Kako nastaje zlato u prirodi?

 

 

 

 

 

 

 

Odgovor uopšte nije jednostavan. Znamo da se hemijski elementi, od kiseonika do ugljenika, formiraju u unutrašnjosti zvezda, u procesima nuklearne fuzije, a zatim se rasipaju po čitavom univerzumu kada neke zvezde, u fazi supernove, eksplodiraju. Ipak, postoji granica u ovim reakcijama, jer nije moguće dobiti elemente koji su teži od gvožđa, kao npr. zlato i platinu.
Prema nekim astrofizičarima, kao što je Stefan Rosvog, sa Univerziteta u Lesteru (Engleska), zlato i drugi teški elementi se formiraju usled sudara dvostrukih zvezda sastavljenih od neutrona, što predstavlja pravu kosmičku kataklizmu. U ovim događajima, koji traju nekoliko milisekundi, razvijaju se veoma velike energije i temperature i do milijardu Celzijusovih stepeni. Na ovaj način relativno lakša jezgra, na primer jezgra gvožđa, skupljaju neutrone i protone i postaju jezgra mnogo težih elemenata, kao što su zlato i platina. Dok se dve bivše neutronske zvezde pretvaraju u „crnu rupu”, deo materije koji je nastao pri sudaru rasipa se po univerzumu gde ih „zarobljavaju” druge zvezda ili međuplanetarne magline od kojih su nastale i planete kao što je naša.
Otuda, nakit od zlata, lep i blistav kakav jeste, istovremeno je i opipljiv dokaz velikih kosmičkih kataklizmi.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

5 Responses do “Kako nastaje zlato u prirodi?”

 1. Radivoje Stojanović каже:

  Posle dugogodišnjeg razmišljanja,smatram da osim samorodnog zlata,da postoji i dodatno stvoreno zlato,koje se permanentno stvara iz sumporovitih ruda metala transmutacijom uz pomoć bakterija koje tu žive.Ubedjen sam da bakar iz jalovine postepeno transmutira u zlato.Apelujem na pametne ljude da se potrude da ovu predpostavku provere,da bismo uskoro imali „farme zlata“ oko napuštenih rudnika,pospešujući umnožavanje ovih bakterija.ALHEMIČARI nisu bili ludi kad su pokušavali da od drugih metala naprave zlato!!!!Javite,ako je tačno!!!!!!!!! Vaš čika-Rade iz Niša,pozzzzzzzzzzzz

 2. Slobodan каже:

  Dali neko ima tehnološko rešenje kako se proverava samorudno zlato i čime se čisti od prljavštine t.j od kamena za koga je zalepljeno u prirodi.

  • goja каже:

   tacno je da zlato nastaje od zivih bica to jest od bakterija koje zive u zemlji : Zlato nastaje tako szo te bakterije luce masu kao svoj stit od agresivni bakterija a i virusa

 3. MahMutiN каже:

  Vi ste svi pukli

Ostavite komentar