NAJSTARIJI PRIKAZ NEBESKOG SVODA

Pripremila: Branka Mraz

Tajanstveni bronzani disk prečnika 32 cm, pronadjen 1999. god. zajedno sa drugim bronzanim komadima u Nemačkom mestu Nebra i sa preko 3600 godina starosti je dugo predstavljao tajnu za naučnike.

Geohemijski sastav zlatnog nebeskog diska u potpunosti odgovara zlatu iz reke Karnon u Kornvalu, Engleska, tvrdi geo-arheolog Gregor Borg sa Univerziteta Hale. Bronzani nebeski disk sa zlatnim aplikacijama Sunca i zvezda, pokazuje najstariji konkretan prikaz zvezda na svetu i to iz navedenog perioda. Pronašao ju je u međuvremenu osuđeni pljačkaš arheoloških nalazišta. Do 2002. godine bila je na sigurnom u Švajcarskoj te otkupljena od Nemačke je sada je izložena u Haleu.

Grupa istraživača oko Borga ispitala je okruglo 300 nalazišta zlata u čitavoj Evropi. Tako je jedna grupa u kojoj je bio arheometalurg Ernst Pernika iz Tibingena i geološkinja Anja Ezer iz Halea izdvojila Englesku kao dobavljača zlata. „Kulture bronzanog doba iz Engleske i srednje Nemačke očito su imale daleko bliže veze nego što se do sad smatralo” , kaže Borg.

Lim potiče iz Kornvala (Engleska), to su naučnici objavili još krajem 2009. Teza da bi zlato moglo dolaziti iz Rumunije, bazirala se na ispitivanju arheoloških nalaza. „ Ali to je prerađeno zlato. Mi smo ispitali prirodna nalazišta širom Evrope” , kaže Borg. Istovremeno je potvrđeno da bakar za bronzani disk potiče iz regiona Mitelberg kod Bišofshofena u Austriji.

Na skoro pravilnom kružnom disku prečnika 32 cm. Nalaze se zlatni crteži koji su protumačeni kao luk horizonta, brod, Mesec, Sunce i zvezde. Prema saznanjima arheologa korištena je kao kultni objekat i kao sunčev i mesečev kalendar. Ispitivanja materijala ovog predmeta spadaju još od 2005. u jedan veliki svetski istraživački projekat vezan za bronzano doba.

Stručna interpretacija na homepage: www.nettboxx.de/wolfgangkampfmeier

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar