan od najlepših delova našeg tela je najveći organ sa spoljne strane  – koža. Mi možemo preko kože , a to i činimo, svoje telo  automatski da hranimo i istovremeno detoksikujemo.

 

Poznata je sposobnost kože da apsorbuje materije i prenese ih u krv. Koža služi kao direktna veza sa ostalim organima. Mnogi lekari su se prihvatili prastare prakse da medilkamente daju kroz kožu. Srčani bolesnici primaju nitroglicerin preko flastera i pušači stavljaju nikotinski flaster da se oslobode zavisnosti  od cigareta.

Koža apsorbuje supstance toliko  dobro, da  samo kap eteričnog ulja na vrhu prsta se može deset minuta kasnije identifikovati  u analizi kose.

Nasuprot tome manje je poznato da koža ima moć i da eliminiše toksine. U prirodnoj medicini koža ima značenje trećeg bubrega ili trećeg plućnog krila, ona pomaže izbacivanju otrova iz tela. Kroz kožu apsorbujemo više supstanci i  izbacujemo više otpada nego kroz bilo koji drugi organ uključujući i debelo crevo.  Koža radi ruku pod ruku sa bubrezima, tokom vrelih dana koža izbaci toliko otpada sa znojem  van, tako da bubrezi imaju manje posla. Tokom hladnih dana ovu funkciju opet preuzimaju bubrezi jer je lučenje  kože smanjeno.

 

Telo se delimično samoorganizuje u okviru neprekidnog procesa regeneracije, gde se istovremeno staro odbacuje. Ovaj proces je posebno efikasno protiče preko odumrlih ćelija kože.

 

Često je koža prvo mesto na kome se ogleda biološka neravnoteža. Kada su drugi organi preopterećeni štetnim materijama koža se uključuje kao dodatni organ za detoksikaciju.  Ponekad  izumrle ćelije ostaju  na površini kože, tako da se zadržavaju patogeni mikroorganizmi  kao bakterije, pored toga nove ćelije ne mogu pravilno da dišu. Osip kože, fleke, miris i obojenost, se mogu pojaviti ukoliko se koža prekovremeno trudi da izbaci otrove iz tela.

 

Četkanje kože vrlo je korisno za limfnu drenažu. Čišćenje limfnog sistema je posebno važno zato jer limfni čvorovi deluju u  prvoj   linii odbrambenog mehanizma  organizma. Limfni sistem odvaja ćelijski otpad sa kojim krv nije izašla na kraj kao npr.viruse, bakterije i prašinu.

 

Limfni sistem je  kružnom toku , pokreće tečnost-koja čini oko 80% telesne tečnosti -kroz telo.Na svome putu limfa sakuplja otpadne produkte. Nepotrebna limfa se uglavnom uklanja preko kože, bubrega i drugih organa za izbacivanje.

 

Za razliku od krvotoka, u kome jedna pumpa -srce- krv drži u pokretu, limfni sistem nema ništa što bi držalo sistem u pokretu osim kretanja tela. Ukoliko se kao rezultat loše ishrane ili izlučivanja, tesne odeće ili premalo kretanja, otrovne materije nakupe-limfni sistem se blokira.

 

Neadekvatna drenaža je jedan od najčešćih uzroka nastanka celulita, koji ima toliko žena. Jamice koje se formiraju na butinama ili zadnjici nastaju gomilanjem masti, belančevina i drugih otpadnih produkata koji nisu izlučeni kako treba. Ovi neželjeni produkti bi normalno bili izbačeni kroz limfni sistem.

Masiranje suvom četkom pomaže da se limfni sistem, stimulacijom limfnih kanala drži u pokretu i stoga je od pomoći u detoksikaciji tela i smanjenju  otrovnih naslaga koje uzrokuju celulit.

 

Jensen je sam bio najbolji svedok svoje teorije. Sa 88 godina pojavio se na konferenciji za novinare. Zavrnuo je rukave, podigao nogavice i pokazao kožu na rukama i nogama. Na koži ovog čoveka nije se mogla uočiti nijedna mrlja, linija ili bora. Kao i Samson i Jensen je svoju kožu održavao svakodnevnim suvim četkanjem, kome može da zahvali za čvstinu, glatkoću i elasticitet.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar