Warning: call_user_func_array() [function.call-user-func-array]: First argument is expected to be a valid callback, '' was given in /home/content/89/7929989/html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
orthopedic pain management

Upravljanje mobilnim telefonom putem misli

Kalifornijsko preduzeće Neuroskaj (NeuroSky), je razvilo prototip sistema koji meri moždane talase preko senzora postavljenih na lobanji i te podatke koristi za upravljanje mobilnim telefonom.

Na taj način merni podaci se mogu vizualizirati ili se koristiti za upravljanje programima. Tesla je još pre stotinak godina razmišljao o ovakvom sistemu, pod radnim naslovom «sistem prenosa ljudske misli na daljinu». Moždani talasi se mere pomoću aparature, nalik običnim slušalicama opremljenim senzorima koji mere opuštenost ili koncentrisanost ispitanika. Te informacije se preko Bluetooth-tehnologije prenose u mobilni telefon.

Na CTIA-sajmu demonstrirane su tri namene za ovako dobijene podatke. Jedan program vizualizuje podatke. Drugi je merio napor mozga pri rešavanju deset uzastopnih računskih zadataka. Ovaj program bi, na primer, mogao da se iskoristi kao podloga za razvoj igri za trening mozga, koje težinu zadataka menjaju shodno primljenim informacijama . Kao treći primer poslužila je igra u kojoj se mora misliti kako da se figura što pre dovede do cilja, što opet zavisi od brzine koncentracije.

U decembru 2007. firma Sega Toys je predstavljena kao parnter za razvoj igračaka koje se pokreću putem misli. U međuvremenu ni konkurencija ne spava : Proizvođač „Emotiv“ je krajem avgusta u američkom listu „Today“ izjavio da će do kraja godine na tržište izbaciti paket koji će se sastojati iz tzv. Headseta za upravljanje putem misli i Adventure-igrice. A „OCZ Technologies” je sa proizvodom“Neural Impulse Actuator“ (NIA – upravljač neuralnim signalima, prim. prev.) na tržište već izneo aparat koji koristi električne biosignale tela za upravljanje igricama. Međutim, ova tehnologija pored moždanih talasa meri i muskulaturu lica i pokrete očiju i time se ne može okarakterisati kao sistem kojim upravljaju samo misli.

 

INFO: Tehnološki portal «Tech-On».

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar