SOLARNI AVION

Solarni avion švajcarskog avanturiste Bertranda Pikarda uspešno je prošao svoj prvi devičanski let. Letom u trajanju 87 min. na visini 1200 m su se ovi pioniri približili svom cilju da u etapama od po 36 časovnom obđu svet i to samo na bazi solarne tehnologije.

„Ova misija je bila najriskantnija faza celog projekta. Tako jedan lagan a veliki avion do sada nije još leteo. Presrećni smo,“  kaže  Andre Boršberg, CEO i suosnivač  Solar-Impulse-Projekts. Solarna letelica je bila pred hiljadama radoznalaca  startovana sa aerodroma Payerne i nakon nekoliko okreta ponovo sigurno uzemljena. Pilot je bio nemac Markus Šerdel.
Što se tiče osobne leta i manevrisanja  odgovorni na projektu izkazali su oduševljenje. „ Letelica se ponašala tačno onako kako smo se kroz simulator i nadali. Što se tiče poletanja naša očekivanja su i prevaziđena, avion se posle 200 metara sa brzinom 38km/h uspeo podići.,“  objašnjava predstavnica za javnost.
Još pre početka leta  treba sledeći bitan cilj da bude realizovan, noćni let.  Do tada je planirano pet do šest daljih  letova, na kojima će solarnom avionu biti proverena puna funkcionalna sposobnost.
U okviru  narednih letova  pokušaće se dostići  visina 8500 do 9000 metara. Predviđeno je da letelica leti isključivo pomoću energije dobijene sunčevom svetlosću.
Za svoj prvi let je avion bio opremljen sa punim baterijama.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar