Ishrana u borbi protiv virusa gripa

Ishranom se može svakako sprečiti infekcija virusom gripa, podizanjem imuniteta.
Manje je poznato da ishranom možemo da se borimo i kada je virus već u našem organizmu.

Piše: Milan Nikolić, dijetetičar-nutricionista


Ishranom se može svakako sprečiti infekcija virusom gripa, podizanjem imuniteta.
Manje je poznato da ishranom možemo da se borimo i kada je virus već u našem organizmu.
Za podizanje imuniteta koristimo namirnice, koje su najbogatije antioksidansima.
To su na prvom mestu bobice, bobičasto voće. Trenutni šampion je borovnica, divlja. Odmah za njom su malina, jagoda, ribizla, kupina i svo ostalo bobičasto voće. Ako su namirnice sušene one matematički povečavaju količinu antioksidansa.
Brokoli, kelj, i ostalo zeleno lisnato povrće takođe obiluje antioksidansima.
Citrusi (narandža, limun, grepfrut) obiluju vitaminima i flavonoidima.
Vitamin C jedan od najboljih boraca protiv infekcije nalazi se u velikim količinama u zelenom lisnatom povrću, zatim u crvenoj paprici, kiwi-u, šipurku, iglicama nekih četinara (planinski, bor, srebrna jelka i sl), ima ga dosta i u citrusima i bobičastom voću a najviše u crnoj ribizli..
Pored vitamina C, vitamin A, odnosno provitamin u različitim oblicima carotena, nalazi se u tamnom zelenom lisnatom i naranđastom povrću i voću. Šargarepa, batat (slatki krompir), bundeva, kajsija i dr.
Pored vitamina bitni su i minerali kao što su selen i cink. Selena ima u integralnim namirnicama (žitaricama) i njihovim proizvodima (brašno). Ima ga zatim u belom luku i njegovom divljem rođaku sremušu. Ali zbog slabe mineralizacije zemljišta naročito kod nas nemamo selena dovoljno u ishrani te nam je potrebno više. Tu na scenu stupa brazilski orah. Dva komada zadovoljavaju dnevne potrebe za selenom. Slobodno možete i više pojesti.
Za namirnicu bogatu cinkom preporučuju se semenke, naročito bundevine.
Beli luk bih posebno izdvojio kao najljućeg neprijatelja virusa, bakterija i gljivica. Preventivno koristiti dva češnja dnevno (u sezoni gripa). Još bolja je divlja varijanta Sremuš ili medveđi luk. Crni luk ima isto antivirusna svojstva.
Kao napitak koristiti đumbir svež ili u prahu za čaj ili sok. Ima 10 registrovanih antivirusnih jedinjenja. Slično njemu se kotira i začin kurkuma. ( Kari mešavina sadrži oba)
Od čajeva preporučuju se matičnjak, sladić sa 8 antivirusnih jedinjenja , s kojim se mogu zasladiti ostali čajevi. Isto tako kleka je odličan borac u vidu čaja od bobica , koje se preporučuju za grickanje kada se nalazimo u blizini obolelih.
Kao preventiva može se koristiti propolis u preporučenim količinama.
Međutim kada nastupi infekcija, odnosno prvi simptomi, potrebne su terapijske doze gore navedenih jedinjenja odnosno namirnica. Tada se uzimaju i 10 puta veće doze i to u mnogo manjim vremenskim razmacima. Tako na primer propolis koji se za preventivu preporučuje 3 puta dnevno po 30 kapi uzima se u prvom danu 100 kapi na svakih sat vremena pa se sutra dan smanjuje doza sa smanjenjem simptoma.
Beli luk umesto 2 češnja uzima se od 5-10 na dan.
Vitamin C se može uzeti u 5-10 puta večoj količini, a maksimalna doza se „otkriva“ kada se dobije diareja.
Odličan napitak se pravi od šargarepe, sa narandžom ili limunom , belim lukom, đumbirom, propolisom i medom po ukusu. Šargarepa ublažava miris belog luka. Još ako se ubaci čaj od matičnjaka eto pobednika.
Sokove ili napitke od gore navedenog voća i povrća, moguće je kombinovati po ukusu i stvarati sopstvene najbolje borce u zaštiti od gripa.
Na kraju bih dodao još i ehinaceju koja se koristi isključivo (tada ima najbolje dejstvo) u slučaju infekcije. Ne preporučuje se za stalno, preventivno koriščenje.
Pored navedenih antivirusnih namirnica , dobri su i stari „babski“ recepti za lečenje od prehlada i gripa. To su preznojavanje uz pomoć čajeva od lipe ili zove.
I dobre supice bogate mineralima, od gore navedenog povrća i začina, koje se mogu i procediti pa piti kao topli napitak bogat mineralima.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar