Uzroci slabljenja vida i efkasne vežbe za oči

Poboljšajmo vid jednostavnim vežbama

…20 min. dnevno za nekoliko nedelja daju rezultate…

 

Mnogi su posle 40. godine  pogođeni slabljenjem vida ili presbiopijom i spontano počinju da  odmiču tekst  koji čitaju ili predmet da bi oštrije videli.

Presbiopija tj. staračka dalekovidost,  važi za problem koji se javlja sa starenjem, za razliku od astigmatizma kratko i dalekovidosti koji  su uslovljeni oblikom jabučice ili spoljnim faktorima, staračka dalekovidost nastaje usled postepenog zadebljavanja i stvrdnjavanja sočiva unutar oka. Smatra se da su ove promene  u vezi sa promenom proteinskih komponenti sočiva. Sočivo stvrdnjava i gubi elasticitet, takođe i mišićna vlakna koja okružuju sočivo sa godinama se menjaju pa zbog ograničene elastičnosti oko ne može objekte u blizini više da jasno prepozna.

 

Postoje vežbe za oči koje nesumnjivo pomažu kod staračke dalekovidosti.

Fokusiranje pogleda na bliski i udaljeni objekat

Držite palčeve oko 15 cm. ispred sebe. Pokušajte da jasno vidite palčeve. Posle jednog do dva minuta usmerite pogled na drugi objekat koji je otprilike tri metra udaljen od vaših palčeva ali se nalazi u istom smeru. Fokusirajte pogled ponovo na palčeve. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta i zatim pokušajte da sa svakim udahom menjate objekt gledanja. Radite ovu vežbu pet do deset minuta

Zumiranje

Sednite pravo. Ispružite ruku pokušajte da palac držite u položaju autostopera. Približavajte palac očima i pokušavajte da zadržite oštrinu pogleda. Udaljite palac ponovo ispruživši ruku. Ponavljajte ovu vežbu pet minuta.

Palming

Vrlo delotvorna metoda kod umornih očiju i zamućenog vida

Trljajte dlanove jedan o drugi tri do četiri minute, dok ne osetite toplinu. Zagrejane dlanove položite u obliku kupe na oči tako da su prsti položeni na čelo.

Mirno držite ruke i pazite da ne prolazi svetlo između prstiju. Posmatrajte mrak ispod dlanova i osetite toplinu površine dlanova. Vežbu više puta ponovite.

Kruženje očnih jabučica

Ova vežba opušta očne mišiće. Njime  se poboljšava krvotok u okolini očiju i dovodi više kiseonika i oči.

Sklopite oči kružite očnim jabučicama u pravcu kazaljke na satu i u obrnutom pravcu. Ponoviti deset do petnaest puta.

Na gore, na dole i u stranu

Predstavite jedan časovnik ispred sebe. Pokrećite oči dvadeset puta od 12 do 6. Zatim dvadeset puta sa 9 na 3. Posle toga pokrećite oči da kruže u pravcu kretanja kazaljke i obrnuto. Sklopite oči i mirujte neki momenat.

 

Već 20 minuta vežbanja  dnevno mogu za nekoliko nedelja poboljšati vid. Predmete koje smo videli zamućene, videćemo oštro i jasno.

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Uzroci slabljenja vida i efkasne vežbe za oči”

  1. Dr Cosovic Milka каже:

    Jako mi je drago sto postoji ovaj sajt i slicne njemu.Licno sam se uverila u delotvornost vezba za oci i rado ih preporucujem.
    Srdacan pozdrav!
    Dr M.Ćosović

Ostavite komentar