Moguće je čitanje misli

 

 

 

 

 

 

 

Američki naučnici već duže vreme marljivo usavršavaju postupak koji bi omogućile otkrivanje nečijih najskrivenijih misli pomoću magnetske rezonancije i analize dobijenih podataka.
Upotreba skenera pri iščitavanju moždanih signala pokazala se prilično tačnom: u 80 odsto slučajeva istraživači su znali u koju od dve ponuđene slike gledaju ispitanici. Ovaj ogled je jedan u nizu kojima su naučnici pomoću magnetske rezonancije (MRI) čitali misli koristeći radiomagnetsko polje i radio-talase.
Stefani Harison, sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu (SAD), zamolio je šest dobrovoljaca da gledaju u različite slike na skeneru – jednu s krugom i gotovo vodoravnim linijama i drugu s krugom i gotovo okomitim linijama preko.
Dok su gledali slike pokazalo se da se aktiviraju drugi delovi njihovog mozga kada se promeni slika. Zamoljeni su da zapamte određeni krug, a naučnici su – analizirajući uzorke moždane aktivnosti – u velikom broju slučajeva pogodili koji je to krug.
Iako ovo istraživanje ne razjašnjava tajne čitanja misli, istraživačima omogućuje da odrede koji su delovi mozga povezani s kratkoročnom vizuelnom memorijom.
Slična proučavanja sproveli su kalifornijski naučnici: zamolili su učesnike da pogledaju 1.750 slika i pomoću MRI-a su u devet od 10 slučajeva pogodili na koju su mislili.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar