Nove baterije za hibridna vozila

Najveći proizvođač automobilske opreme u svetu, Kontintental (org: Continental) počinje sa serijskom proizvodnjom litijum-josnkih baterija za upotrebu u automobilima na hibridni pogon.

Akcionarsko društvo Kontinenal uložio je više od tri miliona evra, u novi proizvodni pogon u Nirnbergu . Fabrika može da proizvede do 15.000 litijum-jonskih baterija, a proizvodni kapacitet se može i kratkoročno povećati . „Serijskom proizvodnjom litijum-jonskih baterija težimo da doprinesemo smanjenju potrošnje pogonskog goriva za vozila u budućnosti i da time utičemo na snižavanje emisije ugljendioksida“, navodi dr Karl-Tomas Nojman , generalni direktor akcionarskog društva Kontinental.

Litijum-jonski akumulatori (Li-Ion) kao baterije najmlađe generacije u poređenju sa baterijama (nikl-metalhibridne baterije), koje se trenutno koriste u vozilima na hibridni pogon, umnogome imaju veći kapacitet. Ovaj novi „Continental“ akumulator teži oko 25 kg i zapremine je 13 l. Tako elektromotor može da proizvede dodatnu snagu koja pokreće motor do 19 kW . Baterija se puni pri kočenju ili pri inertnom kretanju vozila.

Ova rekuperacija tj. ponovno punjenje se reguliše elektronski. Elektronika je takođe integralni deo hibridne kutije Kontinentala kao i tzv. Start-Stop-Automatik-sistem. Ove u Nirnbergu proizvedene litijum-jonske baterije, zajedno sa odgovarajućom hibridnom tehnologijom, biće serijski ugrađene u nov model automobila Mercedes S400 BlueHYBRID, koji će se pojaviti sredinom 2009. na tržištu. Ta limuzina visoke klase sa 6-cilindričnim motorom trošiće, zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji, 7,9 l super-benzina na 100 km, što odgovara emisiji od 190 g/km CO2.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar