PROJEKT BOSANSKIH PIRAMIDA u 2011. i 2012.

Piše: Dr.sci. Semir Osmanagić: Nema uzbudljivijeg projekta u arheologiji, od istraživanja bosanskih piramida u Visokom.

…Po prvi put u (još neutemeljenoj) Nauci o piramidama dokazujemo ono što su mnogi teorijski pretpostavljali: piramide su amplifikatori (“pojačivači”), ali i generatori nekoliko vrsta energiije….

Period 2005.-2008. smo iskoristili za dokazivanje da je u srcu Bosne izgrađen prvi europski i možda najveći svjetski piramidalni kompleks. To smo potkrijepili pravilnom geometrijom piramida, orijentacijom stranica piramida prema stranama svijeta, postojanjem unutrašnjih prolaza na georadarskim snimcima, analizom pravougaonih blokova koji prekrivaju piramide u šest instituta za materijale, koji su potvrdili da je riječ o superiornom drevnom betonu. Pri tome su arheoastronomske analize dokazivale primjenu sakralne geometrije u rasporedu piramida i njihovom međusobnom odnosu. Naša prva Međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida, održana u ljeto 2008., donijela nam je međunarodnu verifikaciju i zaključak da su bosanske piramide arheološki fenomen.

Došlo je vrijeme da učinimo korak dalje i otkrijemo svrhu piramida. Dvije stotine godina postojanja egiptologije su gotovo protraćene, jer još uvijek nema odogovara ko, kada, kako i zašto je gradio najstarije piramide na egipatskom tlu. Široko prihvaćenoj hipotezi da je riječ o faraonskim grobnicama će se grohotom smijati naši potomci u budućnosti.

Putokaz u našem projektu nam je dao fizičar dr. Slobodan Mizdrak koji je na samom vrhu Bosanske piramide Sunca detektirao i izmjerio elektromagnetno isijavanje frekvencije 28 kHz. Nezavisni timovi fizičara i elektroinžinjera iz Italije, Finske i Srbije su potvrdili da je na vrhu ove Piramide, kao i u prahistorijskom podzemnom labirintu prisutno pet energetskih fenomena: elektromagnetna zračenja, ultrazvuk, infrazvuk, megnetna i elektro polja. Došli smo do nesumnjivih dokaza da se piramida, sa pripadajućim kompleksom podzemnih tunela i prostorija, ponaša kao ogromna energetska mašina.

Po prvi put u (još neutemeljenoj) Nauci o piramidama dokazujemo ono što su mnogi teorijski pretpostavljali: piramide su amplifikatori (“pojačivači”), ali i generatori nekoliko vrsta energiije. Pitanje je, zapravo, da li imamo razvijene instrumente da izmjerimo sve one energetske fenomene s kojima su manipulirali graditelji originalnih piramida u Kini, Egiptu, Peruu, Meksiku ili Bosni?

Bosanska piramida Sunca, po prvim pokazateljima, generira ne-herzijansku energiju, čiji intenzitet raste kako se udaljava od centra. Za to je, čini se, zaslužna njena geometrija, spiralni raspored unutrašnjih prolaza i prostorija te lokacija piramide iznad podzemnh voda koje generiraju energiju.

Projekt istraživanja Bosanske doline piramide po svemu je drugačiji. Kod nas nema selekcioniranja informacija, elitne nauke, skrivanja rezultata i analiza. Otvoreni smo za sve: i pripadnike službene, oficijelne nauke, ali i alternativne istraživače.

Organizacija Međunarodne radne akcije volontera “MRAV Bosanske piramide “ svakog ljeta, od početka juna do polovine septembra, dovodi u Visoko stotine mladih ljudi i onih koji se u srcu osjećaju mladi. Imaju šansu da rade na arehološkim lokacijama i da pri tome budu sudionici novih otkrića. Ne samo da su svojim brojem od Visokog napravili najaktivniju arheološku lokaciju u svijetu, već su svojim druženjem i osmjesima u svijet, iz srca BiH, poslali pozitivne poruke.

Otkrićem organskog materijala u vezivu na popločanoj terasi Bosanske piramide Mjeseca dalo nam je šansu da odredimo starost gradnje. Radiokarbonska analiza uzorka u Šleskom univerzitetu tehnologije u Gliwicama (Poljska) pokazala je starost od 12.350 godina (+/- 50 godina) i to uzimamo kao zvaničan datum gradnje piramide. On je u potpunosti u skladu s analizom Instituta za agropedologiju koji je procjenio starost zemljanih nanosa na bosanskim piramidama 12.000 – 15.000 godina.

Ovi datumi zauvijek mijenjaju naše viđenje svjetske historije.

Druga Međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida održana u septembru 2011. u Visokom otišla je korak dalje u odnosu na Prvu. Pored konstatacije da je ovo istraživanje globalno značajno i da treba nastaviti sa istraživanjem prolaza i prostorija u Bosanskoj piramidi Sunca, konstatirano je da je potrebna promjena svjetske historije zahvaljujući dosadašnjim rezultatima.

U podzemnom labirintu “Ravne”, koji se pruža desecima kilometara ispod piramida, očistili smo i podgradili ukupno 600 metara. Pri tome smo otkrili šest podzemnih prostorija, podzemno jezero i veliki broj raskrsnica. Činjenica da u tunelskim prolazima, 20 metara ispod površine zemlje, postoji izvanredna cirkulacija zraka, koncentracija negativnih iona (koji čiste atmosferu od virusa i bakterija) do 50 puta veće od prosječne, te odsustvo negativnih kosmičkih zračenja, dobila je svoj epilog u istraživanju utjecaja boravka u podzemnim tunelima na ljudsko zdravlje. Analizom na uzorku od 70 ispitanika je zaključeno da se ljudska aura (bioenergetski omotač oko organizma) unaprijeđuje u 80% slučajeva i to u rangu od 10-40%.

Proteklih šest godina istraživanja je dovelo do revolucionarnih zaključaka, globalno značajnih: originalni kompleksi piramida su građeni kao vrlo složene energetske mašine, a podzemni labirint za zaštitu onoga što nam je najvažnije u životu: ljudskog zdravlja.

Stoga, otkriće bosanskih piramida, ne samo da mijenja naše viđenje prošlosti, već ima potencijal da promijeni i našu budućnost.

Svoj put prema utrobi Bosanske piramide Sunca i otkrivanja novih tajni misterioznog podzemnog labirinta nastavljamo i u 2012. godini.

Stotine volontera učestvuje na iskopavanjima Bosanske piramide Sunca i otkrivanju betonskih blokova piramide. Akcija MRAV je atrakcija koja, uz piramide, godišnje privuče desetine hiljada posjetilaca iz čitavog svijeta u BiH.

Bosanska piramida Sunca  http://kpv.rs/?p=496

Georadarski snimci Bosanske piramide Sunca koje je prezentirao austirjski istraživač Klaus Dona na Drugoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o Bosanskoj dolini piramida u septembru 2011. u Visokom,  su potvrdili da se unutar Bosanske piramide Sunca nalaze spiralno građeni prolazi i prostorije na različitim dubinama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr.sci. Semir Osmanagić, pronalazač bosanskih piramida, Inostrani član ruske Akademije prirodnih znanosti, profesor Američkog univerziteta u BiH, www.semirosmanagic.com

Christopher Dunn: Ovo je velika misterija!  http://kpv.rs/?p=81

RTANJ – istraživački festival 2011  http://kpv.rs/?p=1090

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar