SENZACIONALNA FOTOGRAFIJA MOLEKULA

 

 

 

 

Piše: Prof. dr Vladimir Ajdačić

Zamislite da ste dobili zadatak da fotografišete jedan jedini molekul.
Imate fotoaparat, a tu je i molekul za slikanje. Ali on nikako da se smiri i nasmeši u svojoj stolici…  I, razume se, ne bi ništa od slikanja.
Tako bi to bilo kod običnog fotografa. Međutim, za čudesne fotografije zaduženi su vrhunski naučnici koji raspolažu izuzetnim znanjima i savršenom tehnikom. Sve se to steklo u IBM-ovoj laboratoriji u Cirihu, u Švajcarskoj, te je tu  dobijena fotografija jednog jedinog molekula pentacena i evo je pred vama!

Kao što možete da vidite, taj se ugljovodonik C24 H14 sastoji iz pet prstenova „postrojenih“ u liniju i međusobno spojenih u istoj ravni.
Osetljivost ove metode „snimanja molekula“ je tako velika da se mogu uočiti i hemijske veze svih 14 vodonikovih atoma raspoređenih po periferiji  molekula pentacena.
Čovek ovim po prvi put u istoriji nauke može svojim očima da posmatra detalje strukture jednog složenog molekula koga je do sada predstavljao sledećim crtežom:

Da bi se ovo postiglo, trebalo je razviti izvanrednu mernu opremu. Samo merenje polja sila atoma koji sačinjavaju dati molekul moralo je da se izvodi u aparaturi u kojoj su vladali visoki vakuum i vrlo niska temperatura. Snimanje, tj. „skeniranje“ jednog molekula,  je trajalo satima pod voćstvom kompjutera, pomoću koga je i dobijena konačna slika.

Aparatura za pogled u svet molekula

Naučnici IBM-ove laboratorije u Cirihu, koji su do savršenstva razvili metodu mikroskopije skeniranjem polja atomskih sila (AFM – Atomic Force Microscopy) veruju da će njihov rad objavljen 28. avgusta 2009 u časopisu „Science“ dovesti do novih pregnuća i saznanja od značaja za razvoj „molekularne elektronike“ i smišljenog izbora  hemijskih jedinjenja za primenu u medicini i u drugim oblastima.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar