Postoji i drugačija medicina

VUKOmalovažavanje  tradicionalne medicine, pa samim tim i omalovažavanje njenih dobrih terapijskih rezultata koristilo bi samo monopolističkim interesima.

Načelo pluralizma, kao što znamo,  podrazumeva poštovanje vrednosti drugog i drugačijeg, poštovanje njegove logike i filozofije, njegovih načina te njegovih tumačenja i obrazloženja.

Kao što postoji svet drugačiji od sveta kolege Zorana  Radovanovića, tako postoji i drugačija medicina. Otuda,  kolega Radovanović nema razloga za brigu. Niko ozbiljan ne“utrpava“ metode tradicionalne (alternativne, komplementarne) medicine u okrilje danas dominatne nauke. Tradicionalna medicina, naime, nije utemeljena u kartezijanskoj dualističkoj  paradigmi.  Zasnovana je na drugačijem, holističkom  tumačenju čoveka i sveta.  A ljude, kao i institucije  kartezijanske civilizacije privukla je svojim  dobrim terapijskim rezultatima.  Postavlja se, stoga, ne samo pragmatično nego i etičko  pitanje: da li ćemo pred tim dobrim terapijskim  rezultatima da zatvaramo oči? Makar to bilo i u vidu njihovog minimiziranja.  Omalovažavanje  tradicionalne medicine, pa samim tim i omalovažavanje njenih dobrih terapijskih rezultata koristilo bi samo monopolističkim interesima. Monopol, pak,   i neizbežni monopolistički interesi se, najjednostavnije rečeno, nisu  pokazali dobrim. Njihove nepovoljne posledice se danas, između ostalog,  očituju i u domenu zdravstvene zaštite koja je  u mnogim sredinama pod monopolom zvanične medicine. U tom smislu kolega Radovanović nam je sjajno ukazao na moto: „Neka cvetaju svi cvetovi“. Taj moto nas, naime,  direktno vodi do načela pluralizma. Kada je pak reč o pluralizmu,  ovde smo nekako prihvatili politički pluralizam, a donekle i onaj kulturalni, kao i onaj religijski. Postoje, dakle uslovi da  u većoj meri prihvatimo i terapijski, odnosno medicinski  pluralizam. A to bi  pre svega značilo da metode tradicionalne medicine  ne tumačimo namah, prema  ovdašnjem  dominantnom sistemu vrednosti i  prema dominantnom  pogledu na svet.  Načelo pluralizma, kao što znamo,  podrazumeva poštovanje vrednosti drugog i drugačijeg, poštovanje njegove logike i filozofije, njegovih načina te njegovih tumačenja i obrazloženja.  Saobrazno tome, prihvatanje terapijskog pluralizma  omogućilo bi da i kod nas razvijemo sistem integrativne zdravstvene zaštite, odnosno  sistem koji je zasnovan na institucionalizovanoj saradnji terapeuta zvanične i terapeuta tradicionalne medicine. Prema iskustvima sredina gde je to, na razne načine, već učinjeno rezultat je trostruka dobit: dobit za korisnike  sistema zdravstvene zaštite, dobit za zdravstveni sistem i dobit za državu.

Prof. dr. Vuk Stambolović

Zagovornik integrativne zdravstvene zaštite

Članak izašao u rubrici POLEMIKA, POLITIKA 25.04.2016

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

2 Responses do “Postoji i drugačija medicina”

  1. Gyula Reznicsek каже:

    Možda nije toliko teško da se prihvati novo, ako u suštini, već u početku razumemo to, da nije reč o tome da se dosadašnja znanja bace u stranu, – bilo da se radilo o akademskoj medicini (klasična), homeopatji, akupunkturi i svim duhovnim i prirodnim mogucnostima lečenja koje se temelje na manipulaciji simptoma – nego li je potreba, da njihovu upotrebu stavimo na nove temelje. Na temelje ontogenetskog sistema, lezija i mikroba. Promena paradigme lečenja-isceljenja. Da se ne bi simptomi manipulirali, nego na temelju stvarnih uzroka, isceljenja bi se pomagala. Uzroci su nam uvek a stvarnoj duši, jer stvarna duša je ta, koja procese određuje.

    Sta je „bollest „, bioloski konflikt i od cega je to?
    Roberto Barnai, osnivaca naucne oblasti Biologika.
    On stavlja u novi fokus zastrašujući rak, karcinom.
    Sta je bioloski konflikt i od cega je to?
    Od cega je dramatican?
    Kako da budemo na njega spremniji?
    Nema borbe, nego razumevanja… 🙂
    Ipak, u korist cega je bioloski konflikt?
    Hocemo li se istrebiti, ili sretno ziveti?
    Hocemo li preuzeti odgovornost za sebe?
    Jesmo li spremni, da se za sebe brinemo?
    Hocemo li se uhvatiti za ruke?
    Hocemo li zadovoljiti nase potrebe?
    Hocemo li da zivimo, svesni i sretni?
    https://www.youtube.com/watch?v=KrHlYfWryy8

    Radi se o naučnoj oblasti prikaza stvarnog biologičnog rada našeg organizma i o mogućnostima rešenja i prevencija. Krajnje je vreme, da i na ovim prostorima ljude rasteretimo tereta bolesti, i da su mikrobi ti koji nas napadaju. O raku i metastazi da ni ne govorimo.

    Prim Biologika se oslanja na prirodno naučno dokazanih i verifikovanih 5 Prirodnih Zakona (GNM – German New Medicine) sa strane Dr. Ryke Geerd Hamera i na Biologiku-Novu Medicinu (Uj Medicina) koja je osnovana sa strane Robert Barnai-a i dao je slikovit i za svakog čoveka razumljivi sistem, teoretskog rada Dr. Ryke Geerd Hamera.

    Spoznaja 7 Zakona Prim Biologike daje istaknutu važnost vremenu kao važnom faktoru u korist lakšeg i pravog razumevanja procesa, pa i iznalaženju rešenja. Isto je od iznimne važnosti prevencija. Znači samo o nama ovisi, hoće li vreme raditi za nas, ili za leziju.

    I jos mnogo-mnogo Zdravlja… <3
    PROMENA PARADIGME LECENJA ! ! !
    Nema kancera, metastaze, bolesti ni napadajucih mikroba… 🙂
    Prim Biologika – Page – Oldal – Stranica
    https://www.facebook.com/PrimBiologika

    7 Zakona Prim Biologike <3 <3 <3
    http://issuu.com/gyula_julius_reznicsek/docs/0_prez_7_zakona_prim_biologike
    Razotkriva RAZLOG "bolesti" u funkciji značaja vremena ! ! !
    Sve ostalo je tretman, manipuliranje simptoma…
    Bilo cime ili nacinom da je cinjeno…

  2. Zorana Dabić каже:

    Bravo za otvoreno iznošenje istina.
    Monopolistička medicina, zasnovana na ogromnoj moći novog svetskog poretka,
    “ Lečenje“ bazira na simptomatici, a ne na kauzalnom pristupu. Ne leči čoveka, već bolest tretira izolovano, kao terapijski eksperiment.
    Kroz Vakcinisanje, doniranje organa, zataškavanje istina o toksičnosti hemijskih lekova, ubijanja naučnika koji su dokazali nesvrsishodnost i pogubnost određenih lekova i vakcina, zatim kroz nedelotvorne alopatske lekove i ogromnog novca za medicinske usluge,
    stvorila je nehuman, pristupačan samo bogatima, odnos prema pacijentu,
    koji u medicinskom protokolu nije Čovek „od Boga stvoren“ već „nosilac simptoma bolesti“. KRAJNJE JE VREME DA ODUHOVIMO MEDICINU I DA JE VRATIMO BOŽANSKOj MEDICINI, koja je postojala u davna vremena pre monopolističke kvazi medicine laži i moći novca. KRAJNJE JE VREME DA LEČIMO ČOVEKA, A NE BOLEST. Simptomatski Alopatski lekovi indukuju nove bolesti izazvane toksičnim delovanjima apsolutno nedelotvornih lekova. Pacijenata uvlače u beskrajan krug indukovanih bolesti.Time povećavaju količinu hemijskih lekova koji bolestan čovek mora da pije, a to donosi dobrobit samo Bigfarmi i ostalim farmaceutskim korporacijama.
    Bolest postaje unosan biznis, jedan od najisplativijih, koji bez iznude,dobrovoljno,parolom „sve radi zdravlja“ donosi ogroman novac proizvođačima lekova.
    Pa ko bi od proizvođača tada razmišljao o IZLEČENJU, kada je protokol lečenja beskrajan i završava protokolarnom(establišment monopolističke medicine) i neminovnom, stručno determinisanom smrću.Dakle, hronično bolestan čovek i smrt su krajnji cilj današnje kvazi medicine. Što se pre osvestimo, pre ćemo ozdraviti. Zdravi bili.
    mr ph Zorana Dabić,dipl,farm

Ostavite komentar