Uspješno realizirana trodnevna manifestacija Tesla & friends 2012 u povodu Teslina rođendana

Ovogodišnju 156. godišnjicu rođenja znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle, bogatim programom predavanja, rasprava i druženja te tradicionalnom večeri znanosti i inovativnosti „Tesla & friends“, obilježila je od  9. do 11. srpnja, Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.


U sklopu trodnevnih događanja, prva u nizu bila je konferencija „Tesla u Zagrebu 2012“ kojoj je domaćin bila HGK-Komora Zagreb gdje su na temu „Značaj Teslinih izuma i patenata koji su obilježili moderan svijet i nepoznati Teslini izumi kao rješenja problema današnjice“,  o Tesli i njegovim izumima govorili  hrvatski i srpski znanstvenici i inovatori, Goran Marjanović, inovator i istražitelj Teslinih izuma iz Beograda te Mladen Martinis, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković.

Proslava se nastavila na sam dan Teslina rođenja 10. srpnja tradicionalnom večeri posvećenoj inovativnosti, znanosti i stvaralaštvu ‘Tesla & friends’, koju su u Hotelu Regent Esplanade svečano otvorili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Skupštine grada Zagreba Davor Bernardić te izvršna direktorica AmCham-a  u Hrvatskoj Andrea Doko.  U sklopu programa održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali hrvatski i strani znanstvenici. Na temu Teslinih izuma svoj su doprinos u izlaganju  dali  dipl. ing. Goran Marjanović, neovisni istraživač iz Beograda, dr. sc. Mladen Martinis, stručni savjetnik sa Instituta Ruđera Boškovića, Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja, te Davor Pavuna, fizičar koji je zbog odsutnosti, na zadanu temu pripremio video materijal. Po prvi puta bio je organiziran i okrugli stol s najmlađim Teslinim štovateljima, na kojemu su o njegovim izumima govorili učenici zagrebačkih osnovnih škola te najmlađa štovateljica Nikole Tesle u svijetu – trogodišnja Sara Teslak iz Rijeke.

U sklopu programa pobjednicima je iz tri kategorije svečano dodijeljena godišnja nagrada ‘Nikola Tesla – Genij za budućnost’. Nagradu iz kategorije Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli osvojila je učenica OŠ kralja Tomislava, Petra Tumir.  U kategoriji Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle, replika nekog Teslinog izuma prvonagrađeni je mladi zagrebački srednjoškolac Tino Herljević s projektom Solarnog termo generatora – STG1, dok je u kategoriji  Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja u kategoriji zaštita okoliša nagrađen hrvatski poduzetnik Đuro Horvat i tvrtka Tehnix s projektom MBO-T, suvremena tehnologija gospodarenja  otpadom.

Manifestaciji su nazočili i uglednici iz područja znanosti, umjetnosti, obrazovanja te političkog i društvenog života Hrvatske kao i gosti iz inozemstva.

Proslava Teslinog rođendana završila je  11. srpnja predavanjem Renata Filipina u demonstracijonom kabinetu Tehničkog muzeja. Ove se godine proslavi Teslinog rođendana pridružio i Hotel Regent Esplanade koji je čitav tjedan posvetio Tesli a i ove je godine u ponudi imao jedinstveni desert posvećen Tesli, ‘Tesline munje by Regent Esplanade’.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “Uspješno realizirana trodnevna manifestacija Tesla & friends 2012 u povodu Teslina rođendana”

  1. medide каже:

    jako si dobra bravo i tvoj djed je pokazao mojoj sestri. resmija te jako te pozdravlja i pozdravlja tvog djeda boskota dumancica

Ostavite komentar