STRAHOVITI SUDAR PLANETA U KOSMOSU

Zahvaljujući „Spitzer“-u, četvrtom NASA-inom kosmičkom teleskopu, grupa američkih naučnika došla je do izvanrednog otkrića jednog strahovitog sudara dveju planeta u kosmosu („Astrophysical Journal“ od 20. avgusta ove godine).

 

 

 

 

 

 

 

 

Na južnom nebu na oko 100 svetlosnih godina udaljenosti od sazvežđa „Pauna“ posmatrana je jedna mlada zvezda označena sa HD 172555 stara oko 12 miliona godina.
U njenom  „ataru“ kosmički teleskop „Spitzer“ svojim spektrografom snimio je spektar u kojem su istraživači sa Johns Hopkins Univerziteta, u Americi, otkrili obrise gigantskog sudara dveju planeta u nastajanju. Taj sudar se desio u poslednjih nekoliko hiljada godina, tj, po kosmičkim merilima, pre vrlo kratkog vremena.
Prema procenama naučnika, izvedenim na osnovu onoga što je „Spitzer“ snimio, do sudara je došlo između nebeskih tela od kojih je jedno bilo približno veličine našeg Meseca, a drugo veličine planete Merkur.

„Ovaj sudar morao je biti strašan i pri neverovatnim brzinama za stenje koje se istopilo i isparilo“, izjavio je C. M. Lisse, dodajući i: „To je zaista redak i kratkotrajan događaj kritičan u formiranju planeta nalik Zemlji i satelita nalik Mesecu. Mi smo imali sreću da budemo svedoci tog događaja nedugo po njegovom dešavanju“.
Pomenutom iskazu  C. M. Lisse-a, nesumljivo treba dodati i to da je za nas „Zemljane“ ovaj događaj posebno interesantan zbog toga što je po jednoj od hipoteza, koja se još uvek smatra najverovatnijom, Mesec nastao zahvaljući sudaru Zemlje i Marsa u fazi formiranja Sunčevog sistema.
U predelu koji je bio u fokusu infra-crvenog „Spitzer“-ovog teleskopa otkriveni su tragovi isparelih stena, kao i velike mase lave u obliku tektita. Tu su nađeni razni oblici  silicijumovih jedinjenja: silicijum-monoksid u obliku gasa, te u vidu staklenih formi itd.
„Spitzer“-ovo bogato iskustvo sa udarima asteroida o nebeska tela kaže da ovako nešto još nije viđeno. Objašnjenje toga nalazi se u fantastičnim brzinama kojima su se kretale ove dve planete pri sudaru – njihove relativne brzine iznosile su oko 10 km/sek, tj. 36.000 km/h!
Za kosmički teleskop „Spitzer“, kojem su posle skoro šest godina rada 19. maja ove godine ponestale rezerve tečnog helijuma, ostalo je još samo da radi u obasti „viših temperatura“, ovo otkriće dolazi kao značajna nagrada i podsticaj za nova traganja.

Podelite članak:
Podelite putem email-a Podelite ovaj tekst na facebook-u Podelite putem Twitter-a
Možete ostaviti komentar, ili povratni link sa vašeg sajta.

Ostavite komentar