RoboCup 2012: I roboti igraju fudbal

U Mexico City-ju je održano prvenstvo RoboCup 2012, gde je nemačka  momčad „NimbRo“ Univerziteta u Bonnu osvojila prvenstvo.

Iako je nemački reprezentativac u polufinale Euro 2012 izgubio od Italije, , humanoidni robot fudbalskog tima iz Bona su uspeli ponovno osvojiti naslov svjetskog prvaka u klasi TeenSize.
Više od 370 ekipa iz celog svijeta su učestvovali u takmičenju u raznim kategorijama.

Tim NimbRo iz radne grupe „autonomni inteligentni sistemi“ Instituta za računarsku tehniku Univerzitetu u Bonnu, je u finalu pobedio japansku ekipu sa 6:3.  Osim toga, NimbRo je osvojio i nagradu Louis Vuitton za najbolje rešenje Humanoidnog Robota i pored jake internacionalne konkurtencije.
Liga Humanoidnog robota predstavlja robote sa ljudskim oblikom. Održavaju se fudbalske utakmice sa po tri igrača po ekipi a komunikacija je preko WLAN-a – znaći bezžično.
Kao tehnički izazov se može smatrati to da roboti pokazuju veštine koje su važne za igru: double-pass, voditi loptu oko prepreka i baciti loptu. U gotovo svim humanoidnim robotima se primenjuju do dvadesetak elektromotora, veći broj senzora pritiska i temperature kao i jedna do dve video kamere. Roboti funkcionišu potpuno autonomno. Poseban izazov za robota je održavanju ravnoteže i nalaženje cija gde se treba šutirati. Ako robot padne on mora sam ustati potpuno automatski.

Kontakt: Dr. Sven Behnke (Univerzitet u Bonnu) chair-humanoid@robocupgermanopen.de

http://www.ais.uni-bonn.de/nimbro/Humanoid/

.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar