LETO i zdravlje po kinsekoj medicini

Piše: Dr Ana Žikić

Leto je doba poleta i živahnosti. Po kineskoj medicini leto pripada yang dobu. Da bi bili što više u skladu sa ovim godišnjim dobom treba da pronađemo i yang princip u sebi: on se ogleda u spontanom izražavanju osećanja, spoljašnjim aktivnostima…
Leto je vreme nezaustavljivog rasta. Rano buđenje a nešto kasniji odlazak na počinak su u skladu sa njim. Rad , igra , putovanja su ”aktivni” principi leta. Dopustimo unutrašnjoj lepoti i prozračnosti da sija i pronađe svoj odraz u kreativnosti.

Mnoštvo raznolikih boja svuda oko nas… Izrazite kreativnost prilikom pripremanja obroka i dizajnirate svoj ”šareni” sto za ručavanje.
Neka od letnjih pravila kuvanja su: priprema lake hrane uz prisustvo ljutog ukusa. Spremanje na visokoj temperaturi na kratko. Kuvanje na pari, potapanje hrane u vodu , treba da budu u što kraćem vremenskom intervalu. Koristi se manje soli a više vode. Obroci naravno ne treba da budu preobilni i kasni.
Zbog velikih vrućina, iz tela se gube soli i minerali, što može uzrokovati slabost ukoliko se ishranom pravilno ne nadoknađuju.
U slučaju velikih vrućina preporučljivo je popiti tople napitke i imati tople kupke čime se izaziva iznenadno znojenje, rashlađivanje tela i bolje prilagođavanje spoljašnjim temperaturama.
Leti ne treba jesti puno hladne hrane, jer ona slabi funkciju digestivnih organa , pre svega želudca. Hladna pića, hladna jela, sladoledi , po kineskoj medicini izazivaju kontrakciju i blokiraju nesmetano kretanje Qi-ja.
Po vrućem danu spremite osvežavajući obrok: svežu hranu kao što su salate, izdanci soje, zelenog pasulja, alfe-alfe, krastavac,tikvice, rotvice, tofu, čaj od hrizanteme, nane , kamilice,..Voće koje pogoduje letu su jabuke, lubenica, limun, papaja, ananas. Izbegavati veliku količinu mesa, jaja, lešnika..
Preporučljivi ljut i opor ukus u početku povećavaju temperaturu tela, ali na kraju oni ”izvlače” unutrašnju toplotu na površinu kože da bi je jednostavno “raspršili”. Toplota na površini tela ustvari reflektuje prirodu leta, pa na taj način vrućinama smo manje pogođeni. Dakle, crvene i zelene ljute paprike, sveži ( ne suvi ) đumbir, crni biber, ren, idealne su namernice leti. Treba imati u vidu i ipak ne preterati sa ljutom hranom jer se na taj način gubi i suviše yanga kao i sposobnost tela da ostane toplo tokom svežijih nastupajućih meseci.
Organi koji se vezuju za leto su srce i tanko crevo. Po kineskoj medicini srce ne samo da je odgovorno za kontrolu krvnih sudova već je blisko povezano sa svešću, raspoloženjem , memorijom, spavanjem, …
”Srce je kuća našeg duha i misli”, kaže stara izreka. Vrlo često u kineskoj medicini pojmovi “heart -mind” su nerazdvojivi. Zajedno sa jetrom , srce utiče na mozak i nervni sistem.
Ukus koji utiče na srce je gorak. Njegova fukcija je višestruka : kreće se “ka dole ” i sa sobom odnosi preterano nagomilanu vatru kako u organu tako i u meridijanu srca. Doprinosi balansu jetre, a kako je po kineskoj medicini ”jetra majka srca” , ponovo poboljšava njegov rad. Kinezi veruju da gorak ukus smanjuje stvaranje naslaga na krvnim sudovima i na taj način usporava proces ateroskleroze.
Znaci disbalansa srčanog sistema u kineskoj medicini su :
konfuznost, previše ili nimalo smeha, bledo lice, problemi u govoru (zbunjenost, zastajkivanje u isražavanju ), depresija, promene raspoloženja, gubitak pamćenja, averzija na toplotu.
Za dobru funkciju srca naročito je bitno kako putem govora izražavamo svoje emocije i misli. Potrebna je svesna prisutnost u komunikaciji kako sa sobom tako i sa drugima, nikako postojanje tzv.”mehaničkog procesa izražavanja misli”. Jakom , čistom i smirenom umu pogoduju različite vrste meditacija, joga , qi gong, u zavisnosti od odabira pojedinca.
Na početku bilo kog tretmana treba smiriti um. Zato, a naročito leti, pojedini lekari kineske tradicionalne medicine počinju tretman akupunkturnom tačkom Xinshu ( BL15 ) na ledjima koja je back-shu tačka srca. Ova tačka ima priznatu funkciju u “smirivanju i balansu srca i uma “. U jednoj od najstarijih knjiga kineske medicine “ Huang Di Nei Jing-u “ kaže se da svaki ispravan tretman prvo tretira srce.
Pored nabrojanih namernica neke od onih koje posebno utiču na smirenost i čistotu uma su : ostrige, pšenica, ječmena kaša, ovas, celer, dud, mirođija, bosiljak. Preporučuju se pečurke, naročito crvena pečurka (Ganoderma Lucidum), čija je uloga u prevenciji oboljenja i očuvanju zdravlja sve više priznata i na zapadu.
Strana sveta koja odgovara letu je jug, planeta Mars , životinja kokoška. Crvena boja u odeći ili svakodnevnoj okolini se savetuje osobama sa smanjenom energijom srca. Takođe i izgled jezika može da nam pomogne u odredjivanju dijagnoze pacijenta, pa ako je vrh jezika isuviše crven kaže se da osoba ima “puno vatre u srcu“ ( odgovarajući simptomi bi bili: uznemirenost, loš san, žeđ, gorak ukus u ustima, krv u mokraći..)
Miran um, čiste misli, puno iskrenog smeha i bezbroj razloga za radost želim vam ovoga leta!!

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar