Brza hrana oštećuje pamćenje

junk-food-19637608Prema naučnoj studiji sa Univreziteta u Novom južnom Velsu u Australiji kognitivni učinak  mozga može biti pogoršan već ako samo  nakon nedelju dana jedemo vrlo slatku i masnu hranu. Za još veću brigu je i da je to dejstvo trajnog karaktera, to pokazuje da je brza hrana još otrovnija nego što se mislilo.

U okviru studije australijski naučnici su da bi preciznije ispitali vezu između energetski jake hrane i slabljenja kognitivnih sposobnosti izložili pacove mesec dana “dijeti brze hrane”. Životinje su dobijale hranu pripremljenu sa kolačima, keksom, mašću i desetoprocentnim rastvorom saharoze. Kontrolna grupa je dobijala normalnu hranu bez dodataka.

Kako su istarživači zapazili kod pacova koji su jeli brzu hranu se već posle kratkog vremena pokazalo vidno pogoršanje kognitivnog učinka. Pokazala se kod prepoznavanja mesta: životinje su bile slabije u stanju da prepoznaju ako je jedan predmet premešten na drugo mesto. Značajno je nastupila kod pacova upala hipokampus regije u mozgu koja je zadužena za prostorno pamćenje.

„Znamo da telesna masnoća vodi do upalnih procesa u telu, ali tek u novije vreme smo ustanovili da izaziva promene u mozgu” rekla je Margaret Moris upravnica farmakološkog imstituta univerziteta.” Kod ovoh ispitivanja je najviše bila upadljiva brzina sa kojom se odigralo pogoršanje… Naše cifre ukazuju da se oštećenja nisu povukla  kada su pacovi ponovo hranjeni normalnom hranom, što je vrlo uznemiravajući rezultata.

Osim toga naučnici su ustanovili  da pojedini aspekti pamćenja kod pacova ostaju pošteđenji. Na primer životinje, hranjene brzom hranom, zadržavaju sposobnost da prepoznaju predmete

Za naučnike su pacovi najpovoljniji za ispitivanja jer je njihova fiziologija našoj: Slični organi, sličan telesni plan, slični hormoni kao i nervni sistem. Polazeći od toga prof. Moris dolazi do zaključka da delovanje brze hrane na pamćenje i opažanje može lako pogoditi i ljude.

 

 

„Naslućujemo, da ta saznanja mogu biti relevantna i za ljude. Ishrana upliviše mozak u svim životnim uzrastima, ali sa porastom godina je od posebnog značaja i može biti važna u sprečavanju opadanja kognitivnih sposobnosti. Kod starijih ljudi je verovatnoća propadanja pri nezdravoj ishrani daleko veća.”

Energetski jake životne namirnice mogu uplivisati funkcionisanje hipokampusa, povećan unos dovodi do povećanja telesne težine, jer utiče na epizodni sećanje- ljudi ne primećuju unutrašnje signale  ili ne primećuju kad su dovoljno pojeli.

 

Dailymail.co.uk

ScienceDirect.com

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar