AKUPUNKTURA

DELOVANJE NAUČNO OBJAŠNJENO

Piše: Branka Mraz

Akupunktura je konačno naučno objašnjena i njeno delovanje nesumnjivo potvrđeno u visokim naučnim ustanovama. Naučnici su dokazali da pouzdano deluje kod ublažavanja bolova, depresije i različitih tegoba sa leđima i prereoručuju je kao ravnopravnu ili  često bolju metodu za primenu na obolelima a uz to znatno jeftiniju. Verujemo da je ovo samo početak prihvatanja ove izvrsne tradicionalne metode od strane školske medicine, a koja se u praksi potvrđuje više od 4000 godina na najbolji način.

Ročester/ USA – Medicinarima sa“University of Rochester Medical Center” je uspelo da identifikuju organski molekul adenosin kao glavnu komponentu delovanja akupunkture pri ublažavanju bola. Zasnovano na ovim otkrićima, bi naučnici mogli da utrostruče efekat ublažavanja bola ovom tradicionalnom metodom kroz dodatke medikamenata.
Kako je predstavio istraživač Dr. Maiken Nedergard u magazinu “Nature Neuroscience”, ispitivanja su koncentrisana na Nukleosid Adenosin čija je uloga poznata kod regulacije sna i upravljanja srčanim frekvencijama. Osim toga adenosin deluje i kao prirodno sredstvo protiv bola u unutrašnjem sloju kože gde npr. posle neke povrede blokira nervne signale i ublažava bol na sličan način kao anestetik Lidocain. U svojim istraživanjima naučnici su otkrili da je ova hemikalija osetno aktivnija u unutrašnjosti tkiva kroz akupunkturni tretman.

Ispitivano je delovanje akupunkture na periferni nervni sistem, dakle nerve u našem telu koji nisu deo mozga i kičmene moždine, čime su dopunjene ranije studije kojima se moglo dokazati da je Centralni nervni sistem akupunkturom doveden do toga da luči prirodne endorfine.
U nekim delovima sveta akupunktura je već duže od 4 000 god. glavni oslonac medicinskog tretmana. Mnogi ljudi su skeptični samo zato jer taj postupak nisu sasvim razumeli.“ „Kroz naše istraživanje dali smo informacije o fiziološkom mehanizmu kojim se akupunkturom smanjuje bol u telu.“.

U eksperimentima naučnici su tretirali miševe sa poznatim bolovima na jednoj nozi 30 min. standardnim tretmanom (lako uvrtanje igle svakih 5 min.) jedne određene akupunkturne tačke u blizini kolena.

Pri tome naučnicima je uspelo da miševima sa normalnim nivoom adenosina u pogođenom tkivu smanje tegobe za dve trećine. Ukoliko bi adenosin bio blokiran tretman ne bi bio delotvoran. Uz to se pokazalo smanjenje bola i bez akupunkture kada je delotvorna materija bila veštački unesena. Tokom i nakon akupunkturnog tretmana u pogođenom tkivu je konstatovan povećan nivo adenosina i do 24 puta.


Pošto su naučnici ustanovili ulogu adenosina, testirali su efekat sa medikamentom “Deoxycoformycin“, koji se koristi kod raka i poznat je da otežava prodor adenosina iz tkiva. Kroz taj dodatak je akupunkturni efekat bio dramatično povećan, kada je nivo adenosina u mišićima i istovremeno dejstvo trajanja tretmana skoro utrostručen.

„Poznato je da se akupunkturom oslobađa verovatno čitavo mnoštvo različitih mehanizama“ komentariše rezultate Dr. Josephine P. Briggs direktorka američkog „Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu” na “Nacionalnom institutu zdravlja“. „Ova brižljivo izvedena studija identifikuje adenosin kao novu ključnu komponentu u procesu. Radi se o interesantnom prilogu rastućem razumevanju kompleksnog zahvata akupunkture.“

Stanford/ USA prema jednoj do sad jedinstvenoj studiju na “Stanford University School of Medicine” akupunkturom je moguće ublažiti depresiju tokom trudnoće i njome stičemo istinsku alternativu za psihofarmatike.

Kako su lekari i psiholozi kao i psiholozi ponašanja Rachel Manber i Deirdre Lyell objavili u stručnom listu Obstetrics & Gynecology“, akupunkturni tretman predstavlja u slučajevima depresije tokom trudnoće sasvim odgovarajuću alternativu antidepresivima.

Prema ispitivanjima pati okruglo 14% žena tokom trudnoće od teške depresije. Kako i zašto dolazi do duševnog pomračenja, oko toga se nisu još složili, ali naslućuju da bi u većini slučajeva hormoni mogli biti odgovorni za psihološke promene. Nelečene depresije mogu predstavljati rizik kako za majku tako i za novorođenče.

Prema podacima “American Journal of Obstetrics and Gynecology ” se potrošnja antidepresiva tokom trudnoće između 1999. i 2003. udvostručila. Značajna većina pacijentkinja odbija lečenje iz razloga rizika po daljnju trudnoću. Upravo zato je veoma važno naći odgovarajuću alternativu antidepresivima.

U svom istraživanju naučnice su ispitale 150 žena između 12 i 30 nedelje trudnoće, kod kojih su se pokazali jasni znaci trudničke depresije. Pored oba dvomesečna alternativna tretmana, masaže i istovremeno antidepresijske akupunkture, bila je takođe kontrolna grupa masitana i prividno akupunktirana na mestima koja prema učenju akupunkture ne mogu proizvesti učinak na depresiju.

63 procenta pacijentkinja koje su ciljno tretirane akupunkturom protiv depresije, svedočile su o jednom jasnom povlačenju teškoća do 50 posto. U druge dve grupe (masaža i prividna akupunktura) moglo se ukupno poboljšanje ustanoviti kod 44 posto pacijentkinja.

Time ova studija potvrđuje neke ranije rezultate ispitivanja u vezi delovanja akupunkture generalno kod depresije. Doduše, nema metode koja bi odgovarala svim zahtevima i pacijentima, ali akupunktura treba da postane jedna od opcija u lečenju depresije“, komentariše Lyell „Nadam se, da će rigorozno primenjena metodika našeg kontrolisanog slepog ispitivanja i naši rezultati piti priznati, jer potvrđuju da tradicionalna akupunktura dovodi do jasnog poboljšanja kod tegoba depresije.“

London – pacijentima sa problemima sa krstima, kako preporučuje britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS), bi pored ostalog trebalo ponuditi akupunkturni i manuelnu terapiju. Ovde se radi o prvoj preporuci za primenu alternativne metode lečenja od strane nekog nacionalnog medicinskog gremija koji je u tome podržan i od Nacionalnog instituta za zdravlje(NICE)

Prema njima, britanski uzor, nemački Institut za kvalitet i privređivanje u zdravstvu (IQWIG), položio je dokaze o delotvornosti akupunkture najmanje kod problemima leđa. Uz to je ova metoda jevtinija nego što je slučaj kod sprovođenja metoda lečenja školske medicine u slučaju gde se poboljšanje ne može očekivati.

„Pacijenti čiji bolovi ne mogu biti ublaženi školskom medicinom, bi trebalo da imaju izbor primene različitih terapija u šta pored sporta spadaju akupunktura i hiropraktička manuelna terapija.“

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar