PRONAĐENE DVIJE PROSTORIJE U PODZEMNIM TUNELIMA “RAVNE”

Tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” otkrio je dvije prostorije u kompleksu podzemnih tunela “Ravne”. Prostorije su pronađene nakon što je stručni tim Fondacije započeo s čišćenjem jednog tunela koji je bio sastavni dio tzv. “Novogodišnje raskrsnice”. Ova raskrsnica je  udaljena 220 metara od ulaza.

Nakon izbacivanja naslaga šljunka kojom je bila zatrpana ova raskrsnica radnici Fondacije ušli su u prostoriju visine četiri metra, dužine osam metara i širine oko četiri metra. To je do sada najveća pronađena prostorija površine 32 kvadratna metra. Iz ove prostorije se račva čak sedam tunelskih prolaza u različitim pravcima. Svi su oni zatvoreni ubačenim šljunkovitim materijalom.
Nakon što je tim Fondacije započeo s čišćenjem jednog od tih prolaza ispostavilo se da je na samo dva metra od prve prostorije locirana druga prostorija. Njena visina je četiri metra, a površina oko 16 kvadratnih metara.

Ove dvije postorije su odjeljene pregradnim zidom od konglomerata. Nakon ulaska zraka u prostorije došlo je do manjeg osipanja konglomeratnog materijala s plafona i sa strana. U toku je podgrađivanje ovih prostorija kako bi istraživači i turisti mogli bezbjedno posjećivati lokaciju. U prostorijama su pronađena dva suhozida koji zatvaraju ulaz u bočne prolaze i nekoliko kamenih ploča koje su ostavljene za daljnju arheološku obradu.
Ventilacija u tunelskim prolazima je i dalje odlična. Udaljenost Bosanske piramide Sunca od ovih galerija je oko 2,5 km. Kompleksu prahistorijskih podzemnih tunela je, pronalaskom ovih galerija, dodatno podignuta arheološka vrijednost.

 

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

One Response do “PRONAĐENE DVIJE PROSTORIJE U PODZEMNIM TUNELIMA “RAVNE””

  1. Petar Stojiljković каже:

    Brže bi bila shvaćena prošlost kad bi sadašnjost bila rasterećena moćnika i birokratije.Bila bi nam bolja i budućnost u koju ćemo zahvaljujući istima kasnije da kročimo i osetimo blagodeti kije će nam ista doneti.

Ostavite komentar