Ruski Naučnici – na korak do Bežičnog prenosa energije Nikole Tesle

…Šta su to zapravo uspeli da urade ruski naučnici?  Uspeli su ono što nije uspelo nikome od Teslinih vremena do sada…

… Ono po čemu se ovaj sistem bitno razlikuje od postejećih je činjenica da tokom prenosa energije nema skoro nikakvih gubitaka….

Delo Nikole Tesle zaista je nepresušan izvor inspiracije kako za brojne amatere, entuzijaste i sanjare, tako i za ozbiljne istraživače brojnih univerziteta, privatnih i državnih instituta širom sveta.

Sudeći po emisiji „Energetika-pregled industrije“, objavljene 15.01.2012. godine na ruskoj TV stanici POCCIA 24, naše čvrsto uverenje – da 21. vek pripada Teslinim tehnologijama – postaje sve izvesnije.

Naime, u pomenutom prilogu koji možete pogledati i na Internetu: http://www.youtube.com/watch?v=BuoXeb_n1IE&feature=g-all-f&context=G2352834FAAAAAAAANAA predstavljen je „Rezonantni jednoprovodni električni sistem“ koji su razvili ruski stručnjaci i koji predstavlja pravu revoluciju u fizici. Sistem koji su u laboratorijskim uslovima napravili ruski naučnici predstavlja jednožični sistem prenosa električne enrgije gotovo bez gubitaka, dakle sistem koji je još pre više od sto godina istraživao naš i svetski naučnik Nikola Tesla čije rezultate još niko nije dostigao u potpunosti. Postoje brojni dokumenti iz kojih se može videti da je Teslina ideja bežičnog prenosa energije proistekla zapravo iz eksperimenata jednožičnog prenosa energije gde je kao prenosni medijum u početku koristio provodnik, zatim razredjeni gas da bi na kraju uspešno ostvario i svoj najkontroverzniji pronalazak – bežični prenos energije.

Uspeh koji su postigli ruski naučnici ukazuje na sve veću verovatnoću i mogućnost da

Teslina ideja bežičnog prenosa energije ipak ne ostane ”… samo san jednog zanesenjaka …”, nego da je to zaista potpuno realno ostvariv poduhvat. U pomenutom prilogu ruske televizije demonstriran je jednožični prenos energije, a odatle pa do bežičnog prenosa – mnogo je lakše stići. Naravno, to sigurno nije ni malo jednostavno niti lako ali već i ovi rezultati nam govore da je ostvarivost i brojnih drugih Teslinih ideja – ipak sve izvesnija !!!

Šta su to zapravo uspeli da urade ruski naučnici?

Uspeli su ono što nije uspelo nikome od Teslinih vremena do sada – napravili su rezonantni jednožični (jednoprovodni) sistem prenosa električne energije sa izuzetno malim, praktično zanemarivim gubicima.

Da bi smo razrešili moguće dileme čitaoca moramo napomenuti da je i do sada bilo ”bombastičnih” napisa i vesti o uspešnom prenosu, pa čak i bežičnom, energije na daljinu po Teslinim principima. Nažalost, to jeste tačno ali samo po ideji i na neki način po formi, medjutim, ipak – apsolutno netačno po sadržaju i suštini. Svi meni poznati i do sada realizovani projekti objavljeni u raznim medijima zaista slede Teslinu ideju ali samo po imenu, no nažalost ne i njegov princip. Drugim rečima, takvih projekata ima mnogo, energija se uspešno prenosi ali na vrlo male udaljenosti (reda metara), i to u vrlo malim količinama (svega nekoliko vati) i – što je najgore – uz strahovito velike gubitke tokom prenosa – što sve te sisteme čini samo ograničeno upotrebljivim.

Ono što su uspeli da urade Ruski naučnici ipak je nešto ZAISTA revolucionarno. Njihovim sistemom koji nekome, na prvi pogled, može delovati kao magija ili obmana, energija se prenosi pomoću veoma tankog provodnika. Njegov prečnik je sveka 8 mikrona, dakle osam hiljaditih delova milimetra – što je desetak puta tanje od vlasi ljudske kose! Tokom eksperimenta prenosi se snaga od čak 25 kW što odgovara snazi od gotovo 400 prosečnih kućnih sijalica sa žarnom niti ili desetak sobnih grejalica. Prema važećim standardima u elektroenergetici za prenos tako velike količine energije potrebna je (bakarna) žica čiji je presek barem 16 mm2 odnosno čiji je prečnik 4.5 mm. Ruski naučnici koriste provodnik čija je debljina približno 500 000 puta manja (!) pri čemu se ona UOPŠTE NE GREJE ???

U prikazanoj eksperimentalnoj postavci, energija se sa klasičnog trofaznog, 380-voltnog, priključka vodi na poseban generator/pretvarač a zatim na predajni Teslin transformator. Odatle se energija vodi dalje već pomenutim ultra-tankim linijskim provodnikom dužine 30 metara koji je toliko tanak da ga je nemoguće pratiti po laboratoriji pa je označen belim papirićima nalepljenim po njemu na svakih ½ m. Na drugom kraju jednožičnog prenosnog voda nalazi se prijemni Teslin transformator i odgovarajući pretvarač gde se energija ponovo transformiše u klasičan trofazni oblik sa medjufaznim naponom od 380 V, koja se može koristiti za napajanje raznih potrošača, ne samo sijalica nego i elektromotora ili bilo kojih kućnih aparata.

Ono po čemu se ovaj sistem bitno razlikuje od postejećih je činjenica da tokom prenosa energije nema skoro nikakvih gubitaka. Poznato je naime, da kod klasičnih sistema sa dva provodnika (tzv. ”nula” i ”faza”) kakve koristimo danas, jačina svetla priključenih sijalica opada sa dužinom provodnika, tj. sa povećanjem rastojanja od izvora električne energije jer se deo energije gubi na provodnicima.

U emitovanom prilogu, demonstratori sistema (Oleg Bondarenko, Oleg Rošin, Leonid Juoferev) su nam pokazali da u njihovom, rezonantnom jednožičnom sistemu gde se koristi jedan ”provodni tok” – pri čemu su sve sijalice  priključene na jedan provodnik (u razmaku od nekoliko metara), tokom čitave njegove dužine od 30 m i SVE one svetle POTPUNO ISTIM intenzitetom – prva kao i poslednja. U klasičnom sistemu, sa žicom tako malog prečnika, makar ona bila i od zlata, tako nešto je apsolutno nemoguće.

Naučno objašnjenje za prezentovani eksperiment ”linijskog” elektro prenosa ne postoji. Dobro poznati Ohmovi zakoni za naizmenične struje (RLC kolo), kombinovani odgovarajućim korekcijama tzv. Skin-efekta – ovde jednostavno ne funkcionišu. Eksperimentalno je utvrdjeno da vrsta metala od kojeg je izradjen ”provodnik”, kao ni njegova debljina nemaju baš nikakvu ulogu. Osim toga, provodnik se uopšte ne greje a gubici energije su sasvim zanemarivi.

Potpunog teorijskog objašnjenja za takav rad ”Rezonantnog jednoprovodnog sistema”, za sada, nema. Ipak, objašnjenje koje je, barem principijelno, saglasno sa našim sadašnjim naučnim spoznajama je da se energija ne prenosi ”KROZ” provodnik, pa taj naziv ne treba ni koristiti jer se energija u ovom sistemu zapravo prenosi ”UZ” provodnik, tj. duž provodnika pa je mnogo umesnije koristiti naziv ”provodna linija” koja u ovom slučaju nije klasičan ”Ohmov provodnik” nego više neka vrsta ”talasovoda” iako ni ta reč ne odgovara u potpunosti jer podrazumeva sasvim drugi princip, dobro poznat savremenoj nauci. Najvažnije je ipak imati na umu da se „provodnik” u ovom sistemu koristi samo kao neka vrsta ”usmerivača toka” energije.

Prvi patent za ”Jednoprovodni sistem prenosa električne energije” ruski naučnici su patentirali još 1985 godine ali je tek sada, po rečima razvojnih stručnjaka, njihov sistem razradjen i potpuno spreman za upotrebu. Prednost ovakvog prenosa električne energije je očigledna. Gubitaka pri njenom transportu praktično nema niti ima potrebe da se troše tone skupih (dobro provodnih) metala za pravljenje kvalitetnih žica, elektro-provodnika, kakvi se danas koriste u elektrodistribuciji. Šta više, smanjuje se i potreba za izgradnjom mnogobrojnih trafostanica…

Ipak, i pored svih nabrojanih prednosti masovna primena ovog sistema još nije počela. Prema rečima Viktora Semenova, generalnog direktora ruskog VNIPI energoprom-a potrebno je proučiti isplativost i finansijske efekte izmene laboratorijske opreme u njen komercijalni oblik. Po svemu sudeći, moguće uštede su velike ali energetičari ne počinju masovno uvodjenje novog sistema iz još jednog razloga, a to je što još uvek nisu do kraja ispitani uticaji ovog vida prenosa električne energije na prirodno okruženje i ono najvažnije – da li on šteti ljudskom zdravlju?

Da li će „Rezonantni jednoprovodni električni sistem“ koji su razvili ruski stručnjaci izaći iz laboratorije i naći svoju širu primenu – zavisi od odgovora na ova pitanja.

No, bez obzira da li će se to desiti ili ne, emisija „Energetika – pregled industrije“, pokazala nam je da se Teslino delo vrlo ozbiljno preispituje što ukazuje na sasvim nespornu činjenicu da je snaga njegovih ideja toliko velika da i danas, posle više od sto godina, predstavlja veliki izazov najvećim svetskim umovima, najpoznatijim institutima i veoma relevantnim naučnim institucijama u svetu.

Priredio: dipl. inž. Goran Marjanović

PERSPEKTIVA TESLINE NAUKE U BUDUĆNOSTI:

http://kpv.rs/?p=1834

TAKO JE GOVORIO TESLA:

http://kpv.rs/?p=1144

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

15 Responses do “Ruski Naučnici – na korak do Bežičnog prenosa energije Nikole Tesle”

 1. Vladimir каже:

  „…snaga njegovih ideja toliko velika da i danas…“ – Apsolutno, i u tome je posebnost Tesle. I danas kad se bilo šta čita od njega on je savremen. Tesla je nekako rođen u paralelnom svijetu – došao je iz neke druge dimenzije da ukaže onoj koja kaska, makar za buduće generacije a onda otišao pa kad ga shvate dobrim dijelo, tj. kritična masa i uz to opozicija drugih bude od koristi, kako reče na kraju članka „Problem povećanja ljudske energije“ (1900). Uz to imamo i njegovu duhovnost koja tek zavređuje posebnu pažnju, i onda dobijamo još kompleksnijeg i interesantnijeg Nikolu Teslu, kao zbilja veliku rijetkost u naučnom svijetu i u ono vrijeme a posebno danas.
  To je to što svakom koji je BUDAn, donese zanimanje za Teslu a sa njim i dobar dio zanimljivosti, zadovoljstva i radosti jer se stvari sve jače razumiju… otvaraju se vidici dalje. Kada mi danas dobar dio mojih kolega, istoričara, makar dijelom istražio Teslu, istorijska nauka bi dobila duhovnost jer korelacije su uvijek moguće a civilizacija je u ogromnim problemima, a nauke-one su upropašćene, odnosno napredak im je stopiran onda kada su se spojili evolucionizam i relativizam.
  To je to što koči sve, a ostalo je samo dodavanje ulja na vatru. I tako civilizacija danas ne liči ni našta drugo, no na jedan veliki Faradejev kavez. Ostaje samo nada da će se zlo samo uništiti, jer je skoro pa doseglo vrhunac da može otpočeti s urušavanjem. Ostaje nada i dobra realna naučna pretpostavka, da će se stvari promijeniti.

  • Any каже:

   Mah sverde1 taki ki so takšni, po tvoje ne zardvi če ne spamajo so najboljši , neko sočno objavo daj na blog, kak video ali pa kaj, pa pošlji malo okoli, takom ko veš da bojo veselo naprej Če boš imel srečo boš dobil kar nekaj obiska pa tudi backlinkov, ker taki ki niso zardvi včasih delajo čudeže .

 2. Vladimir каже:

  Mislim da je inžinjer Nemanja Jevremović u Americi izveo takođe kratak bežični prenos, kako prije par mjeseci saznah od prijatelja. Inače, evo njegovog sajta ako koga zanima:

  http://www.teslapl.ca/index.php

 3. Stojan каже:

  Gostovao je on i na Kolarcu pre 10-tak godina i prikazao filmic o svom eksperimentu, ali to je bilo na daljini od 1m (jednog metra)

 4. Stojan каже:

  Nastavak
  Preneo je ustvari impuls iz kondenzatora. Ispucao ga je na ciljanu tacku, koja je bila ustvari drugi pol tog kondenzatora – cirkuska predstava

 5. Vladimir каже:

  Pošao je i malo dalje….

 6. Gordon Flash* каже:

  Na prvi pogled ta mikronska žica je veoma tanka u odnosu na snagu prenete elektro magnetne energije pa sobzirom da smo navikli da očekujemo da veliku svagu povodimo KROZ veću PROVODNU „CEV“ „ELEKTRONA“ taj nam trend stvara impresiju paradoksa..jer tanana provodna nit „provodi“veliku struju ?!
  ..ali pritom neznamo da objasnimo „paradoks“ jer neznamo da ELEKTRONI NE POSTOJE I NEZNAMO PRAVU PRIRODU E N E R G I J E ELEKTRIČNOG POLJA I njegovu formu ELEKTRIČNO-MAGNETSKE talasne energije *E_TARa*
  ..ako hoćemo da objasnimo ovu pojavu morama uzeti u obzir OGROMNU ENERGIJU ELEKTRIČNOG POLJA KOJA JE SPREGNUTA U SVAKOM TORUSU = VRTLOGU *E_TARskog* svakog atoma koji sačinjavaju mikronsku žicu.Takođe moramo imati u „vidu“ da i svetlosna talasna energija ima tendenciju da na nano rastojanjima od centra atomskih vrtloga PRATI KRIVINU ILI SKREĆE SA PRAVOLINIJSKOG PROSTIRANJA NIZ ATOMSKU POVRŠINU upravo zbog interaktivnog atraktivnog međudejstva superponiranja energija električnih polja atoma mikro provodnika i sprovedene na taj način strujne energije.
  Ja bih tu pojavu nazvao »ADHEZIONO Sprovođenje« koja važi i za fluide

 7. Gordon Flash* каже:

  Za razliku od unutrašnjeg adhezionog sprovođenja unutar kristalne rešetke provodnika klasičnog provođenja momenta jednosmerne faze strije, SPOLJAŠNJE ADHEZIONO SPROVOĐENJE U VELIKOJ MERI NE IZAZIVA foniranje atoma = toplotnu međuatomsku intervibraciju, baš kao kada perete kosu pa mlaz vode slepi i stisne pramen u snop oko koga teče fluid koji teži da ga ispravi i obrnuto,zakrenete li snip pramena i voda će pratiti krivinu.

 8. Прока Проналазач каже:

  Може ли ико да објасни резонанцију или бар зашто такав назив :
  резонантни једнопроводни..систем ? Хвала .

 9. Gordon Flash* каже:

  ..ako zaosciliramo jedan atom visokofrekventnim el-mg poljem onda će on emitovati el-mg polje u *E_TAR* okolo sebe kao antenski predajnik i njegova energija izazvaće oscilovanje u susednom atomu provodnika iste vrste sa istim frekventnim fizičkim karakteristikama,tako da će i suseni atom kao prijemna antena zaoscilirati i postati novi predajnik koji opet izaziva oscilacije u okolini i u prvom atomu vraća deo el-mg talasne energije,SINHRONA INTERAKCIJA OSCILACIJA IZMEĐU DVA ATOMA U PRIMOPREDAJNOJ ULOZI KOJI SE POBUĐUJU NA ISTOJ FREKVENCIJI SU DVE TAČKE KOJE MOGU BITI CENTRI STOJEĆEG TALASA U KRISTALNOJ REŠETKI PROVODNIKA,tako se energija ne gubi na toplotno foniranje nekom nerezonantnom oscilovanju nego vraća svim atomima u provodničkom nizu koji postaju čak i kao generatori novog priraštaja rezonantne energije.
  ..kroz taj mikro provodnik uspostavlja se rezonantni stojeći talas BEZ OMOVOG OTPORA,a njegova energija se formira duž provodnika..tu „struja““elektrona“ne „teče“ nego vibriraju električna polja svih atoma kao primopredajne antene u interakciji ENERGETSKOG ELEKTROMAGNETNOG A NE ELEKTRONSKOG PROVODNIKA.

 10. Бранислав каже:

  Колико путања енергетског тока има везе са цветом живота и тајном геометријом?

 11. Rae каже:

  Uspešni virusi? Obstajajo še? Odvisno kak drnfiieaš uspešno’. Ampak tako kot včasih virusi niso več uspešni.

 12. MIKI каже:

  Milim da je prebacivanje elekektrične energije bežičnim putem stvar budućnosti i da bi to jedino mogla da ostvari realno kvantna fizika.

Ostavite komentar