Sto godina hladnoće

Ruski naučnici analizirali ciklično ponašanje Sunca i predviđaju 100 godina zahlađenja.

 

Predviđanje potiče od čuvenog astrofizičara dr. Habibulo Abdusamatova, šefa ruskog odeljenja „International Space Station“. Dr. Abdusamatov je istovremeno šef svemirskog istraživanja u odeljenju za Sunce, observatorije Pulkovo pri Ruskoj akademiji nauka.

Započelo je time kada je ruski naučnik proučavao dokumenta od J.A.Eddy (1976), na kojoj je potvrdjena korelacija između aktivnosti sunčevih mrlja i i velikih razarajućih klimatskih promena na Zemlji. Razarajućih u smislu da su promene često  vodile do privrednih i demografskih kriza koje su uticale na opstanak čitavih naroda.

 

Naučnik Eugen Borisenkov je slično kao i Eddy pre njega, otkrio je jedan otprilike 200-godišnji ciklus globalnog zahlađenja tokom proteklih 7.500 godina, što je u korelaciji sa vremenima  Monderovog minimuma (1645-1715) kada je bio minimum sunčanih fleka. U to doba nije bilo baš nikakvog industrijskog uticaja, naglasio je Abdusamatov.

Promatranje promena 11-god. ciklusa (tanka krivulja) i 200-god. ciklusa(debela krivulja) i prognoza od 2009 do 2042

Tokom istraživanja naučnici su otkrili: Naša planeta se zagreva i hladi tokom 200-godišnjeg ciklusa koji odgovara 200-godišnjim cikličnim promenama u jačini i sjaju Sunca.  Prethodnim globalnim zagrevanjima –kojih je bilo mnogo, sledila su uvek duboka zahlađenja.

 

Dvestagodišnji ciklusi aktivnosti sunčevih mrlja i ukupno sunčevo zračenje (Total Solar Irradiance – TSI) su pretežno uzrok za klimatske promene, kaže Abdusamatov. „Sveukupno gledano sunčevi ciklusi su ključ našeg razumevanja različitih cikličnih varijacija u prirodi i u ljudskom društvu.“

 

TSI- varijacije i aktivnost sunčevih mrlja od 1611 i prognoza(isprekidana linija)

Postojanje jedanaestogodišnjih i dvestogodišnjih  solarnih ciklusa sa identičnim i sinhronim promenama u luminoznosti, aktivnosti sunčevih mrlja i prečnika Sunca je jedna od najbolje utvrđenih činjenica u solarnoj fizici, kaže Abdusamatov.

„Istraživanje fizičkih procesa na Suncu ne doprinosi samo razumevanju velikog broja astrofizičkih pitanja, takođe pomaže u razjašnjenju pitanja iz geofizike, meteorologije, biofizike i medicine. Svi energetski izvori koje čovek koristi dolaze od Sunca. Toplota i svetlost sunca su obezbedili razvoj života na Zemlji i izgradili zalihe uglja nafte i gasa.  Sav život na zemlji i njena budućnost zavise direktno i skoro sasvim od ukupnog sunčevog zračenja.“

Kompletan dokument http://www.gao.spb.ru/english/astrometr/index1_eng.html

http://www.eike-klima-energie.eu/news-anzeige/100-jahre-kaelte/

http://www.gao.spb.ru/english/astrometr/KPhCB23_3_97.pdf

Globalno podgrevanje straha – Ko će biti prvi eko-milijarder?  http://kpv.rs/?p=656

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar